Ο Χρυσός Πυρετός (California Gold Rush) ξεκίνησε από την ανακάλυψη χρυσών ψηγμάτων στην κοιλάδα του Σακραμέντο, στο μύλο του Sutter (Sutters Mill) στην Καλιφόρνια, στις αρχές του 1848 και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη διαμόρφωση της αμερικανικής ιστορίας. Παρακάτω, παραθέτουμε 8 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το γεγονός και την σημαντικότητά του.

 

1. Ο Χρυσός Πυρετός στην Καλιφόρνια (California Gold Rush) δεν ήταν ο πρώτος στην αμερικανική ιστορία.

Πενήντα χρόνια πριν ανακαλυφθεί ο χρυσός στο μύλο του Sutter, ο πρώτος Χρυσός Πυρετός (Gold Rush) στην αμερικανική ιστορία ξεκίνησε μετά την εύρεση ενός χρυσού ψήγματος 17 λιβρών στην κομητεία Cabarrus της Βόρειας Καρολίνας.

2. Ο Χρυσός Πυρετός ήταν η μεγαλύτερη μαζική μετανάστευση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 1848 υπήρχαν περίπου 157.000 κάτοικοι στην Καλιφόρνια. 20 μήνες αργότερα, μετά τη μαζική εισροή εποίκων, ο μη ιθαγενής πληθυσμός είχε αυξηθεί σε περισσότερους από 100.000. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1850 υπήρχαν περισσότερες από 300.000 νέες αφίξεις –  ένας στους 90 ανθρώπους των ΗΠΑ ζούσε στην Καλιφόρνια. Το 1850, δύο χρόνια αφότου η αμερικανική κυβέρνηση αγόρασε τη γη, η Καλιφόρνια έγινε η 31η πολιτεία των ΗΠΑ.

Χρυσός ΠυρετόςΠΗΓΗ: The Walk to Westward Expansion

3. Ο Χρυσός Πυρετός προσέλκυσε μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Μέχρι το 1850, το 25% του πληθυσμού της Καλιφόρνιας είχε γεννηθεί εκτός των ΗΠΑ. Μετά την διάδοση των νέων, πολλοί από τους πρώτους μετανάστες ήταν από τη Ν. Αμερική και την Ασία. Μέχρι το 1852, περισσότεροι από 25.000 μετανάστες από την Κίνα είχαν φτάσει στην Αμερική. Καθώς η ποσότητα του διαθέσιμου χρυσού άρχισε να μειώνεται, οι εντάσεις κατά των μεταναστών αυξήθηκαν. Η βία εναντίον ξένων ανθρακωρύχων αυξήθηκε, επίσης, και οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί, ακόμη και οι δολοφονίες.

Χρυσός Πυρετός

ΠΗΓΗ: Last Best Hope Of Earth

4. Ο Χρυσός Πυρετός ήταν ένα ανδροκρατούμενο γεγονός.

Το 1852, το 92% των ανθρώπων που αναζητούσαν χρυσό ήταν άντρες. Οι λίγες γυναίκες που ταξίδεψαν στη Δύση έβγαλαν τα προς το ζην στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που δημιουργούνταν καθημερινά. Το ποσοστό των γυναικών στην εξόρυξη χρυσού τελικά αυξήθηκε, αλλά ακόμη και το 1860 αριθμούσαν λιγότερες από 10.000 – μόλις το 19%.

Χρυσός Πυρετός

ΠΗΓΗ: USGS.gov

5. Τα πρώτα τμήματα του Σαν Φρανσίσκο χτίστηκαν από πλοία που εγκαταλείφθηκαν από αναζητητές χρυσού.

Ο Χρυσός Πυρετός (California Gold Rush) «κατασκεύασε» εικόνες χιλιάδων ανθρώπων που κατευθύνονται δυτικά με τρένο για να πλουτίσουν στην Καλιφόρνια, αλλά στην πραγματικότητα, πολλοί από τους αναζητητές έφτασαν με πλοίο – και λίγοι είχαν εισιτήριο επιστροφής. Σε λίγους μήνες, το λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο ήταν γεμάτο με εγκαταλειμμένα πλοία, αφού οι επιβάτες και το πλήρωμά τους κατευθύνθηκαν στην ενδοχώρα για να «κυνηγήσουν» χρυσό. Η πρώην μικροσκοπική πόλη άρχισε να μεγαλώνει, η ζήτηση για ξυλεία αυξήθηκε δραματικά και τα πλοία διαλύθηκαν και πωλήθηκαν ως κατασκευαστικό υλικό για σπίτια, τράπεζες, ξενοδοχεία, φυλακές κ.ά. Σήμερα, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να βρίσκουν απομεινάρια και ολόκληρα πλοία κάτω από τους δρόμους της πόλης, δίπλα στον κόλπο.

California Gold Rush

ΠΗΓΗ: The Walk to Westward Expansion

6. Η αναζήτηση χρυσού ήταν πολύ δαπανηρή δραστηριότητα.

Οι περισσότεροι από τους άντρες κατέφτασαν μόνο με τα ρούχα τους κι έπρεπε να αγοράσουν τρόφιμα, αγαθά και προμήθειες που όλοι οι έμποροι του Σαν Φρανσίσκο πωλούσαν – με υψηλό κόστος. Ένα μόνο αυγό κόστιζε το ισοδύναμο των 25$ (δολάρια Αμερικής) στα σημερινά χρήματα, ο καφές από 100$ ανά λίβρα και η αντικατάσταση ενός ζευγαριού φθαρμένων μποτών από 2.500$.

7. Οι περιουσίες έγιναν από εμπόρους παρά από ανθρακωρύχους.

Καθώς η έκρηξη συνεχίστηκε, όλο και περισσότεροι άντρες βγήκαν από την επιχείρηση «κυνήγι χρυσού» και άρχισαν να ανοίγουν επιχειρήσεις που απευθύνονταν σε νεοαφιχθέντες αναζητητές. Ο Χρυσός Πυρετός (California Gold Rush) ανέδειξε κάποιους από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες, όπως ο Phillp Armor (συσκευασία κρέατος στο Σικάγο), ο John Studebaker (κατασκευαστής καροτσιών για ανθρακωρύχους), οι δύο τραπεζίτες, Henry Wells και William Fargo (από τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της Αμερικής) και ο Levi Strauss (τα τζιν παντελόνια της φίρμας Levis).

Χρυσός Πυρετός 8 πράγματα που ίσως δεν ήξερες 6

ΠΗΓΗ: California Gold Rush

8. Ο Χρυσός Πυρετός «έκανε» πλούσιους πολλούς – αλλά ο John Sutter δεν ήταν ένας από αυτούς.

Ο John Sutter, του οποίου η γη θα γινόταν συνώνυμη με τον Πυρετό του Χρυσού στην Καλιφόρνια (California Gold Rush), ήταν Ελβετός μετανάστης που εγκατέλειψε την Ευρώπη το 1830, αφήνοντας απλήρωτα χρέη. Η κατασκευή ενός πριονιστηρίου στη γη του κατά μήκος του Αμερικανικού ποταμού ήταν η αφορμή ανακάλυψης του πρώτου χρυσού ψήγματος. Ο Sutter προσπάθησε να κρατήσει την ανακάλυψη κρυφή, αλλά τα νέα διέρρευσαν γρήγορα. Σε λίγους μήνες, οι εργάτες του τον εγκατέλειψαν για να αναζητήσουν οι ίδιοι χρυσό, ενώ χιλιάδες άλλοι κατέφθασαν και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της γης και του εξοπλισμού του. Σχεδόν χρεοκοπημένος, ξεκίνησε μια εκστρατεία δεκαετιών για να τον αποζημιώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χωρίς αποτέλεσμα. Χιλιάδες έγιναν πλούσιοι από την παλιά του γη και ο Sutter αποσύρθηκε στην Πενσυλβάνια και πέθανε.

Χρυσός Πυρετός 8 πράγματα που ίσως δεν ήξερες 7

ΠΗΓΗ: Wikipedia

Χρυσός – 20 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνώριζες!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.