Οι πολύτιμοι λίθοι αποτελούν αντικείμενα λατρείας εδώ και αιώνες. Ενώ πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, άλλοι είναι γνωστοί για το μυστήριο και το μύθο που τους συνοδεύει. Ένας από αυτούς τους συναρπαστικούς πολύτιμους λίθους είναι το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα.

Παρά το όνομά του, το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα είναι στην πραγματικότητα ένας από τους μεγαλύτερους άκοπους σπινέλιους στον κόσμο, βάρους περίπου 170 καρατίων και μήκους σχεδόν 5 εκατοστών. Πιστεύεται ότι εξορύχθηκε στα ορυχεία Kuh-i-Lal, στο σημερινό Αφγανιστάν.
Μέχρι το 1783, όλοι οι κόκκινοι πολύτιμοι λίθοι αναφέρονταν ως ρουμπίνια, και μόνο με την τεχνολογική πρόοδο στις μελέτες ορυκτών ανακαλύφθηκε ότι το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα ήταν για την ακρίβεια, κόκκινος σπινέλιος. Ενώ το ρουμπίνι και ο σπινέλιος έχουν κάποια κοινά φυσικά χαρακτηριστικά, το ρουμπίνι μπορεί να διακριθεί με βάση τη σκληρότητα και την πυκνότητά του, καθώς είναι ελαφρώς πιο σκληρό και πυκνό από το σπινέλιο. Οι άριστοι κόκκινοι σπινέλιοι θεωρούνται πιο σπάνιοι από τα ρουμπίνια και συχνά, μπορεί να είναι ακόμη πιο πολύτιμοι από αυτά.

Ο πολύτιμος λίθος αναφέρεται για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα, όταν ο ηγεμόνας της Καστίλλης Δον Πέδρο, ο επονομαζόμενος και “Σκληρός”, δολοφόνησε τον ιδιοκτήτη του, τον πρίγκιπα Αμπού Σαΐντ του Μαυριτανικού Βασιλείου της Γρανάδας. Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, ο πρίγκιπας Σαΐντ επρόκειτο να παραδοθεί στον βασιλιά της Καστίλλης, όταν ο τελευταίος κατέκτησε τη Γρανάδα το 1366. Ωστόσο, ο “Σκληρός” Πέδρο είχε άλλα σχέδια. Έτσι, αφού αρχικά υποδέχτηκε τον πρίγκιπα Σαΐντ και τους συνοδούς του για να συζητήσουν τους όρους της παράδοσής του, τελικά δεν έδειξε κανένα έλεος στον αντίπαλό του…
Ανάμεσα στα λάφυρα, ο Πέδρο βρήκε ένα μεγάλο κόκκινο πολύτιμο λίθο σε μέγεθος αυγού και τον πήρε στην κατοχή του. Τα γεγονότα που ακολούθησαν, δημιούργησαν την πεποίθηση ότι η στυγερή δολοφονία πυροδότησε μια κατάρα που στοίχειωσε έκτοτε, τον βασιλιά Πέδρο.
Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του πολύτιμου λίθου από τον Πέδρο, ο αδερφός του, Ερρίκος, κήρυξε τον πόλεμο στην Καστίλλη με σκοπό να πάρει την εξουσία ο ίδιος. Έτσι, ο Πέδρο συμμάχησε με τον Εδουάρδο του Γούντστοκ, πρίγκιπα της Ουαλίας – γνωστό και ως “Μαύρο Πρίγκιπα”, εξαιτίας της μαύρης πανοπλίας του – για να νικήσει τον Ερρίκο. Πράγματι, με τη συμβολή του Εδουάρδου, ο Πέδρο νίκησε τον αδερφό του και διατήρησε το θρόνο του, και ως ανταμοιβή, έδωσε το ρουμπίνι στο Μαύρο Πρίγκιπα.

edward black prince

Στη συνέχεια, ο Μαύρος Πρίγκιπας μετέφερε το ρουμπίνι στην Αγγλία. Το 1415, στη μάχη του Agincourt, ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Ε’, φορούσε μια περικεφαλαία διακοσμημένη με μια σειρά από πολύτιμες πέτρες, ζαφείρια, μαργαριτάρια και ρουμπίνια, μεταξύ των οποίων και το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα. Η περικεφαλαία, στην κυριολεξία, αποδείχθηκε σωτήρια για τον βασιλιά, αφού του γλίτωσε τη ζωή κατά τη διάρκεια της μάχης, αλλά και γούρικη, αφού φορώντας την, επικράτησε των αντιπάλων, γαλλικών στρατευμάτων. Έκτοτε, το πολύτιμο πετράδι πέρασε στα χέρια της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του Ερρίκου Η’ και της κόρης του, Ελισάβετ Α’.
Ο κόμης του Ντόρσετ περιέγραψε τον πολύτιμο λίθο σε μια απογραφή των Κοσμημάτων του Στέμματος. Το πετράδι τοποθετήθηκε στο στέμμα του βασιλιά Ιακώβου Α’, ενώ η μικρή τρύπα στην κορυφή του πολύτιμου λίθου, που είχε ανοίξει για να φορεθεί ως κολιέ, καλύφθηκε με ένα μικρό ρουμπίνι.
Το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα διασώθηκε και από τη λεηλασία των βασιλικών θησαυρών από τον Όλιβερ Κρόμουελ, όταν αυτός ανέλαβε την εξουσία, μετά την εκτέλεση του Καρόλου Α’ το 1649. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1671, ο Ιρλανδός συνταγματάρχης Τόμας Μπλαντ προσπάθησε να κλέψει τα βασιλικά κοσμήματα από τον Πύργο του Λονδίνου, χωρίς όμως να τα καταφέρει.
Σήμερα, το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα κοσμεί το Αυτοκρατορικό Στέμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο φοριέται από τον μονάρχη στην στέψη του, καθώς και στην έναρξη του Κοινοβουλίου κάθε χρόνο. Εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου και είναι ένα από τα πιο διάσημα πετράδια των Κοσμημάτων του Βρετανικού Στέμματος.

imperial state crown

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού, με την πολυετή εμπειρία της στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει με ακρίβεια τους πολύτιμους λίθους που διαθέτετε και να σας προσφέρει τις καλύτερες τιμές της αγοράς. Τα διαμάντια και οι πολύτιμοι λίθοι που κατέχετε, γίνονται δεκτοί είτε είναι σε άδετη μορφή είτε δεμένοι σε κάποιο κόσμημα. Αν έχετε το πιστοποιητικό γνησιότητας της πέτρας, παρακαλούμε να το προσκομίσετε μαζί σας κατά την εκτίμηση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.