Στη νομισματολογία, όπως και σε άλλους τομείς της ζωής, η γνώση εξομοιώνεται με την επιτυχία. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο επιτυχημένοι θα είστε. Το πεδίο έρευνας στα χρυσά νομίσματα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο χρυσός πάντα γοήτευε την ανθρωπότητα, και μέχρι σήμερα, το δέλεαρ δεν είναι λιγότερο από ό,τι τον περασμένο αιώνα, όταν η προοπτική απόκτησης του λαμπερού «κίτρινου μετάλλου» ήταν υπεύθυνη για τον «πυρετό του χρυσού» στην Καλιφόρνια (California Gold Rush), το 1848. Το ασήμι έχει τους υποστηρικτές του, η πλατίνα μπορεί να αξίζει περισσότερο ανά διαστήματα στην αγορά, αλλά ο χρυσός έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο ευγενές μέταλλο», ο βασιλιάς των χημικών στοιχείων, χάρη στον οποίο δημιουργούνται όνειρα και θησαυροί.

Τα πρώτα χρυσά νομίσματα (⤢)

Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα χρυσά νομίσματα παρήχθησαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 2000 – 2500 χρόνια, κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ. στη Λυδία, ένα βασίλειο της δυτικής Μικράς Ασίας που στη σύγχρονη εποχή, είναι τμήμα της Δυτικής Τουρκίας. Ο χρυσός, σε άλλες μορφές, είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο ως μέθοδος ανταλλαγής, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που το μέταλλο διαμορφώθηκε σε κάτι αναγνωρίσιμο με την ιδιότητα και τη μορφή νομίσματος.

Χρυσά νομίσματα: Η εποχή του Κροίσου - 1° μέροςΤο πρώτο Λυδικό νόμισμα από ηλεκτρόδιο, περ. 6ος αι. π.Χ. | ΠΗΓΗ: Pinterest.com

Αυτά τα πρώτα χρυσά νομίσματα δεν ήταν από καθαρό χρυσό, αλλά από ηλεκτρόδιο, ένα φυσικό κράμα χρυσού και αργύρου που βρέθηκε στα ποτάμια της Λυδίας. Το νόμισμα απεικόνιζε κεφαλές ζώων, όπως λιοντάρια, ταύρους και κριάρια. Το λιοντάρι σε αυτό το νόμισμα θεωρείται σύμβολο δικαιωμάτων. Οι δύο βαθιές εγκοπές δημιουργήθηκαν από ένα σφυρί και χρησιμοποιήθηκαν για να χαράξουν την εικόνα του λιονταριού και του ταύρου στο κενό μέρος του νομίσματος. Η Λυδία φημίστηκε για τον πλούτο της και ο τελευταίος βασιλιάς της, ο Κροίσος, έμεινε στην αιωνιότητα με το ρητό «τόσο πλούσιος όσο ο Κροίσος». Ο Λυδικός χρυσός προήλθε από τον ποταμό Πακτωλό, όπου ο Βασιλιάς Μίδας, σύμφωνα με την μυθολογία, εισήλθε και απαλλάχτηκε από την ικανότητα – κατάρα να μετατρέπει όλα όσα άγγιζε σε χρυσό.

Τα νομίσματα της Λυδίας ζύγιζαν από μόλις 0,006 ουγγιές έως και μισή ουγγιά. Όσον αφορά στην αξία τους, ακόμη και το μικρότερο εξ αυτών θα άξιζε περισσότερο από την εργασία μιας ημέρας. Αυτό καθιστά απίθανο να χρησιμοποιούνταν τακτικά για μέσες χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αντίθετα, ήταν πιθανότατα σε χρήση για πιο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες ή μεγάλες συναλλαγές.

Χρυσά νομίσματα: Η εποχή του Κροίσου - 1° μέροςΑρχικά νομίσματα απομιμήσεων κοχυλιών cowrie, Κίνα | ΠΗΓΗ: Pinterest.com

Επίσης, τα αρχαία κινεζικά χρυσά νομίσματα πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από τη Λυδία, αλλά κατά τη διάρκεια παρόμοιας χρονικής περιόδου. Στην Κίνα, ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε για να αντικαταστήσει ένα αρχικό νόμισμα που βασίζεται σε απομιμήσεις κοχυλιών cowrie, που μπορεί να χρονολογούνται από το 700 π.Χ. κατά την δυναστεία των Shang. Τελικά, χρησιμοποιήθηκαν κομμάτια χρυσού με γράμματα κινεζικών πόλεων. Γύρω στο 220 π.Χ. τα νομίσματα έγιναν δημοφιλή σε όλη τη χώρα. Τα περισσότερα από αυτά τα κινεζικά νομίσματα έχουν στο κέντρο τους τετράγωνη ή στρογγυλή τρύπα. Αυτό προστέθηκε σκόπιμα, έτσι ώστε τα νομίσματα να μπορούν να δένονται σε ένα κορδόνι ή σύρμα για ευκολότερη μεταφορά.

Χρυσά νομίσματα: Η εποχή του Κροίσου - 1° μέρος
Αρχαίο χρυσό νόμισμα, Κίνα | ΠΗΓΗ: Pinterest.com

Σπάνια και παλιά χρυσά νομίσματα έχουν δημιουργηθεί από την εποχή του Βασιλιά Κροίσου της Λυδίας κατά τον 6ο αι. π.Χ. και των δυναστειών της Κίνας. Αυτά τα νομίσματα έχουν αξία, φυσικά, αλλά, επίσης, «διηγούνται» ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Γι’ αυτό και το κάθε νόμισμα έχει τη δική του «συναισθηματική αξία», ανεξάρτητα από την εμπορικότητά του, τη χρονολογία που εκδόθηκε ή το μέταλλο από το οποίο έχει κατασκευαστεί. Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, οι έμπειροι νομισματολόγοι, εκτιμούν τα νομίσματα (⤢)  σας με γνώση και σεβασμό στην ιστορία τους.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.