Ιστορία.

Το 1817 ήταν το έτος που κόπηκε η πρώτη σύγχρονη λίρα. Για να εκπληρώσει την ευρεία κυκλοφορία της εντός των ορίων της αυτοκρατορίας, η χρυσή λίρα παράχθηκε στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα έξι υπερπόντια υποκαταστήματα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, που κατασκευάστηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά έβαλε ένα τέλος στην κυκλοφορία των χρυσών λιρών, όταν αρχικά, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ζήτησε από τους πολίτες της να παραδώσουν τα νομίσματά τους, για να χρηματοδοτήσουν το κράτος λόγω του πολέμου, και στη συνέχεια, οι λίρες αντικαταστάθηκαν από χαρτονομίσματα.

Από τότε, και παρά το γεγονός ότι έχασε τη θέση της ως κοινό νόμισμα, η χρυσή λίρα έγινε ένα νόμισμα δημοφιλές στους συλλέκτες και τους επενδυτές χρυσού.

Χαρακτηριστικά.

Η χρυσή λίρα έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, που την κάνουν να ξεχωρίζει και να έχει αυτή τη δυνατή, διαχρονική ισχύ στις παγκόσμιες αγορές.

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία λίρα να είναι γνήσια ή να ξεχωρίζει βάσει συλλεκτικής αξίας, είναι το βάρος (7,988052 γραμμάρια), η διάμετρος (22,05 χιλιοστά), το πάχος (1,52 χιλιοστά) τα καράτια (22Κ), η χρονολογία ανάλογα με τη θητεία του εκάστοτε βασιλιά, το νομισματοκοπείο (βλέπε παρακάτω αναλυτικά) και οι λεπτομέρειες στο σχέδιο των όψεών της.

Η εμφάνιση της χρυσής λίρας διακρίνεται από τη βασιλική μορφή που υπάρχει στην εμπρόσθια όψη της, ενώ στην οπίσθια απεικονίζεται ο θυρεός του Ηνωμένου Βασιλείου ή συνηθέστερα, η αναπαράσταση με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το δράκο, από τον Benedetto Pistrucci.

Ηγεμόνες.

Νομισματοκοπεία & Σύμβολα.

Από την πρώτη λίρα μέχρι σήμερα, οι χρυσές λίρες κόβονται στα παρακάτω 7 νομισματοκοπεία, τα οποία μάλιστα αποτελούν κι ένα από τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη γνησιότητά τους:

Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου – Αγγλία (1817 – 1917, 1925, 1957 – 2019)
Νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ – Αυστραλία (1855 – 1926)
Νομισματοκοπείο της Μελβούρνης – Αυστραλία (1872 – 1931)
Νομισματοκοπείο του Περθ – Αυστραλία (1899 – 1931)
Νομισματοκοπείο της Οττάβα – Καναδάς (1908 – 1919)
Νομισματοκοπείο της Βομβάης – Ινδία (1918)
Νομισματοκοπείο της Πρετόρια – Νότιος Αφρική (1923 – 1932)

Οι περισσότερες χρυσές λίρες παρήχθησαν στο Λονδίνο και δεν φέρουν σήμανση, αλλά οι χρυσές λίρες των υπολοίπων έξι νομισματοκοπείων έχουν ένα μικρό γράμμα στην οπίσθια όψη τους, ακριβώς πάνω από το έτος κοπής, προκειμένου να υποδείξουν την προέλευσή τους.
Τα σύμβολα των νομισματοκοπείων έχουν ως εξής:

Νομισματοκοπείο Σίδνεϊ

Σίδνεϊ (S)

Νομισματοκοπείο Μελβούρνη

Μελβούρνη (M)

Νομισματοκοπείο Περθ

Περθ (P)

Νομισματοκοπείο Καναδά

Καναδάς (C)

Νομισματοκοπείο Ινδία

Ινδία (I)

Νομισματοκοπείο Νότια Αφρική

Νότια Αφρική (SA)

Υπηρεσίες

Στα συγκεκριμένα πολύτιμα αντικείμενα, προσφέρουμε:

1

Αγορά

Αγοράζουμε τα πολύτιμα αντικείμενά σας, στην καλύτερη τιμή και εισπράττετε άμεσα μετρητά.

Περισσότερες λεπτομέρειες
2

Ενεχυρίαση

Άμεσα μετρητά χωρίς να χρειαστεί να πουλήσετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας.

Περισσότερες λεπτομέρειες
3

Ταχυδρομική Πώληση

Απλά και με ασφάλεια πουλήστε πολύτιμα αντικείμενα με δωρεάν ταχυδρομική αποστολή.

Περισσότερες λεπτομέρειες