Συνήθως, τα κατασκευαστικά λάθη μειώνουν την αξία των αντικειμένων, αφού θεωρούνται κάπως σαν “ελάττωμα”, και μεταξύ μας, μπορεί και να είναι.

Με τα νομίσματα όμως, δεν ισχύει αυτό. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα, που χάρισε 850 ευρώ σε αυτόν που βρήκε το λάθος. Και πριν βιαστείς να πεις “μικρό ποσό”, διάβασε ποια ήταν η αρχική αξία του νομίσματος.

 

Το λάθος που άξιζε πολλά

Ένας έμπορος κερμάτων από το Βερολίνο, παρατήρησε ότι ο ομοσπονδιακός αετός είχε τυπωθεί στο πίσω μέρος ενός νομίσματος 50 λεπτών, αντί της Πύλης του Βρανδεμβούργου.

Ένας συλλέκτης νομισμάτων αναγνώρισε αμέσως το λάθος και κατέβαλε το μεγάλο ποσό για το σπάνιο αντίγραφο. Γιατί οι συλλέκτες ξέρουν…

Έτσι, ο έμπορος κερμάτων κέρδισε για ένα νόμισμα 50 λεπτών, 850 ευρώ!

Κι αν δεν εντυπωσιάστηκες με τα νούμερα της παραπάνω ιστορίας, σκέψου ότι το 2013 πουλήθηκε ένα ιταλικό μονόλεπτο για 5.500 χιλιάδες ευρώ, αφού είχε τυπωθεί σε δίσκο των 2 λεπτών, ενώ και στην αναπαράστασή του απεικόνιζε το σχέδιο του νομίσματος των δύο λεπτών!

 

Βρες το λάθος και κέρδισε

Ακριβώς όπως το γράφει ο τίτλος. Αν ψάξεις καλά τα νομίσματα που έχεις ή αν σου γίνει συνήθεια να παρατηρείς τα κέρματα που περνούν από τα χέρια σου, τότε ενδέχεται να κερδίσεις πολλά χρήματα ή τουλάχιστον περισσότερα από όσα έχεις στο πορτοφόλι σου.

Έστω κι ένα τυπογραφικό λάθος, κάνει αυτόματα το νόμισμα μοναδικό και περιζήτητο από τους συλλέκτες.

Δε χρειάζεται δηλαδή, να είναι ένα σπάνιο νόμισμα, αλλά ακόμη και το δικό μας, κοινό πλέον ευρώ.

 

Προσοχή όμως, μην πρόκειται για φάρσα

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, υπήρξαν στη συνέχεια κάποιοι απατεώνες που ανέβασαν στο e-bay δήθεν τέτοια συλλεκτικά, λόγω των λαθών τους, νομίσματα.

Έτσι, προσέχουμε από που αγοράζουμε συλλεκτικά νομίσματα και φροντίζουμε ώστε να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες με γνώση, εμπειρία και πιστοποίηση. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού εγγυάται για τις ασφαλείς συναλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στη κατηγορία Νομίσματα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.