Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα ήταν μια σταθερή πρακτική επένδυσης, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων τους και της εγγενούς αξίας τους. 

7 λόγοι που ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα δεν χάνουν ποτέ την αξία τους!

Ιδιαίτερα ο χρυσός, σε οποιαδήποτε μορφή, όπως χυτές χρυσές μπάρες, πλακίδια χρυσού, νομίσματα, κοσμήματα, χρυσές λίρες κ.ά, αποτελούσε ανέκαθεν δέλεαρ για τους επενδυτές και τους επιφανείς, καθώς αντιπροσωπεύει το κύρος, τη δύναμη, τον πλούτο. 

Η τιμή χρυσού, αλλά και των άλλων πολύτιμων μετάλλων διαμορφώνεται, όχι μόνο από την βιομηχανία του κοσμήματος, αλλά και από την ευρύτερη βιομηχανική χρήση τους και από το ρόλο τους ως επενδύσεις. Ιστορικά, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν πολύ υψηλότερες τιμές από τα κοινά βιομηχανικά μέταλλα.

Πριν παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα δεν χάνουν την αξία τους, είναι ωφέλιμο να αναφέρουμε τα χρονικά σημεία, κατά τα οποία ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα (ασημί, πλατίνα, παλλάδιο) χρησιμοποιούνταν ως επένδυση και σύμβολο δύναμης και πλούτου. Τα χρονικά αυτά σημεία είναι:

image00002 7

1. Αρχαίοι Πολιτισμοί: Ο χρυσός έχει χρησιμοποιηθεί ως μορφή νομίσματος και σύμβολο πλούτου σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Είχε πολιτιστική και νομισματική σημασία.

2. Ο Χρυσός κανόνας: Τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλές χώρες υιοθέτησαν τον κανόνα του χρυσού, όπου η αξία του νομίσματος μιας χώρας συνδέθηκε άμεσα με μια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού. Αυτή η περίοδος συνέβαλε στη σταθερότητα των νομισμάτων, αλλά τελικά έπαψε να ισχύει.

3. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς καθιέρωσε ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα, συνδέοντας τα κύρια νομίσματα με το δολάριο των ΗΠΑ, το οποίο, με τη σειρά του, συνδέθηκε με τον χρυσό. Ωστόσο, αυτό το σύστημα κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οδηγώντας στην εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού.

4. Δεκαετία του 1970 – Ο χρυσός ως επένδυση: Στη δεκαετία του 1970, εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων και υψηλού πληθωρισμού, υπήρξε άνοδος του ενδιαφέροντος για τον χρυσό ως επένδυση. Οι επενδυτές αναζήτησαν αυτό το πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος.

5. Σύγχρονη Αγορά Χρυσού: Από τη δεκαετία του 1970 κι έπειτα, ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα διαπραγματεύονται ενεργά στις παγκόσμιες αγορές. Η ίδρυση των ETF χρυσού (Exchange -Traded Funds) στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατέστησε πιο προσιτή για τους επενδυτές, να αποκτήσουν πρόσβαση στις τιμές του χρυσού, χωρίς να κατέχουν φυσικά το πολύτιμο μέταλλο.

image00003 7

6. Χρηματοοικονομικές κρίσεις: Κατά τη διάρκεια των χρηματοπιστωτικών κρίσεων, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, υπάρχει συχνά αυξημένη ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Οι επενδυτές στρέφονται στον επενδυτικό χρυσό και τα πολύτιμα μέταλλα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Σε όλες αυτές τις ιστορικές φάσεις, ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα κράτησαν τη γοητεία τους, ως μια μορφή διατήρησης πλούτου και διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου (portfolio) αντανακλώντας τον διαρκή ρόλο τους στον κόσμο της χρηματοδότησης και των επενδύσεων.

Εφόσον ανατρέξαμε εν συντομία στα ιστορικά σημεία, όπου ο επενδυτικός χρυσός και τα πολιτικά μέταλλα διατήρησαν αναλλοίωτη την αξία τους, θα αναφέρουμε τους 7 λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να επενδύσει σε αυτά. Οι 7 λόγοι είναι οι εξής:

  1. Διαφοροποίηση: Η συμπερίληψη χρυσού και πολύτιμων μετάλλων σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο παρέχει διαφοροποίηση. Συνήθως έχουν χαμηλή συσχέτιση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα, κι έτσι μειώνεται το ρίσκο.

image00004 6

2. Αντιστάθμιση πληθωρισμού: Ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα, θεωρούνται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Όταν ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία του νομίσματος, η αξία του χρυσού συχνά παραμένει πιο σταθερή. 

3. Ασφαλές περιουσιακό στοιχείο: Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας ή αστάθειας της αγοράς, οι επενδυτές συχνά στρέφονται στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Η αξία του μπορεί να αυξηθεί, όταν άλλα περιουσιακά στοιχεία υπολειτουργούν. 

4. Μέσο αποθήκευσης αξίας: Ο επενδυτικός χρυσός έχει μακρά ιστορία ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Έχει χρησιμοποιηθεί ως μορφή νομίσματος για αιώνες και αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την εγγενή του αξία. 

5. Περιορισμένη προμήθεια: Τα πολύτιμα μέταλλα έχουν πεπερασμένη προσφορά και η εξόρυξη νέων αποθεμάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτή η έλλειψη μπορεί να συμβάλει στην αξία τους μακροπρόθεσμα. 

6. Παγκόσμια Αποδοχή: Ο χρυσός είναι παγκοσμίως αποδεκτός ως μορφή νομίσματος ή πλούτου. Μπορεί εύκολα να διαπραγματευτεί ή να μετατραπεί σε μετρητά σε διάφορα μέρη του κόσμου. 

image00005 7

7. Ενσώματες ακινητοποιήσεις: Σε αντίθεση με τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ο επενδυτικός χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα ανήκουν στα  υλικά αγαθά. Η φυσική κατοχή αυτών των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές. 

Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αντικείμενα από επενδυτικό χρυσό και πολύτιμα μέταλλα που διαθέτετε, όπως κοσμήματα, ρολόγια, νομίσματα, πλάκες και μπάρες πολύτιμων μετάλλων, στις καλύτερες τιμές της αγοράς είτε με πώληση είτε με την μορφή του ενεχύρου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.