Χρυσές Λίρες – Χρυσή Λίρα Αγγλίας: Ιστορία

Το 1817 ήταν το έτος που κόπηκε η πρώτη σύγχρονη λίρα. Για να εκπληρώσει την ευρεία κυκλοφορία της εντός των ορίων της αυτοκρατορίας, η χρυσή λίρα παράχθηκε στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα έξι υπερπόντια υποκαταστήματα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, που κατασκευάστηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά έβαλε ένα προσωρινό τέλος στην κυκλοφορία των χρυσών λιρών, όταν η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ζήτησε από τους πολίτες της να παραδώσουν τα νομίσματά τους, για να χρηματοδοτήσουν το κράτος λόγω του πολέμου, και αντικαταστάθηκαν από χαρτονομίσματα. Η έκδοσή τους σταμάτησε και δεν εκδόθηκαν άλλες έως το 1957. Από το 1957 ξεκίνησε η έκδοση χρυσών λιρών έως και σήμερα όχι όμως σαν νομίσματα κυκλοφορίας αλλά σαν επενδυτικά νομίσματα. Οι χρυσές λίρες που εκδόθηκαν πριν το 1974 ονομάζονται παλιάς κοπής, ενώ όσες εκδόθηκαν από το 1974 και μετά νέας κοπής. Ο διαχωρισμός όμως αυτός δεν επηρεάζει την τιμή τους.

Από τότε, και παρά το γεγονός ότι έχασε τη θέση της ως κοινό νόμισμα, η χρυσή λίρα έγινε ένα νόμισμα δημοφιλές στους συλλέκτες και τους επενδυτές χρυσού. Αν και διαχρονικά η τιμή χρυσής λίρας ακολουθούσε την τιμή χρυσού κάποιες εκδόσεις τους έγιναν ιδιαίτερα σπάνιες. Τέτοια σπάνια νομίσματα πιστοποιούνται από διεθνείς οίκους ως προς την αυθεντικότητα και την κατάσταση τους και αποτιμώνται σε δημοπρασίες αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία προσδιορίζεται η γνησιότητα της χρυσής λίρας και που διαμορφώνουν την τελική τιμή – εκτός από την τρέχουσα τιμή χρυσού – είναι :

tik  το βάρος (7,988052 γραμμάρια)

tik  η διάμετρος (22,05 χιλιοστά)

tik  το πάχος (1,52 χιλιοστά)

tik  τα καράτια (22Κ) ή βαθμοί (916,7)

tik  η χρονολογία

tik  το νομισματοκοπείο

tik  η ποιότητα κατασκευής

tik  η κατάστασή της

Η χρυσή λίρα στην εμπρόσθια όψη της απεικονίζει τον μονάρχη την εποχή που εκδίδεται το νόμισμα, ενώ στην οπίσθια απεικονίζεται ο θυρεός του Ηνωμένου Βασιλείου (σε παλιότερες κοπές) ή συνηθέστερα, η αναπαράσταση με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το δράκο, από τον Benedetto Pistrucci.

Χρυσές Λίρες – Χρυσή Λίρα Αγγλίας: Ηγεμόνες

Χρυσή Λίρα Αγγλίας: Νομισματοκοπεία & Σύμβολα

Από την πρώτη λίρα μέχρι σήμερα, οι χρυσές λίρες κόβονται στα παρακάτω 7 νομισματοκοπεία, τα οποία μάλιστα αποτελούν κι ένα από τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη γνησιότητά τους:

Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου – Αγγλία (1817 – 1917, 1925, 1957 – 2019)
Νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ – Αυστραλία (1855 – 1926)
Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης – Αυστραλία (1872 – 1931)
Νομισματοκοπείο του Περθ – Αυστραλία (1899 – 1931)
Νομισματοκοπείο της Οττάβα – Καναδάς (1908 – 1919)
Νομισματοκοπείο της Βομβάης – Ινδία (1918)
Νομισματοκοπείο της Πρετόρια – Νότιος Αφρική (1923 – 1932)

Οι περισσότερες χρυσές λίρες παρήχθησαν στο Λονδίνο και δεν φέρουν σήμανση, αλλά οι χρυσές λίρες των υπολοίπων έξι νομισματοκοπείων έχουν ένα μικρό γράμμα στην οπίσθια όψη τους, ακριβώς πάνω από το έτος κοπής, προκειμένου να υποδείξουν την προέλευσή τους.
Τα σύμβολα των νομισματοκοπείων έχουν ως εξής:

Νομισματοκοπείο Σίδνεϊ

Σίδνεϊ (S)

Νομισματοκοπείο Μελβούρνη

Μελβούρνη (M)

Νομισματοκοπείο Περθ

Περθ (P)

Νομισματοκοπείο Καναδά

Καναδάς (C)

Νομισματοκοπείο Ινδία

Ινδία (I)

Νομισματοκοπείο Νότια Αφρική

Νότια Αφρική (SA)

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού έχει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για όλες τις χρυσές λίρες που έχουν εκδοθεί και σας δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσετε κατ’ αρχήν αν κάποια χρυσή λίρα σας είναι σπάνια ή όχι. Οι συνεργασίες μας με διεθνείς οίκους πιστοποίησης νομισμάτων και δημοπρασιών μας δίνουν τη δυνατότητα να σας προσφέρουμε την καλύτερη τιμή χρυσής λίρας.  Για να διαπιστώσετε την σπανιότητα της αλλά και να δείτε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού παρακολουθεί καθημερινά τη διεθνή τιμή χρυσού ώστε η τιμή χρυσής λίρας στην ιστοσελίδα μας να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο αξιόπιστα αλλά και σε ανταγωνιστικά επίπεδα!

Υπηρεσίες

Στα συγκεκριμένα πολύτιμα αντικείμενα, προσφέρουμε:

1

Αγορά

Αγοράζουμε τα πολύτιμα αντικείμενά σας, στην καλύτερη τιμή και εισπράττετε άμεσα μετρητά.

Περισσότερες λεπτομέρειες

2

Ενεχυρίαση

Άμεσα μετρητά χωρίς να χρειαστεί να πουλήσετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας.

Περισσότερες λεπτομέρειες

3

Ταχυδρομική Πώληση

Απλά και με ασφάλεια πουλήστε πολύτιμα αντικείμενα με δωρεάν ταχυδρομική αποστολή.

Περισσότερες λεπτομέρειες