Τα ασημένια αντικείμενα έχουν ένα εξαιρετικά πιστό κοινό, που τα προτιμάει διαχρονικά και μάλιστα τα κληρονομεί από γενιά σε γενιά.

Τα ασημένια κοσμήματα αντίστοιχα έχουν το δικό τους κοινό, που επιμένει στις ασημί αποχρώσεις και δηλώνει αδυναμία στο ασήμι ως μέταλλο συγκριτικά με τον χρυσό. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομική δυνατότητα, αλλά με την ουσιαστική προτίμηση στο μέταλλο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ασημένια αντικείμενα κι ασημένια κοσμήματα έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα όταν μαυρίζουν, αλλά ιδανικά και πριν μαυρίσουν έντονα.

Ασημένια αντικείμενα - κοσμήματα: Έτσι θα τα φροντίσετε

Ασημένια αντικείμενα, η διαχρονική αξία

Τα ασημένια αντικείμενα έχουν, όπως προαναφέραμε, το δικό τους πιστό κοινό, το οποίο τα επιλέγει ανεξαρτήτως σχεδίου. Έτσι, κάποια από αυτά μπορεί να έχουν πιο μοντέρνες, μίνιμαλ και λιτές γραμμές, ενώ άλλα να είναι τα κλασικά ασημικά σε πιο περίτεχνα σχέδια.

Κάποτε τα ασημένια σκεύη είχαν την τιμητική τους στα σπίτια. Ήταν πάνω στην τραπεζαρία ή τον μπουφέ και διακοσμούσαν με αρχοντιά τον χώρο. Παρόλο που η μόδα στη διακόσμηση έχει πλέον αλλάξει, η αρχοντιά ενός ασημένιου σκεύους παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Το ίδιο και η αξία αυτών των σκευών.

Και τα δύο χρειάζονται κόπο και χρόνο, για να καθαριστούν σωστά αν θέλουμε όντως να τα διατηρήσουμε έτσι όμορφα για πολλά χρόνια! Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά…

Η έμπειρη ομάδα της Κεντρικής Αγοράς Χρυσού αξιολογεί με σεβασμό τα ασημένια σκεύη και σας δίνει την καλύτερη δυνατή αξία της αγοράς.

Ασημένια αντικείμενα κοσμήματα 1

Γιατί μαυρίζουν τα ασημένια

Μαυρίζουν κυρίως λόγω της οξείδωσης που προκαλείται επιφανειακά από την επαφή με θειούχες ενώσεις που βρίσκονται στον αέρα. Τέτοια παραδείγματα ενώσεων είναι το καυσαέριο και ο καπνός του τσιγάρου.

Η κατάλληλη περιποίηση προϋποθέτει ένα ειδικό πανάκι ή έστω ένα μαλακό ύφασμα για ελαφρύ τρίψιμο κι ένα ειδικό υγρό για τα οξειδωμένα σκεύη.

Προσοχή, όταν μιλάμε για ασημένια αντικείμενα, π.χ. ασημένιες κορνίζες που έχουν επίστρωση, κάνουμε ήπιο καθαρισμό προκειμένου να μη φθαρεί αυτή η επίστρωση.

Ασημένια κοσμήματα: 3+1 μυστικά για να τα καθαρίσετε

  1. Γάλα και λεμόνι: Σε ένα μεσαίο μπολ βάζετε 1 ½ κούπα νερό, ½ γάλα και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. Βουτήξτε τα ασημικά κι αφήστε τα μέσα στο μείγμα όλο το βράδυ για να δράσει. Την επόμενη μέρα ξεβγάλετε και στεγνώστε καλά.
  2. Ξύδι και σόδα: Βάζετε μισή κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια μαγειρικής σόδας σ’ ένα μπολάκι. Εφόσον γίνουν πιο ήπιοι οι αφροί που θα προκληθούν από τη χημική αντίδραση, ρίχνετε μέσα τα ασημένια κοσμήματα κι αφήνετε για δύο με τρεις ώρες, μέχρι να δράσει το μείγμα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ρίχνετε αρκετό νερό και σκουπίζετε απαλά μ’ ένα μαλακό πανάκι.
  3. Κέτσαπ: Κι όμως, είναι ό,τι καλύτερο για το γυάλισμα ασημικών κι ασημένιων. Απλώστε στην ασημένια επιφάνεια λίγη ποσότητα από την κόκκινη σάλτσα κι αφήστε την να δράσει για περίπου 15 λεπτά. Ξεπλύνετε και σκουπίστε καλά.
  4. Αλουμινόχαρτο: Στον πάτο ενός μεγάλου σκεύους στρώνετε αλουμινόχαρτο (2 – 3 στρώσεις). Στη συνέχεια ρίχνετε δύο κούπες ζεστό νερό, μία κουταλιά της σούπας σόδα και μία κουταλιά χοντρό αλάτι. Βυθίζετε τα ασημένια κοσμήματα, αφήνετε για λίγα λεπτά και ξεπλένετε τα ασημικά για να φύγουν τα υπολείμματα.

 

Χρυσός – 20 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνώριζες!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.