Τα 7 θαύματα του κόσμου. Οι 7 θανάσιμες αμαρτίες. Τα 7 διασημότερα σμαράγδια σε όλη τη γη. Ο αριθμός 7 έχει ένα μυστήριο. Εμφανίζεται για να να θέσει το μέτρο είτε σε κάτι με αρνητικό πρόσημο είτε σε κάτι με θετικό. Άλλωστε τίποτα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια, καθώς τότε ο άνθρωπος διαπράττει ύβρη. Από την άποψη αυτή ο αριθμός 7, που θεωρείται πνευματικός αριθμός, εγείρει δέος και γοητεύει τους ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για σμαράγδια. Ακολούθως απαριθμούνται οι 7 πράσινοι γητευτές, χάρμα οφθαλμών, που προτιμώνται από βασιλείς και διασήμους.
1. Queen Elizabeth II Vladimir Tiara ή αλλιώς το διάδημα Vladimir
Η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ λάτρευε τα σμαράγδια και αυτή της η αδυναμία έχει μείνει στην ιστορία. Το πρώτο δείγμα, στο οποίο διαπιστώνει κανείς αυτή της την αγάπη είναι η εν λόγω εκθαμβωτική τιάρα. Η τιάρα αυτή αρχικά ανήκε στη Μεγάλη Δούκισσα Βλαντιμίρ, που εξαιτίας της Ρωσικής Επανάστασης την έκρυψε στο παλάτι για να μην κλαπεί.
Ένας Βρετανός εμπορος σπάνιων αντικειμένων την ανέκτησε, την επέστρεψε στη Δούκισσα, η οποία με τη σειρά της την πούλησε στη Βασίλισσα Μαίρη, γιαγιά της Βασίλισσας Ελισάβετ. Τότε μάλιστα δεν είχε σμαράγδια. Αυτά ήταν μεταγενέστερη προσθήκη της Βασίλισσας Μαίρης. Εν συνεχεία κληροδοτήθηκε στη Βασίλισσα Ελισάβετ, της οποίας έγινε αγαπημένο κομμάτι.
2. Το σμαράγδι Mogul Mughal
Το ορθογώνιο αυτό σμαράγδι είναι ένα από τα διασημότερα στον κόσμο και είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης. Εκτός από το βαθύ πράσινο χρώμα για το οποίο φημίζονται τα σμαράγδια, αυτός ο 217.80 καρατίων λίθος μαγνητίζει το βλέμμα με τις χαραγμένες στην επιφάνειά του παραστάσεις. Οι χαράξεις αυτές είναι μια Σιιτική προσευχή, ενώ αναγράφεται και το έτος 1697 Α.D. (Anno Domini, δηλαδή μ.Χ.). Αν και ανήκε στην Αυτοκρατορία των Mughal της Ινδίας, έκανε μεγάλο ταξίδι, όσπου το 2001 βρέθηκε στην κτήση ανώνυμου αγοραστή. Εν τέλει παραχωρήθηκε ως δωρεά στο Μουσείο Τέχνης της Doha.
3. Το διάδημα της Μαρίας Θηρεσίας της Γαλλίας Δούκισσα του Ανγκουλέμ
Το διάδημα αυτό δώρισε στη Μαρία Θηρεσία της Γαλλίας ο σύζυγός της Louis Antoine. Το στέμμα αυτό έχει 40 σμαράγδια και πάνω από 100 διαμάντια και το φιλοτέχνησαν οι διάσημοι κοσμηματοποιοί της εποχής, Evrard και Frederic Baptist. Παρότι τα διαμάντια είναι περισσότερα, τα σμαράγδια κλέβουν την παράσταση, του κεντρικού ογκώδους κομματιού προεξάρχοντος.
4. Το Σμαράγδι Stotesbury
Μπορεί να μην έχει βασιλική πορεία, πέρασε από 3 κατόχους:
• Evelyn Walsh McClean
• May Bofils Stanton
• Eva Stotesbury
Το σμαράγδι αποτέλεσε μέρος διαφόρων κοσμημάτων μέχρι να φτάσει στην τελευταία κάτοχό του, εξ ου και το όνομα. Η Eva Stotesbury το εμπιστεύθηκε στον οίκο Cartier για να το τοποθετήσουν σε ένα ενυτπωσιακό δαχτυλίδι. Το τελευταίο πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για 1εκ.$.
5. Τα σμαραγδένια σκουλαρίκια της Δούκισσας Vladimir
Η Δούκισσα ξανακάνει την εμφάνισή της στη λίστα μας αυτή τη φορά για άλλα κοσμήματα. Πρόκειται για τα σκουλαρίκια αποτελούμενα από πλατίνα, σμαράγδια και διαμάντια, που επίσης εκλάπησαν από το παλάτι μετά τη ρωσική επανάσταση. Ύστερα από μεγάλο ταξίδι κατέληξαν το 2014 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.
6. Η σμαραγδένια καρφίτσα Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Εκτός του υποκριτικού ταλέντου της η διάσημη ηθοποιός έμεινε στην ιστορία για την αγάπη της για τους πολύτιμους λίθους και τα εντυπωσιακά κοσμήματα. Το εν λόγω κόσμημα είναι το ακριβότερο σμαράγδι, που πουλήθηκε ποτέ: 6.6εκ δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Ήταν προγαμιαίο δώρο του Ρίτσαρντ Μπάρτον στην αγαπημένη του Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
7. Το Chalk Emerald
Πρόκειται για ένα από τα λίγα σμαράγδια που είναι διάσημο για την ομορφιά του και όχι για τους ιστορικούς και διάσημους προκατόχους του. Με βάρος 37.82 καράτια και μετά την επεξεργασία από τον διάσημο κοσμηματοποιό, Harry Winston, διακρίνεται για την εξαιρετική καθαρότητα και το μοναδικό του χρώμα. Τώρα πια στεγάζεται στο Smithsonian Μουσείο της Ουάσινγκτον.
Η Κεντρική Αγορά Χρυσού με την 50χρονη εμπειρία των στελεχών της στον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας, σε συνδυασμό με την ομάδα των γεμολόγων της, έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει με ακρίβεια τους πολύτιμους λίθους, με βάση τα διεθνή πρότυπα προκειμένου να σάς προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση και τις καλύτερες τιμές της αγοράς για τους πολύτιμους λίθους που διαθέτετε.