Η Ελλάδα έχει πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο σε ημιπολύτιμους και πολύτιμους λίθους. Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες ήταν επιδέξιοι τεχνίτες που χρησιμοποιούσαν πολύτιμους λίθους στα κοσμήματα και τις διακοσμητικές τους τέχνες. Οι πολύτιμοι λίθοι, όπως ο αμέθυστος, το σμαράγδι, ο γρανάτης και το ζαφείρι συναντώνται συχνότερα σε κοσμήματα με ελληνική υπογραφή.
Αν και η Ελλάδα δεν είναι σημαντικός παραγωγός (σε εξόρυξη) πολύτιμων λίθων σήμερα, διαθέτει σημαντική αγορά για το εμπόριο κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων. Τα ελληνικά κοσμήματα συχνά παρουσιάζουν σχέδια εμπνευσμένα από την αρχαία τέχνη και τη μυθολογία, καθιστώντας τα μοναδικά και ελκυστικά.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ημιπολύτιμους και πολύτιμους λίθους που βρίσκονται στην Ελλάδα ή χρησιμοποιούνται στα κοσμήματά της περιλαμβάνουν:
1. Διαμάντι: Ο πιο σπουδαίος από τους πολύτιμους λίθους, το διαμάντι, δεν είναι τίποτε άλλο παρά γραφίτης – κάρβουνο, διαμορφωμένο, όμως, με μια σπάνια κρυσταλλική δομή που του δίνει αυτή την υπέροχη λάμψη και διαφάνεια όταν κατεργαστεί. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πολύτιμους λίθους, όσο πιο άχρωμο και διάφανο είναι ένα διαμάντι τόσο μεγαλώνει η αξία του. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα κοσμήματα των βασιλέων και μέχρι σήματα αποτελεί σύμβολο παντοτινής αγάπης, πλούτου και υπεροχής.
2. Σμαράγδι: Το σμαράγδι με το χαρακτηριστικό του πράσινο χρώμα αποτελεί έναν από τους πλέον πολύτιμους λίθους, μαζί με το διαμάντι, το ζαφείρι και το ρουμπίνι. Τα σμαράγδια παίρνουν το χρώμα τους από το χρώμιο και το βανάδιο που περιέχουν στη σύστασή τους. Από την αρχαιότητα γοήτευαν τους ανθρώπους και κοσμούσαν τα στέμματα και τα κοσμήματα πολλών βασιλιάδων και αυτοκρατόρων.
3. Ρουμπίνι: Ρουμπίνι λέγεται το ορυκτό κορούνδιο, όταν έχει κόκκινο χρώμα. Τα περισσότερα ρουμπίνια έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει πορτοκαλί-κόκκινο, μοβ-κόκκινο, καφέ-κόκκινο ή ακόμα και ροζ-κόκκινο χρώμα. Όταν έχει οποιοδήποτε άλλο χρώμα, όπως μπλε, κίτρινο ή ροζ, το ονομάζουμε ζαφείρι.
4. Ζαφείρι: Το ζαφείρι είναι ένας πολύτιμος λίθος που προέρχεται και αυτός από το ορυκτό κορούνδιο. Το ζαφείρι, είναι συνδεδεμένο για τον περισσότερο κόσμο με ένα σαγηνευτικό βαθύ μπλε χρώμα που είναι και το πιο δημοφιλές.
5. Αμέθυστος: Μια μωβ ή βιολετί ποικιλία ορυκτού χαλαζία που είναι δημοφιλής στα ελληνικά κοσμήματα εδώ και αιώνες και έχει εκτιμηθεί για τις πνευματικές του ιδιότητες.
6. Γρανάτης ή Γρανάδα: Ένας βαθυκόκκινος πολύτιμος λίθος που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και στην αρχαία Ελλάδα.
7. Περίδοτο: Ένας πράσινος πολύτιμος λίθος, γνωστός για τη σύνδεσή του με το νησί Zabargad (Νησί του Αγίου Ιωάννη) στην Ερυθρά Θάλασσα, που ιστορικά ανήκε στην Αίγυπτο, αλλά έχει συνδεθεί με την ελληνική ιστορία.
8. Αχάτης: Ποικιλία χαλκηδόνιου με ζωνοειδή σχέδια που έχει χρησιμοποιηθεί στο ελληνικό κόσμημα και την τέχνη. Εμφανίζεται σε διάφορα χρώματα, με κυριότερο το λευκό, και είναι πάντα ημιδιαφανής.
9. Όνυχας: Μια ασπρόμαυρη ποικιλία από χαλκηδόνιο, που χρησιμοποιείται επίσης στην αρχαία ελληνική τέχνη και στο κόσμημα.
10. Τοπάζι: Είναι πυριτικό / φθοριούχο ορυκτό του αργιλίου. Το τοπάζι δεν συναντάται στην Ελλάδα, ωστόσο έχει ιστορικά εμπορευτεί και χρησιμοποιείται σε ελληνικά κοσμήματα.
11. Ακουαμαρίνα: Είναι μια μπλε έως γαλαζοπράσινη ποικιλία βηρυλίου. Δεν είναι τόσο ακριβό όσο το διαμάντι και δεν συναντάται συχνά στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να προέρχεται από άλλες χώρες.
12. Λάπις Λάζουλι (Lapis Lazuli): Ανήκει στους βαθείς, μπλε ημι πολύτιμους λίθους και χρησιμοποιείται στο κόσμημα και την τέχνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και δεν έχει χώρα προέλευσης την Ελλάδα, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτόν τον πολύτιμο λίθο εκτενώς στα έργα τέχνης και στα γλυπτά τους.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολύτιμοι λίθοι, όπως τα διαμάντια, τα ρουμπίνια και τα σμαράγδια, συνήθως, δεν είναι εγγενείς στην Ελλάδα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες που είναι γνωστές για την εξόρυξη πολύτιμων λίθων τους, όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Μιανμάρ ή η Σρι Λάνκα, οι πολύτιμοι λίθοι που αναφέρονται παραπάνω συχνά εισάγονται και χρησιμοποιούνται σε ελληνικά σχέδια κοσμημάτων και χειροτεχνίες στην Ελλάδα, αντί να προέρχονται από την τοπική αγορά.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι γνωστή για την πλούσια γεωλογική της ιστορία και διαθέτει σημεία, όπου μπορούμε να βρούμε ημιπολύτιμους και μερικούς πολύτιμους λίθους. Μερικές από τις αξιοσημείωτες περιοχές είναι:
1. Παρνασσός: Αυτή η περιοχή είναι γνωστή για τα κοιτάσματα βράχων κρυστάλλων, γνωστών και ως διαυγούς χαλαζία. Οι βράχοι κρύσταλλοι είναι η άχρωμη, διαφανής ποικιλία χαλαζία και είναι δημοφιλείς για τη χρήση τους σε κοσμήματα και ως θεραπευτικοί κρύσταλλοι.
2. Σέριφος: Εδώ, μπορούμε να βρούμε κοιτάσματα του γαλαζοπράσινου πολύτιμου λίθου, που ονομάζεται χρυσόκολλα και είναι ορυκτό του χαλκού και του αργιλίου.
3. Θράκη: Η περιοχή στη Θράκη είναι γνωστή για τα κοιτάσματα του κιτρινωπού-καφέ πολύτιμου λίθου που ονομάζεται κεχριμπάρι, που είναι απολιθωμένη ρητίνη δέντρων.
4. Εύβοια: Γνωστή για τα κοιτάσματα χαλκηδόνης, ένα είδος πυριτίου που μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των αποχρώσεων του λευκού, του γκρι, του μπλε και του πορτοκαλί.
5. Κρήτη: Το νησί της Κρήτης έχει κοιτάσματα του κοκκινοκαφέ ημιπολύτιμου λίθου, που ονομάζεται καρνεόλη και είναι μια ποικιλία από χαλκηδόνιο.
6. Όλυμπος: Ως το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος έχει κάποια κοιτάσματα αμέθυστου.
Λάβετε υπόψη ότι η παρουσία και η διαθεσιμότητα πολύτιμων λίθων μπορεί να διαφέρει με την πάροδο του χρόνου και η εξόρυξη υπόκειται σε κανονισμούς για περιβαλλοντικούς λόγους. Επομένως, οι πολύτιμοι λίθοι αποκτώνται καλύτερα μέσω αξιόπιστων αντιπροσώπων και εμπόρων. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού με την 50χρονη εμπειρία των στελεχών της στον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας, σε συνδυασμό με την ομάδα των γεμολόγων της, έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει με ακρίβεια τους πολύτιμους λίθους, με βάση τα διεθνή πρότυπα προκειμένου να σάς προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση και τις καλύτερες τιμές της αγοράς για τους πολύτιμους λίθους που διαθέτετε.