Χρυσά και ασημένια νομίσματα και οι κρυμμένοι θησαυροί!

Χρυσά και ασημένια νομίσματα

Τα νομίσματα  δημιουργήθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια, προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με την πρώτη μορφή εμπορίου που ήταν ο αντιπραγματισμός, η ανταλλαγή δηλαδή προϊόντων. Το πλεονέκτημα τους ήταν ότι μπορούσαν να μεταφερθούν εύκολα,να αποθηκευθούν και να έχουν δεδομένη αξία για όλους σε αντίθεση με τα καθημερινά αγαθά. Ο χρυσός και το ασήμι ήταν τα κατεξοχήν μέταλλα κατασκευής νομισμάτων.

Διάφοροι διάσημοι θησαυροί, αποτελούμενοι από χρυσά και ασημένια νομίσματα, έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού συγκέντρωσε μερικούς από τους δημοφιλείς κρυμμένους θησαυρούς. Από τους πιο γνωστούς θησαυρούς με χρυσά και ασημένια νομίσματα είναι:

 1. Ο θησαυρός των «SS» στην Κεντρική Αμερική: Το 1988, το ναυάγιο των «SS» βρέθηκε στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας. Περιείχε μια τεράστια ποσότητα από χρυσά νομίσματα, συνεισφέροντας στην ονομασία «Ship of Gold» («Το Πλοίο του Χρυσού»).
 1. Ο θησαυρός του Saddle Ridge: Ανακαλύφθηκε το 2013 από ένα ζευγάρι στην Καλιφόρνια. Αυτός ο θησαυρός περιείχε πάνω από 1.400 χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

image00002 6

 1. Ο θησαυρός Atocha: Το ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας «Nuestra Señora de Atocha», που ανακαλύφθηκε το 1985, περιείχε χρυσά και ασημένια νομίσματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.
 1. Ο θησαυρός του Seaton Down: Αυτός ο θησαυρός της ρωμαϊκής εποχής, που ανακαλύφθηκε στην Αγγλία το 2013, περιείχε πάνω από 22.000 ρωμαϊκά νομίσματα.
 1. Ο θησαυρός Staffordshire: Αυτός ο θησαυρός, που βρέθηκε στην Αγγλία το 2009, αποτελούνταν από πάνω από 3.500 κομμάτια αγγλοσαξονικού χρυσού και ασημιού, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων.
 1. Ο ισπανικός θησαυρός από Δουβλόνια: Ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, περιείχε χρυσά νομίσματα (δουβλόνια Ισπανίας και εσκούδο Πορτοφαλίας) από ισπανικά ναυάγια, προσελκύοντας κυνηγούς θησαυρών.
 1. Ο Θησαυρός της Κρακοβίας: Ανακαλύφθηκε στην Πολωνία το 1935. Αυτός ο θησαυρός περιείχε χιλιάδες μεσαιωνικά, ασημένια νομίσματα και αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα νομισμάτων της Ευρώπης.

image00003 6

 1. Ο θησαυρός Hallaton: Ανακαλύφθηκε στην Αγγλία το 2000 και περιελάμβανε ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα και μια συλλογή από τεχνουργήματα από χρυσό και ασήμι της Εποχής του Σιδήρου.
 1. Ο θησαυρός του Ελβετικού Ερυθρού Σταύρου: Μια κρύπτη που βρέθηκε στην Ελβετία το 2015, περιελάμβανε χρυσά νομίσματα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή.
 1. Ο θησαυρός της Αντιόχειας: Συλλογή από ρωμαϊκά χρυσά και ασημένια νομίσματα και κοσμήματα που βρέθηκαν στην Αντιόχεια της Τουρκίας το 1885.
 1. Ο θησαυρός του Hoxne: Ανακαλύφθηκε στην Αγγλία το 1992 και περιείχε πάνω από 15.000 νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής, καθώς και κοσμήματα.
 1. Ο θησαυρός Cuerdale: Ανακαλύφθηκε στην Αγγλία το 1840. Περιλάμβανε σημαντική ποσότητα ασημένια νομίσματα, ράβδους και κοσμήματα της εποχής των Βίκινγκς.

image00004 5

 1. Ο θησαυρός Grouville: Βρέθηκε στο νησί Jersey το 2012. Περιείχε μια κρύπτη από κελτικά χρυσά και ασημένια νομίσματα, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς κελτικών νομισμάτων που ανακαλύφθηκαν ποτέ.
 1. Ο θησαυρός Suba: Μια συλλογή με πάνω από 3.000 βυζαντινά χρυσά νομίσματα που βρέθηκαν στο σύγχρονο Ισραήλ.
 1. Η Νεκρόπολη της Βάρνας: Αρχαίος ταφικός χώρος στη Βουλγαρία που περιέχει μια ποικιλία από χρυσά και ασημένια νομίσματα και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από το 5000 π.Χ.

Αυτοί οι θησαυροί είναι δημοφιλείς όχι μόνο για την ιστορική τους σημασία, αλλά και για τις πολύτιμες γνώσεις που παρέχουν σχετικά με τους πολιτισμούς και τις χρονικές περιόδους, στις οποίες δημιουργήθηκαν. Έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας και θαυμασμού μεταξύ ιστορικών, αρχαιολόγων, συλλεκτών και κυνηγών θησαυρού.

image00005 6

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού προσφέρει δωρεάν εκτίμηση των νομισμάτων σας και, παράλληλα, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο συλλεκτών και εξειδικευμένων συνεργατών, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού σάς προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία χρυσών και ασημένιων νομισμάτων, όπως Λίρες Αγγλίας, Krugerrand, Αυστριακά Δουκάτα, Γαλλικά Φράγκα κ.α. καθώς και  πολύτιμα μέταλλα, χρυσό ασήμι και πλατίνα πιστοποιημένα από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως όπως Argor-Heraeus, Valcambi, Austrian Mint κ.α.

Επίσης, συνεργάζεται με εταιρείες διεθνούς κύρους για την πιστοποίηση σπανίων και μη νομισμάτων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.