Χρυσές Λίρες – Χρυσή Λίρα Αγγλίας: Ιστορία
Το 1817 ήταν το έτος που κόπηκε η πρώτη σύγχρονη λίρα. Για να εκπληρώσει την ευρεία κυκλοφορία της εντός των ορίων της αυτοκρατορίας, η χρυσή λίρα παράχθηκε στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα έξι υπερπόντια υποκαταστήματα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, που κατασκευάστηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική.
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά έβαλε ένα προσωρινό τέλος στην κυκλοφορία των χρυσών λιρών, όταν η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ζήτησε από τους πολίτες της να παραδώσουν τα νομίσματά τους, για να χρηματοδοτήσουν το κράτος λόγω του πολέμου, και αντικαταστάθηκαν από χαρτονομίσματα. Η έκδοσή τους σταμάτησε και δεν εκδόθηκαν άλλες έως το 1957. Από το 1957 ξεκίνησε η έκδοση χρυσών λιρών έως και σήμερα όχι όμως σαν νομίσματα κυκλοφορίας αλλά σαν επενδυτικά νομίσματα. Οι χρυσές λίρες που εκδόθηκαν πριν το 1974 ονομάζονται παλιάς κοπής, ενώ όσες εκδόθηκαν από το 1974 και μετά νέας κοπής. Ο διαχωρισμός όμως αυτός δεν επηρεάζει την τιμή τους.
Από τότε, και παρά το γεγονός ότι έχασε τη θέση της ως κοινό νόμισμα, η χρυσή λίρα έγινε ένα νόμισμα δημοφιλές στους συλλέκτες και τους επενδυτές χρυσού. Αν και διαχρονικά η τιμή χρυσής λίρας ακολουθούσε την τιμή χρυσού κάποιες εκδόσεις τους έγιναν ιδιαίτερα σπάνιες. Τέτοια σπάνια νομίσματα πιστοποιούνται από διεθνείς οίκους ως προς την αυθεντικότητα και την κατάσταση τους και αποτιμώνται σε δημοπρασίες αρκετές χιλιάδες ευρώ.