Τα ασημικά, γνωστά και ως ασημένια σκεύη, μαχαιροπήρουνα ή σερβίτσια, αναφέρονται στα σκεύη που χρησιμοποιούνται για φαγητό και σερβίρισμα φαγητού, συνήθως κατασκευασμένα από ασήμι, ανοξείδωτο χάλυβα ή άλλα επάργυρα υλικά. Η ιστορία των ασημικών χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει εξελιχθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. 

ασημικά

1. Αρχαία χρόνια: Η χρήση των σκευών για φαγητό μπορεί να εντοπιστεί στους αρχαίους πολιτισμούς. Τα παλαιότερα γνωστά ασημικά χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ. στη Μεσοποταμία, όπου το ασήμι εκτιμήθηκε για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και την αισθητική του γοητεία, με αποτέλεσμα τη χρήση του σε επιτραπέζια σκεύη. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, περίπου το 2500 π.Χ., χρησιμοποίησαν το ασήμι για τη δημιουργία περίπλοκων πιάτων σερβιρίσματος και αγγείων για ευγενείς και βασιλικούς. 

2. Ρωμαϊκή και Ελληνική Εποχή: Κατά τη διάρκεια του ρωμαϊκού και ελληνικού πολιτισμού, τα ασημικά κέρδισαν δημοτικότητα μεταξύ της πλούσιας ελίτ. Ασημένια κουτάλια, πιρούνια και μαχαίρια χρησιμοποιήθηκαν για φαγητό. Ήταν σύμβολο πολυτέλειας και κοινωνικής θέσης. 

image00002 4

3. Μεσαίωνας: Κατά τον Μεσαίωνα, τα ασημικά έγιναν πιο διαδεδομένα μεταξύ των πλουσίων στην Ευρώπη. Τα σχέδια και η χειροτεχνία των ασημένιων κουταλιών, πιρουνιών και μαχαιριών έγιναν όλο και πιο περίτεχνα και η χρήση τους εξαπλώθηκε στα ευγενή νοικοκυριά και, τελικά, στην αναδυόμενη μεσαία τάξη, χάρη στο εμπόριο.

4. Περίοδος Αναγέννησης και Μπαρόκ: Οι εποχές της Αναγέννησης και του Μπαρόκ σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στον σχεδιασμό και την παραγωγή ασημικών. Το ασήμι έγινε σύμβολο πλούτου και θέσης και περίτεχνα σετ ασημικών παραγγέλθηκαν από ευγενείς και βασιλείς. Οι τεχνίτες και οι αργυροχόοι δημιούργησαν εξαιρετικά σχέδια, συχνά ενσωματώνοντας πολύτιμους λίθους και γκραβούρες στα κομμάτια.

5. 18ος αιώνας: Τον 18ο αιώνα, η παραγωγή ασημικών επεκτάθηκε και αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές, όπως η επιμετάλλωση του Σέφιλντ (μια διαδικασία σύντηξης ασημιού με χαλκό). Αυτό έκανε τα ασημικά πιο προσιτά σε ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων. 

6. Βιομηχανική Επανάσταση: Η Βιομηχανική Επανάσταση τον 19ο αιώνα επέφερε σημαντικές αλλαγές στην παραγωγή ασημικών. Οι τεχνικές μαζικής παραγωγής και η εισαγωγή της επιμετάλλωσης μείωσαν περαιτέρω το κόστος των ασημικών, καθιστώντας τα διαθέσιμα στη μεσαία τάξη. 

7. 20ος αιώνας: Ο ανοξείδωτος χάλυβας εμφανίστηκε ως εναλλακτικό υλικό για την κατασκευή μαχαιροπήρουνων στις αρχές του 20ου αιώνα. Προσέφερε μια πιο ανθεκτική και προσιτή επιλογή σε σύγκριση με το παραδοσιακό ασήμι. Ως αποτέλεσμα, τα ασημικά από ανοξείδωτο χάλυβα έγιναν ευρέως δημοφιλή και παραμένουν το κυρίαρχο υλικό που χρησιμοποιείται για τα μαχαιροπίρουνα έως σήμερα.

image00003 4

8. Σύγχρονη εποχή: Ενώ τα ασημικά από πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι, εξακολουθούν να εκτιμώνται και να χρησιμοποιούνται για ειδικές περιστάσεις, επίσημα δείπνα και ως οικογενειακά κειμήλια, ο ανοξείδωτος χάλυβας και άλλα υλικά έχουν γίνει το πρότυπο για καθημερινή χρήση, λόγω της πρακτικότητας και της ευκολίας συντήρησης. Τον τελευταίο καιρό, έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι φιλικές προς το περιβάλλον, βιώσιμες και εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά ασημικά, όπως τα μπαμπού, τα ξύλινα ή κομποστοποιήσιμα μαχαιροπήρουνα και σκεύη.

 

Σε όλη την ιστορία, τα ασημικά δεν ήταν μόνο λειτουργικά, αλλά και σύμβολο πλούτου, φινέτσας και κοινωνικής θέσης. Αντανακλούν την εξέλιξη των γαστρονομικών πρακτικών και τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές νόρμες κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Η σωστή φροντίδα των ασημικών βοηθά στη διατήρηση της εμφάνισης, της υγιεινής και της μακροζωίας τους. 

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε ορισμένες γενικές οδηγίες για τον τρόπο συντήρησης των ασημικών: 

1. Πλύσιμο: Πλύνετε τα ασημικά με το χέρι χρησιμοποιώντας ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών απορρυπαντικών ή λειαντικών καθαριστικών που θα μπορούσαν να χαράξουν την επιφάνεια. Εάν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, βεβαιωθείτε ότι τα ασημικά είναι κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μην αναμιγνύετε αντικείμενα από ασήμι και ανοξείδωτο χάλυβα στο ίδιο φορτίο πλυντηρίου πιάτων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν χημική αντίδραση που καταστρέφει και τα δύο υλικά. 

image00004 3

2. Στέγνωμα: Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε αμέσως τα ασημικά με ένα μαλακό πανί για να αποφύγετε κηλίδες νερού και αμαύρωση. Αποφύγετε το στέγνωμα στον αέρα, καθώς μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες από νερό. 

3. Γυάλισμα: Γυαλίζετε τακτικά τα ασημικά σας, για να παραμένουν λαμπερά και να αφαιρείτε τυχόν αμαύρωση που μπορεί να έχει αναπτυχθεί. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή ένα ειδικό γυαλιστικό πανί και απαλές, κυκλικές κινήσεις, για να αποφύγετε το ξύσιμο της επιφάνειας. 

4. Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τα ασημικά σε ξηρό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Για την αποφυγή αμαύρωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ύφασμα ανθεκτικό στο μαύρισμα ή λωρίδες κατά της αμαύρωσης στον αποθηκευτικό χώρο σας. Αποφύγετε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης ή εφημερίδας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αμαύρωση. 

5. Επαφή με άλλα υλικά: Όταν χρησιμοποιείτε ασημικά, να τα χειρίζεστε με καθαρά χέρια, για να αποτρέψετε τη μεταφορά λαδιών και βρωμιάς. Αποφύγετε την επαφή με όξινα τρόφιμα, αλάτι και σκληρές χημικές ουσίες, καθώς μπορούν να βλάψουν την ασημένια επιφάνεια. 

image00005 4

6. Επιμετάλλωση: Εάν τα ασημικά σας έχουν παρουσιάσει σημαντική φθορά, σκεφτείτε να τα δώσετε για επιμετάλλωση σε επαγγελματία, για να αποκαταστήσετε την αρχική τους εμφάνιση. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται μόνο από αξιόπιστους επαγγελματίες, για να διασφαλιστούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

7. Αποφυγή φούρνου μικροκυμάτων και καταψύκτη: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ασημικά στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες και να καταστρέψει το ασήμι. Επιπλέον, αποφύγετε την αποθήκευση των ασημικών στην κατάψυξη, καθώς μπορεί το ασήμι να γίνει εύθραυστο και ενδεχομένως να ραγίσει. 

8. Τακτική χρήση: Η τακτική χρήση των ασημικών σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αμαύρωσης. Επιπλέον, η σωστή φροντίδα θα κρατήσει τα ασημικά σας στην καλύτερη εμφάνιση. 

image00006 3

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, διασφαλίζετε ότι τα ασημικά σας θα παραμείνουν όμορφα και λειτουργικά για τις επόμενες γενιές.

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού με την έμπειρη ομάδα των εκτιμητών της, αξιολογεί με γνώση και σεβασμό τα ασημικά, τα ασημένια αντικείμενα, αλλά και τα ασημένια κοσμήματα, όπως και το ασήμι σε επενδυτική μορφή (μπάρες, πλακίδια και νομίσματα), προσφέροντάς σας τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.