Για αιώνες, ό,τι έλαμπε, στην πραγματικότητα ήταν χρυσός! Αυτό το πολύτιμο μέταλλο έχει χρησιμοποιηθεί στα πάντα, από το να «ντύσει» τους βασιλείς έως τη σταθεροποίηση των οικονομιών, τη δημιουργία οδοντιατρικών κομματιών και ακόμη, την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κινητού σας τηλεφώνου.

Χρυσός – Ας δούμε ποια είναι τα 20 εκπληκτικά στοιχεία που μπορεί να σας εκπλήξουν!

1. Σχεδόν 200.000 τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί από ανθρώπους.
2. Από το 1950, έχουν εξορυχθεί τα ⅔ χρυσού πάνω από το έδαφος.
3. Ο χρυσός έχει βρεθεί και στις επτά ηπείρους.
4. Εκτιμάται συνολικά ότι υπάρχουν 10 δισεκατομμύρια τόνοι χρυσού στους ωκεανούς όλου του πλανήτη. Είναι τόσο αραιωμένο, ωστόσο, που είναι αδύνατο να εξορυχθεί.
5. Το παλαιότερο χρυσό αντικείμενο ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία 6500 χρόνια πριν.
6. Τα ολυμπιακά χρυσά μετάλλια ήταν από καθαρό χρυσό έως το 1912. Έκτοτε, απαιτείται να περιέχουν τουλάχιστον 6 γραμμάρια χρυσού και να είναι κατασκευασμένα από τουλάχιστον 92% ασήμι.
7. Από τα 92 φυσικά στοιχεία, ο χρυσός κατατάσσεται στην 58η θέση σπανιότητας. Τα πιο σπάνια στοιχεία στη Γη είναι μέταλλα, όπως το όσμιο, το ρόδιο και το ιρίδιο.
8. Ο καθαρός χρυσός είναι τόσο μαλακός που μπορεί να «διαμορφωθεί» με τα χέρια.
9. Τα σημερινά προσβάσιμα αποθέματα χρυσού της Γης προήλθαν από τον βομβαρδισμό μετεωριτών περίπου 200 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της.
10. Μερικοί πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν ενέσεις υγρού χρυσού για να μειώσουν τη φλεγμονή.
11. Κατά τη διάρκεια σεισμών, το νερό εντός των ρηγμάτων μπορεί να εξατμιστεί, δημιουργώντας χρυσό.
12. Το 2010, η πρώτη μηχανή πώλησης χρυσού στον κόσμο παρουσιάστηκε στο Αμπού Ντάμπι. Το ίδιο το μηχάνημα αυτόματης πώλησης είναι επιχρυσωμένο και οι τιμές ενημερώνονται κάθε λεπτό για να αντικατοπτρίζουν την αγοραία αξία.

χρυσός atmΠΗΓΗ: Reddit

  1. Ο καθαρός χρυσός δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Οι αντιδράσεις είναι συνήθως από άλλα μέταλλα (όπως νικέλιο ή ασήμι) που αναμιγνύονται μεταξύ τους.
  2. Μια ουγγιά χρυσού (31,10 γραμμάρια) μπορεί να «τραβηχτεί» σε σύρμα μήκους 5 μιλίων (8 χλμ.).
  3. Ο χρυσός μπορεί να καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες και συχνά προστίθεται σε ποτά και τρόφιμα πολυτελείας.

xrysos blog 3ΠΗΓΗ: Original Artisan Gold

  1. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός χρυσού.
  2. Η Κίνα είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού στον κόσμο, λόγω των τεχνολογικών προϊόντων της, της ζήτησης για κοσμήματα και των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.
  3. Τα καλύμματα των κρανών των αστροναυτών επικαλύπτονται με ένα πολύ λεπτό, διαφανές στρώμα χρυσού (0,000002 ίντσες). Αυτό μειώνει το έντονο φως και τη θερμότητα από το φως του ήλιου.
  4. Μια ουγγιά χρυσού (31,10 γραμμάρια) μπορούν να «κτυπηθούν» σε ένα φύλλο, σαν σεντόνι, που να καλύπτει 9 τετραγωνικά μέτρα.
  5. Το 1869, δύο Αυστραλοί ανακάλυψαν το μεγαλύτερο ψήγμα χρυσού στον κόσμο, το «Welcome Stranger». Οι διαστάσεις του ήταν 10×25 ίντσες (25×64 εκατοστά), πριν λιώσει.

xrysos blog 4ΠΗΓΗ: BBC.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.