Η Elizabeth Taylor ήταν διάσημη για πολλά πράγματα, εκ των οποίων Το διαμάντι «Elizabeth Taylor». Υπήρξε μια φημισμένη ηθοποιός που συμμετείχε σε πολλές μεγάλες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Το όνομά της είναι γνωστό παγκοσμίως, αλλά δεν είναι πασίγνωστη μόνο για την καριέρα της στην ηθοποιία.

Εκτός από τη συλλογή ρόλων στις ταινίες, η Taylor συνέλεξε, επίσης, κοσμήματα. Ωστόσο, δεν αγόρασε η ίδια μεγάλο μέρος της συλλογής κοσμημάτων της. Αντ’ αυτού, οι άντρες που πέρασαν από την ζωή της, και μερικούς παντρεύτηκε, της έκαναν μεγαλοπρεπή δώρα. Η συλλογή της Taylor, μέχρι και τη στιγμή του θανάτου της, περιείχε κομμάτια που αποτελούν έναν μύθο. Αλλά ένα δαχτυλίδι, ένα vintage διαμάντι, συγκεκριμένα, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της φήμης της Elizabeth Taylor και των κοσμημάτων της.

Το διαμάντι «Elizabeth Taylor» 1ΠΗΓΗ: estatediamondjewelry.com

Το να «πάρει» το όνομά σας ένα διαμάντι σημαίνει, συνήθως, δύο πράγματα: ότι είστε αρκετά σημαντικοί και ότι το διαμάντι είναι κάτι ξεχωριστό. Αρχικά, το διαμάντι ονομαζόταν Krupp, ύστερα, όμως, ο Richard Burton το αγόρασε για την Taylor το 1968 κι έγινε το Elizabeth Taylor Diamond.

 

Η ιστορία για το διαμάντι «Elizabeth Taylor»

Όταν το διαμάντι βγήκε για δημοπρασία μετά το θάνατο της πρώην κατόχου του, Vera Krupp, ο Burton πλήρωσε 307.000$ για να το αγοράσει. Το παρουσίασε στην Taylor πάνω στο σκάφος τους, την ώρα που αγκυροβολούσε στον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο. Η Taylor επέλεξε να τοποθετήσει το διαμάντι σε ένα δαχτυλίδι και το τελικό κομμάτι έγινε μέρος του θρύλου της, καθώς και της συλλογής της.

Το Krupp Diamond έγινε γνωστό ως το Elizabeth Taylor Diamond μετά τον θάνατο της Taylor το 2011. Πριν έφερε απλά την ονομασία της το ίδιο το δαχτυλίδι, στο σύνολό του. Στα 33,19 καράτια, το διαμάντι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Η παγκόσμια κλίμακα ποιότητας διαμαντιών της GIA δείχνει ότι το διαμάντι είναι τύπου IIa. Τέτοια διαμάντια έχουν εξαιρετική διαφάνεια και είναι καθαρότερα από άλλα διαμάντια. Τα διάσημα διαμάντια Cullinan 1 και Koh-i-Noor είναι, επίσης, Type IIa (και τα δύο είναι μέρος των στεμμάτων της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας). Παρά την αξία του, η Taylor φορούσε τακτικά το δαχτυλίδι. Στην πραγματικότητα, φορούσε σχεδόν πάντα τα δικά της κοσμήματα στην τηλεόραση και σε ταινίες, αντί να τής τα παρέχουν επώνυμοι σχεδιαστές κοσμημάτων.

Η Taylor περιέγραφε το δαχτυλίδι ως «το αγαπημένο της κομμάτι σε ολόκληρη τη συλλογή της».

Το διαμάντι «Elizabeth Taylor» 2ΠΗΓΗ: estatediamondjewelry.com

Η Taylor και ο Burton παντρεύτηκαν δύο φορές. Αφού παντρεύτηκαν το 1964 και πήραν διαζύγιο το 1974, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν ο ένας τον άλλον. Και έτσι, παντρεύτηκαν ξανά το 1975. Αυτό έδωσε στο δαχτυλίδι μεγαλύτερη ισχύ ως πραγματικό δαχτυλίδι αρραβώνων, και όχι απλώς ένα ακόμη δαχτυλίδι με ένα μεγάλο διαμάντι. Αφού χώρισαν ξανά το 1976, η Taylor πούλησε πολλά αντικείμενα από τη συλλογή της που τής είχε δωρίσει ο Burton. Αυτά περιλάμβαναν το τεράστιο διαμάντι, γνωστό ως TaylorBurton, το οποίο ο Burton αγόρασε από τον οίκο Cartier το 1969 έναντι 1,12 εκατομμυρίων δολαρίων. Το διαμάντι αυτό έχει σχήμα αχλαδιού και ζυγίζει 68 καράτια. Παρόλο που η Liz Taylor πούλησε το διαμάντι Taylor-Burton το 1978, κράτησε το διαμάντι Krupp για το υπόλοιπο της ζωής της.

 

Ο θάνατος της Taylor και η πώληση του δαχτυλιδιού

Η Elizabeth Taylor πέθανε το 2011 σε ηλικία 79 ετών. Χρόνια ασθένειας, μαζί με εθισμό τόσο στο αλκοόλ όσο και στα συνταγογραφούμενα φάρμακα επίδρασαν αρνητικά στην υγεία της. Στα τελευταία της χρόνια, έκανε χρήση αναπηρικής πολυθρόνας λόγω μακροχρόνιων επίμονων προβλημάτων στην πλάτη και σπάνια έκανε δημόσια εμφανίσεις.

Το διαμάντι «Elizabeth Taylor» 3ΠΗΓΗ: FRED DUFOUR/AFP/Getty Images

Ολόκληρη η συλλογή κοσμημάτων της Taylor δημοπρατήθηκε στον οίκο Christie’s στις 16 Δεκεμβρίου 2011. Το τελικό σύνολο των πωλήσεων ανήλθε στα 156,8 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό περιλάμβανε τα 8,8 εκατομμύρια δολάρια για το δαχτυλίδι αρραβώνων που περιέχει το διαμάντι KruppTaylor. Εκείνη την εποχή, ήταν η υψηλότερη τιμή ανά καράτι που υπήρξε ποτέ για οποιοδήποτε άχρωμο διαμάντι, με μόλις πάνω από 265.000$/καράτι. Οι αγοραστές ήταν η E-Land, μια εταιρεία της Νότιας Κορέας, που ασχολείται με κτηματομεσιτικά, ξενοδοχεία κ.ά.

Το διαμάντι «Elizabeth Taylor» 4ΠΗΓΗ: FRED DUFOUR/AFP/Getty Image

Είναι λυπηρό που το δαχτυλίδι αρραβώνων της Liz Taylor δεν είναι πλέον σε δημόσια θέα. Τα όμορφα κοσμήματα δεν προορίζονται να κρυφτούν, καθώς μέρος αυτής της ομορφιάς είναι η ικανότητά τους να ενθουσιάζουν και να μαγεύουν. Δεδομένου ότι ήταν το αγαπημένο κομμάτι στην συλλογή κοσμημάτων της Taylor, σίγουρα θα ήθελε να το δει στο δάχτυλο κάποιου και να αναβιώνει την δόξα που τού αρμόζει.

Διαμάντια & Πολύτιμοι Λίθοι

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.