Όταν γίνεται λόγος για πολύτιμους λίθους, βασιλικά κοσμήματα και διαμάντια, τότε συνειρμικά αυτά τα αντικείμενα συνδέονται στο μυαλό μας με τον πλούτο, την πολυτέλεια, τη λάμψη, την εξουσία, την εύνοια της τύχης. Πράγματι, αυτή είναι η ορθολογική σκέψη που έχει επικρατήσει για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πολύτιμων αντικειμένων.

Είναι όμως όλα αυτά τα αντικείμενα, πάντα τόσο τυχερά για τους ιδιοκτήτες τους; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ιστορικά καταγεγραμμένες περιπτώσεις πολύτιμων αντικειμένων, που κατά τραγική σύμπτωση, απέβησαν μοιραία για πολλούς από τους κατόχους τους.

Το Hope Diamond και το Delhi Purple Sapphire, για τα οποία έχουμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα μας, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα “καταραμένων κοσμημάτων”. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο Black Orlov, επίσης γνωστό ως “το Μάτι του Βράχμα”, το έβδομο μεγαλύτερο μαύρο διαμάντι βάρους 67,5 καρατίων (13,5 γρ), που συνοδεύεται από μια ιδιαίτερα μυστηριώδη ιστορία…

Το διαμάντι – που ζύγιζε αρχικά 195 καράτια (39,0 γρ) – φημολογείται ότι ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ινδία. Λέγεται ότι ήταν τοποθετημένο στο μάτι ενός αγάλματος του Ινδουιστικού θεού Βράχμα, στην πόλη Ποντιτσέρι της Ινδίας, έως ότου κλαπεί από έναν μοναχό. Αυτή η κλοπή προκάλεσε την οργή του Βράχμα και πυροδότησε την “κατάρα” του διαμαντιού, αφού σύμφωνα με τον μύθο, ο μοναχός βρέθηκε σύντομα δολοφονημένος.

Το 1932, ο έμπορος διαμαντιών J. W. Paris, που φέρεται να πήρε το διαμάντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοκτόνησε πηδώντας από έναν ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη. Λίγα χρόνια αργότερα, οι επόμενες ιδιοκτήτριες του διαμαντιού, δύο Ρωσίδες πριγκίπισσες, η Λεονίλα Γκαλίτσινα-Μπαριατίνσκι και η Νάντια Βιεγκίν-Ορλόφ (από την οποία – κατά μία εκδοχή – πήρε το όνομά του το διαμάντι), επίσης λέγεται ότι αυτοκτόνησαν με πανομοιότυπο τρόπο.

Το διαμάντι αγοράστηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Charles F. Winson, έμπορο πολύτιμων λίθων της Νέας Υόρκης, και τεμαχίστηκε σε τρία κομμάτια σε μια προσπάθεια να σπάσει η κατάρα. Το ένα εξ αυτών, βάρους 67,5 καρατίων, ονομάστηκε Black Orlov και ήταν αυτό το οποίο ακολουθούσε ο μύθος της κατάρας. Η συγκεκριμένη πέτρα τοποθετήθηκε σε μία καρφίτσα με 108 διαμάντια, προσαρτημένη σε ένα περιδέραιο με 124 διαμάντια, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα που υπάρχουν.

black orlov

Το 2004 πέρασε στην κατοχή του εμπόρου διαμαντιών Ντένις Πετιμεζά. Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα, ότι ήταν αρκετά σίγουρος πως η κατάρα έχει “σπάσει”, καθώς για πάνω από μισό αιώνα δεν υπήρξε κανένα δυσάρεστο περιστατικό που να συνδέεται με το μαύρο διαμάντι.

Παρόλα αυτά, το μυστηριώδες πέπλο που καλύπτει το Black Orlov θα παραμείνει για πάντα καθώς φαίνεται, αφού οι ισχυρισμοί του Πετιμεζά δεν στάθηκαν αρκετά καθησυχαστικοί για την ηθοποιό Φελίσιτι Χάφμαν, η οποία επρόκειτο να φορέσει το περιδέραιο με το κομμάτι του μαύρου διαμαντιού στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ το 2006, αλλά τελικά αρνήθηκε να το κάνει. Προφανώς, άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή, όταν έμαθε για το σκοτεινό παρελθόν του μαύρου διαμαντιού. Βέβαια κάποιοι εικάζουν ότι ακόμα και η πρόθεση της ήταν αρκετή για να χάσει το  Όσκαρ ….

Το Black Orlov έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων, στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, στο Diamond Pavilion στο Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Στις 11 Οκτωβρίου 2006, το περιδέραιο με το μαύρο διαμάντι πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s για το ποσό των 352.000 δολαρίων, ενώ η αρχική εκτίμησή του ήταν 100.000 έως 200.000 δολάρια. Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αξία του διάσημου Black Orlov σε μια επικείμενη δημοπρασία, θα ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερη!!!

Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, οι εξειδικευμένοι γεμολόγοι μας έχουν την εμπειρία και τη γνώση να εκτιμήσουν τα διαμάντια, τους πολύτιμους λίθους και τα χρυσά κοσμήματά σας, με υπευθυνότητα, σεβασμό και εχεμύθεια. Τα διαμάντια και οι πολύτιμοι λίθοι γίνονται δεκτοί είτε είναι σε άδετη μορφή είτε δεμένοι σε κάποιο κόσμημα, ενώ και η προσκόμιση τυχόν υπαρχόντων συνοδευτικών πιστοποιητικών εγγράφων θα μπορούσε να διευκολύνει την ακριβέστερη εκτίμησή τους.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.