Μύθοι και αλήθειες για τα οδοντιατρικά μέταλλα και οι τρόποι να τα φροντίσετε! 

image00001 6

Για εκατοντάδες χρόνια ο χρυσός, το ασήμι και τα κράματα τους ήταν τα βασικά οδοντιατρικά μέταλλα στην οδοντιατρική επιστήμη και τα χρυσά δόντια ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο και μάλιστα κατά περιόδους ήταν και μόδα, ως ένδειξη πλούτου! Με την πάροδο του χρόνου, στα οδοντιατρικά υλικά προστέθηκαν και κράματα άλλων πολύτιμων μετάλλων, όπως είναι η πλατίνα και το παλλάδιο.
Σε προηγούμενο άρθρο στην Κεντρική Αγορά Χρυσού έχουμε αναλύσει όλα τα είδη οδοντιατρικών μετάλλων, την χρήση και τις ιδιότητες τους.
Σίγουρα, υπάρχουν αρκετές αλήθειες και μύθοι που σχετίζονται με τα οδοντιατρικά μέταλλα.

 

Αλήθειες για τα οδοντιατρικά μέταλλα:

 1. Τα οδοντιατρικά κράματα είναι κοινά στην χρήση τους.

Τα οδοντιατρικά κράματα, όπως το αμάλγαμα (ασημένια σφραγίσματα) και διάφορα κράματα μετάλλων που χρησιμοποιούνται για θήκες (στεφάνες) και γέφυρες, χρησιμοποιούνται ευρέως στην οδοντιατρική επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια.

 1. Τα οδοντιατρικά μέταλλα είναι πιο ανθεκτικά.

Τα οδοντιατρικά μέταλλα είναι γνωστά για την αντοχή τους, καθιστώντας τα κατάλληλα για την αποκατάσταση δοντιών που πρέπει να αντέχουν σε σημαντικές δυνάμεις, όπως είναι πχ το δάγκωμα των τροφών.

image00002 5

 1. Τα περισσότερα οδοντιατρικά μέταλλα είναι βιοσυμβατά και ασφαλή.

Τα περισσότερα οδοντιατρικά μέταλλα, όπως ο χρυσός, η πλατίνα και κράματα αυτών είναι βιοσυμβατά, που σημαίνει ότι γενικά είναι αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις και παρενέργειες στους ασθενείς.

Τα οδοντιατρικά μέταλλα και τα κράματα που χρησιμοποιούνται σε οδοντικές αποκαταστάσεις είναι συνήθως ασφαλή για χρήση στο στόμα. Η ασφάλεια των οδοντιατρικών κραμάτων ελέγχεται στενά από οδοντιατρικές αρχές και οργανισμούς, για να διασφαλιστεί ότι πληρούν ορισμένα πρότυπα.

 1. Τα οδοντιατρικά μέταλλα είναι πιο οικονομικά.

Τα οδοντιατρικά μέταλλα και τα κράματά τους  μπορεί να είναι μια οικονομική επιλογή για οδοντικές αποκαταστάσεις και επεμβάσεις σε σύγκριση με πιο ακριβά υλικά, όπως τα κεραμικά ή ή πορσελάνη.

 

Μύθοι για τα οδοντιατρικά μέταλλα: 

 1. Τα οδοντιατρικά κράματα έχουν όλα ασημί χρώμα.

Ενώ τα σφραγίσματα από αμάλγαμα αργύρου είναι ένας τύπος οδοντιατρικού κράματος, δεν έχουν όλα τα οδοντιατρικά κράματα ασημί χρώμα. Υπάρχουν διάφορα κράματα με διαφορετικές συνθέσεις, μερικά από τα οποία μπορούν να ταιριάζουν με το φυσικό χρώμα των δοντιών.

 1. Τα οδοντιατρικά μέταλλα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Είναι μύθος ότι όλοι οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα οδοντιατρικά μέταλλα. Αν και είναι σπάνιο, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε συγκεκριμένα μέταλλα ή κράματα, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο.  

image00003 5

 1. Τα οδοντιατρικά μέταλλα δημιουργούν προβλήματα υγείας.

Τα οδοντιατρικά μέταλλα, όταν τοποθετούνται και συντηρούνται σωστά, θεωρούνται ασφαλή για τη στοματική υγεία. Οι ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα ή τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα οδοντιατρικά μέταλλα είναι γενικά αβάσιμες.

 1. Τα οδοντιατρικά μέταλλα προσελκύουν ανιχνευτές μετάλλων.

Είναι ένας κοινός μύθος ότι τα οδοντιατρικά μέταλλα ενεργοποιούν τους ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια ή σε σημεία ελέγχου ασφαλείας. Τα σύγχρονα οδοντιατρικά κράματα, συνήθως, περιέχουν μη σιδηρούχα μέταλλα και είναι απίθανο να ενεργοποιήσουν τους ανιχνευτές μετάλλων.

 

Τα κράματα από οδοντιατρικά μέταλλα απαιτούν ειδική φροντίδα για τη διατήρηση της μακροζωίας και της στοματικής υγείας. Ακολουθεί ένας οδηγός φροντίδας για αυτά:

 1. Στοματική υγιεινή

Διατηρήστε εξαιρετική στοματική υγιεινή, βουρτσίζοντας απαλά, για να αποφύγετε την τριβή, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και φθοριούχο οδοντόκρεμα.

image00004 4

 1. Χρήση οδοντικού νήματος

Χρησιμοποιήστε καθημερινά οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε ανάμεσα και γύρω από τις θήκες ή σφραγίσματα από οδοντιατρικά μέταλλα.

 1. Τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να παρακολουθήσει την κατάσταση των προσθηκών από οδοντιατρικά μέταλλα και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

 1. Αποφυγή σκληρών τροφών

Να είστε προσεκτικοί με σκληρά ή τραγανά τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν τα οδοντιατρικά μέταλλα. Να μειώσετε το μάσημα πάγου, τις σκληρές καραμέλες κ.ά.

 1. Στοματικό διάλυμα

Ξεπλύνετε με αντιμικροβιακό ή φθοριούχο στοματικό διάλυμα, όπως συνιστάται από τον οδοντίατρό σας, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και να διατηρήσετε τη στοματική υγιεινή.

 1. Ισορροπημένη διατροφή

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα, για να αποτρέψετε τη διάβρωση ή την αποσύνθεση γύρω από την προσθήκη οδοντιατρικών μετάλλων.

image00005 5

 1. Αποφυγή καπνίσματος

Αποφύγετε το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού, καθώς αυτά μπορεί να λεκιάσουν τα οδοντιατρικά μέταλλα και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων και άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας.

 1. Ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών

Εάν ο οδοντίατρός σας παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας για τις προσθήκες από οδοντιατρικά μέταλλα, φροντίστε να τις ακολουθείτε πιστά. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ενόχληση, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση τις συγκεκριμένες οδοντιατρικές σας ανάγκες.

Αναφορικά, οι αλλαγές στον χώρο της οδοντιατρικής δημιούργησαν ένα αναξιοποίητο απόθεμα οδοντιατρικών μετάλλων στους επαγγελματίες, αλλά και υλικά προς ανακύκλωση σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντικατέστησαν παλιότερες οδοντοτεχνικές επεμβάσεις με νέα υλικά. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού σας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσετε αυτά τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, παλλάδιο, πλατίνα ή ασήμι) είτε σε μορφή πλακιδίων είτε χρησιμοποιημένα προς ανακύκλωση με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.

Η ομάδα της Κεντρικής Αγοράς Χρυσού διαθέτει την εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να προχωρήσει στην αξιολόγησή τους.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.