Η πρώτη σύγχρονη χρυσή λίρα κόπηκε στο Λονδίνο το 1817, έτος κατά το οποίο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ο Γεώργιος Γ’. Για τη διευκόλυνση της ευρείας κυκλοφορίας της εντός των ορίων της αυτοκρατορίας, κατασκευάστηκαν από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου άλλα έξι υπερπόντια υποκαταστήματά του, στην Αυστραλία, στην Ινδία, στον Καναδά και στη Νότια Αφρική.

Τα νομίσματα των χρυσών λιρών παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς το σχεδιασμό, τις απεικονίσεις, τον τόπο και τον χρόνο έκδοσής τους, ανάλογα με το ποιος ήταν ο ηγεμόνας κατά το έτος κυκλοφορίας τους. Ως προς τον τόπο έκδοσης των νομισμάτων, σε προηγούμενο άρθρο μας, έχουμε αναλύσει διεξοδικά το πως διακρίνουμε το νομισματοκοπείο πάνω σε μια χρυσή λίρα. Η εμφάνιση της χρυσής λίρας χαρακτηρίζεται από το πορτρέτο του ηγεμόνα που υπάρχει στην εμπρόσθια όψη της, ενώ στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ο θυρεός του Ηνωμένου Βασιλείου ή συνηθέστερα, η αναπαράσταση με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει τον δράκο, σχεδιασμένη από τον Ιταλό χαράκτη Benedetto Pistrucci.

Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε στις διαφορετικές απεικονίσεις που εμφάνισαν τα νομίσματα των χρυσών λιρών κατά την περίοδο της μοναρχίας του ίδιου ηγεμόνα.

  1. Γεώργιος Δ’ (1821 – 1825)

1825 sovereign george iv laureate head

Στις 19 Ιουλίου του 1821, ο Γεώργιος Δ’ στέφεται και επίσημα Βασιλεύς του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Βασιλιά Γεώργιο Γ’ που πέθανε τον Ιανουάριο του 1820. Η δεκαετής συνολικά, διάρκεια της βασιλείας του, συνέπεσε χρονικά με την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Μέχρι το 1825, η χρυσή λίρα ακολουθούσε το αρχικό μοτίβο που είχε εισαχθεί το 1817, στην εμπρόσθια όψη του οποίου δέσποζε το πορτρέτο του δαφνοστεφανομένου ηγεμόνα, ενώ στην οπίσθια όψη απεικονιζόταν η αναπαράσταση με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει τον δράκο, σχεδιασμένη από τον Benedetto Pistrucci.

  1. Γεώργιος Δ’ (1825 – 1830)

1825 sovereign george iv bare head 1

Το 1825, το νόμισμα της χρυσής λίρας παρουσίασε την πρώτη διαφοροποίηση στο σχεδιασμό του. Εισάγεται λοιπόν, ένα νέο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο στην εμπρόσθια όψη ο βασιλιάς παρουσιάζεται χωρίς το δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι, ενώ στην οπίσθια όψη του νομίσματος εμφανίζεται πλέον, ο θυρεός του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέδιο του Jean Baptiste Merlen.

Η Χρυσή Λίρα κατά την Βικτωριανή Εποχή

Η Βικτωριανή μοναρχία εκκίνησε στις 20 Ιουνίου του 1837, όταν η βασίλισσα Βικτώρια βρισκόταν στην ηλικία των 18 ετών, παραμένοντας στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου επί 63 έτη και επτά μήνες, έως τον θάνατό της, στις 22 Ιανουαρίου του 1901.

Η περίοδος της ηγεμονίας της, γνωστή ως Βικτωριανή Εποχή, ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια βασιλεία, από οποιονδήποτε προηγούμενο Βρετανό μονάρχη. Ήταν μια περίοδος αλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε βιομηχανικό, επιστημονικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, και σημαδεύτηκε από μια μεγάλη επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Παράλληλα, στα χρόνια της μοναρχίας της βασίλισσας Βικτώριας εντοπίζονται και οι περισσότερες παραλλαγές στο σχεδιασμό του νομίσματος της χρυσής λίρας. Ειδικότερα, κατά την περίοδο αυτή, συναντάμε τρία διαφορετικά πορτρέτα της βασίλισσας που κοσμούν την εμπρόσθια όψη των νομισμάτων, ενώ τρεις είναι και οι διαφορετικές απεικονίσεις που εμφανίζονται στην οπίσθια όψη των χρυσών λιρών.

  1. Victoria Young Head Shield (1838 – 1887)

1839 sovereign victoria young head shield london mint

Κατά την πρώτη πεντηκονταετία της Βικτωριανής ηγεμονίας, στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος, η βασίλισσα εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία, χωρίς στέμμα στο κεφάλι. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ο θυρεός του Ηνωμένου Βασιλείου.

  1. Victoria Young Head St George (1871 – 1887)

1872 sovereign victoria young head london mint

Tο 1871, στην οπίσθια όψη της χρυσής λίρας επανέρχεται και το σχέδιο του Pistrucci με τον Άγιο Γεώργιο και το δράκο, το οποίο κυκλοφορεί έως το τέλος του 1887, παράλληλα με το αντίστοιχο που φέρει το θυρεό του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σταθερά στην εμπρόσθια όψη εμφανίζεται η νεαρή βασίλισσα Βικτώρια.

  1. Victoria Young Head Sydney Mint (1857 – 1870)

1857 sovereign victoria young head sydney mint

Πριν το 1871, και συγκεκριμένα κατά τα έτη 1857 – 1870, οι χρυσές λίρες που παράγονταν στην Αυστραλία απεικόνιζαν δικά τους, τοπικά σχέδια. Ειδικότερα, στην εμπρόσθια όψη η νεαρή βασίλισσα παρουσιάζεται με διαφοροποιημένη κόμμωση, ενώ κάτω από το πορτρέτο της εμφανίζεται το έτος έκδοσης του νομίσματος.

Στην οπίσθια όψη, απεικονίζεται το βασιλικό στέμμα και μέσα σε δάφνινο στεφάνι αναγράφεται η λέξη AUSTRALIA (Αυστραλία). Στο πάνω μέρος αναφέρεται το νομισματοκοπείο (SYDNEY MINT), ενώ κάτω από το στεφάνι εμφανίζεται η ονομαστική αξία του νομίσματος (ONE SOVEREIGN).

  1. Victoria Jubilee Head (1887 – 1893)

1887 sovereign victoria jubilee head london mint

Το 1887, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών της Βικτώριας στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου (Χρυσό Ιωβηλαίο), κυκλοφόρησε ένα νέο πορτρέτο της βασίλισσας για την εμπρόσθια όψη του νομίσματος. Το επετειακό πορτρέτο κυκλοφόρησε μέχρι το 1893. Στην οπίσθια όψη του νομίσματος παρέμεινε το σχέδιο του Pistrucci με τον Άγιο Γεώργιο, το οποίο και επικράτησε έκτοτε, στις επόμενες εκδόσεις των χρυσών λιρών.

  1. Victoria Old Head (1893 – 1901)

1893 sovereign victoria old head sydney mint 1

Το 1893 κυκλοφορεί το τελευταίο πορτρέτο της Βικτώριας, στο οποίο η βασίλισσα απεικονίζεται γηραιά, με στέμμα και πέπλο. Η συγκεκριμένη έκδοση παρέμεινε μέχρι το 1901, όταν με το θάνατο της βασίλισσας επισφραγίστηκε και το τέλος της Βικτωριανής Εποχής.

Η Χρυσή Λίρα κατά την βασιλεία της Ελισάβετ Β’

Η Ελισάβετ διαδέχτηκε τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ το 1952, σε ηλικία 25 ετών και στις 6 Φεβρουαρίου του 2022 θα συμπληρώσει αισίως, εβδομήντα χρόνια στο θρόνο, ούσα ήδη η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη μέχρι τώρα θητεία της Ελισάβετ, έχουν εκδοθεί πέντε πορτρέτα της, που εμφανίζονται στην εμπρόσθια όψη των σύγχρονων χρυσών λιρών, με το τελευταίο πάντως να μην έχει σημαντική διαφοροποίηση από το αμέσως προηγούμενό του.

  1. Ελισάβετ Β’ (1957 – 1968)

1957 sovereign elizabeth ii

  1. Ελισάβετ Β’ (1974 – 1984)

1976 sovereign elizabeth ii

  1. Ελισάβετ Β’ (1985 – 1997)

1988 sovereign elizabeth ii

  1. Ελισάβετ Β’ (1998 – 2015)

2000 sovereign elizabeth ii

  1. Ελισάβετ Β’ (2015 – 2021)

2019 sovereign elizabeth ii 1

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού και οι έμπειροι εκτιμητές που βρίσκονται στα καταστήματά της, είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις χρυσές λίρες σ’ ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, δίνοντάς σας την δυνατότητα να αποκτήσετε άμεσα μετρητά είτε μέσω της πώλησης ή μέσω της ενεχυρίασης – εξώνησης (αγορά με δικαίωμα επαναγοράς) των χρυσών λιρών σας, επωφελούμενοι από τις καλύτερες τιμές της αγοράς που σας προσφέρουμε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.