Ένα από τα πιο διάσημα κοσμήματα στον κόσμο είναι το Hope Diamond, το περιδέραιο με το μπλε διαμάντι και την ξεχωριστή ιστορία που το συνοδεύει.

Το αξιοθαύμαστο, σπάνιο μπλε χρώμα του, οφείλεται σε ίχνη ποσοτήτων ατόμων βορίου. Σήμερα, είναι ένα από τα ακριβότερα διαμάντια στον κόσμο (με εκτιμώμενη αξία 200 – 350 εκατομμύρια δολάρια) και το πιο μεγάλο μπλε διαμάντι, βάρους 45,52 καρατίων.

Ο μύθος γύρω από το Hope Diamond

Το Hope Diamond δεν είναι μόνο ένα από τα πιο διάσημα κι εντυπωσιακά κοσμήματα του κόσμου, αλλά και ένα διαμάντι με περίπλοκη ιστορία και με αρχεία ιδιοκτησίας που χρονολογούνται σχεδόν τέσσερις αιώνες πριν. Πήρε το όνομά του από διάσημο τραπεζίτη, βρέθηκε στην ιδιοκτησία βασιλιάδων, εκλάπη, εξαφανίστηκαν τα ίχνη του, και μετά την επανεμφάνισή του, άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες έως το 1958, όταν και δόθηκε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που διοικείται από το Smithsonian Institution και βρίσκεται στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Το διαμάντι περιβάλλει ένας μύθος, σχετικά με μια «κατάρα» που το ακολουθεί, ότι φέρνει ατυχία και τραγωδία σε άτομα που το κατέχουν ή το φορούν. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τέτοιες ιστορίες κατασκευάστηκαν για να ενισχύσουν το μυστήριο και την φήμη γύρω από το διαμάντι, δεδομένου ότι η αυξημένη δημοσιότητα συνήθως ανέβαζε και την αξία του πολύτιμου λίθου.

Πάντως, από τότε που ο πολύτιμος λίθος κατέληξε στο Smithsonian Institution, η «κατάρα» φαίνεται να έχει αδρανοποιηθεί. Η κατοχή του διαμαντιού έχει φέρει μόνο καλή τύχη στο μη κερδοσκοπικό εθνικό μουσείο, σύμφωνα με έναν επιμελητή του Smithsonian, και μάλιστα το βοήθησε να δημιουργήσει μια συλλογή κοσμημάτων παγκόσμιας κλάσης, με αυξανόμενα επίπεδα επισκεψιμότητας.

hope diamond 6hope diamond 5

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.