Τα ρουμπίνια είναι ένας από τους πιο πολύτιμους, χρωματιστούς λίθους στον κόσμο και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν ακόμη και να ανταγωνιστούν τα διαμάντια σε αξία! Όντας ένας από τους τέσσερις αναγνωρισμένους πολύτιμους λίθους μαζί με τα σμαράγδια, τα ζαφείρια και τα διαμάντια, τα ρουμπίνια είναι ιδιαίτερα πολυπόθητα σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το πετράδι από άλλους πολύτιμους λίθους είναι το εγγενές χρώμα και η ομορφιά του, προκαλώντας συναισθήματα αγάπης και πάθους με τις πλούσιες κόκκινες αποχρώσεις του.

Ακολουθούν 11 ενδιαφέροντα στοιχεία που, ίσως, δεν γνωρίζετε για τα ρουμπίνια!

  • Τα ρουμπίνια είναι οι πολύτιμοι λίθοι για όσους γεννήθηκαν τον μήνα Ιούλιο. Είναι, επίσης, ένα παραδοσιακό δώρο για όσους γιορτάζουν την 15η ή την 40η επέτειο.
  • Το ρουμπίνι προέρχεται από το λατινικό «ruber» που σημαίνει κόκκινο και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία διαφορετικών αποχρώσεων. Τα ρουμπίνια μπορούν να είναι οτιδήποτε, από βαθύ, πλούσιο κόκκινο έως πιο ροζ χρώμα.
  • Οι πρώτες ιστορικές καταγραφές αναφέρουν, επίσης, τα ρουμπίνια που ονομάζονται «Ratnaraj» στα σανσκριτικά, που σημαίνει «Ο βασιλιάς των πολύτιμων λίθων».
  • Τα ρουμπίνια είναι φτιαγμένα από κορούνδιο (ορυκτό) και λαμβάνουν το κόκκινό τους χρώμα από ίχνη χρωμίου. Ενώ το κορούνδιο μπορεί να έρθει σε πολλά διαφορετικά χρώματα, αυτά τα πετράδια ταξινομήθηκαν στην πραγματικότητα ως ζαφείρια αντί για ρουμπίνια.

Ρουμπίνια οι πολύτιμοι λίθοι με τα 11 μυστικά2

ΠΗΓΗ: Stone Mania

  • Τα ρουμπίνια μετρούν 9 στην κλίμακα σκληρότητας Mohs, δεύτερα μετά το διαμάντι και μαζί με τα ζαφείρια. Αυτό καθιστά τα ρουμπίνια έναν εξαιρετικά σκληρό και ανθεκτικό πολύτιμο λίθο.
  • Τα ρουμπίνια έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), της Αφρικής, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Τα καλύτερα ρουμπίνια εξορύχθηκαν στη Μιανμάρ και από εκεί ξεκίνησε ο όρος «Ρουμπίνι Βιρμανίας» που περιγράφει τα πολυτιμότερα ρουμπίνια.
  • Σχεδόν όλα τα ρουμπίνια έχουν ελαττώματα. Τα ρουμπίνια χωρίς ατέλειες είναι εξαιρετικά σπάνια και συχνά υπερβαίνουν τις τιμές, οι οποίες είναι ακόμη υψηλότερες από τα διαμάντια παρόμοιου βάρους και ποιότητας.
  • Το κόκκινο σπινέλιο υποτίθεται ότι ήταν ρουμπίνι, έως ότου οι επιστήμονες ανακαλύψουν ότι ήταν ένας εντελώς διαφορετικός πολύτιμος λίθος στα τέλη του 18ου αιώνα. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα αυτής της λανθασμένης ταυτότητας είναι το «The Black Prince’s Ruby», ένα ακανόνιστο σπινέλιο 170 καρατίων που βρίσκεται στην κατοχή της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το 1367.

Ρουμπίνια οι πολύτιμοι λίθοι με τα 11 μυστικά3

ΠΗΓΗ: Royal Collection Trust

  • Τα ρουμπίνια αναγνωρίζονται ως φυλαχτό που διασφαλίζει την αρμονία, προστατεύει από τη θλίψη, εμπνέει εμπιστοσύνη και φέρνει επιτυχία. Λέγεται, επίσης, ότι έχουν τη δύναμη να προσελκύσουν και να διατηρήσουν την αγάπη.
  • Το 2011, ένα ρουμπίνι 8,24 καρατίων που ανήκε στην Elizabeth Taylor και κατασκευάστηκε από την Van Cleef & Arpels, πωλήθηκε σε δημοπρασία για 4,2 εκατομμύρια δολάρια, με την τιμή ανά καράτι να ανέρχεται περίπου στα 500.000 δολάρια!

Ρουμπίνια οι πολύτιμοι λίθοι με τα 11 μυστικά4

ΠΗΓΗ: The Jeweler Blog

  • Το «Sunrise Ruby», ένα ρουμπίνι 25,59 καρατίων από την Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) είναι, μέχρι και σήμερα, το ακριβότερο ρουμπίνι που εξορύχθηκε ποτέ. Πουλήθηκε σε μία δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για το υπέρογκο ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων! Άλλα πολύτιμα και σπάνια ρουμπίνια έχουν ένα πλούσιο, βαθύ κόκκινο χρώμα με μπλε τόνους.

Ρουμπίνια οι πολύτιμοι λίθοι με τα 11 μυστικά5

ΠΗΓΗ: The Myanmar Times

Τα ρουμπίνια είναι ένα «φλογερό» στοιχείο του κόσμου των πολύτιμων λίθων και για αιώνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολυτέλειας. Κάποτε, πιστεύεται ότι τα ρουμπίνια είχαν μυστικές δυνάμεις και για καιρό λατρεύονταν από βασιλείς και αριστοκράτες που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την τεράστια τιμή τους. Είτε πρόκειται για βιβλικές αναφορές είτε για περιπτώσεις λανθασμένης ταυτότητας, τα ρουμπίνια είναι ένας πολύτιμος λίθος, για τον οποίο θέλετε να μάθετε όλο και περισσότερα. Οι έμπειροι γεμολόγοι στην Κεντρική Αγορά Χρυσού έχουν την τεχνογνωσία να εκτιμήσουν μία πολύτιμη πέτρα που έχετε στην κατοχή σας με υπευθυνότητα, σεβασμό και εχεμύθεια.

Η βαθιά κόκκινη απόχρωση και η εξωτική τους προέλευση αξίζουν σίγουρα την προσοχή σας. Σήμερα, τα ρουμπίνια χρησιμοποιούνται, επίσης, ως ένα τέλειο πετράδι για δαχτυλίδι γάμου, καθώς αντιπροσωπεύουν την αιώνια αγάπη και τον ρομαντισμό.

Ρουμπίνια οι πολύτιμοι λίθοι με τα 11 μυστικά6

ΠΗΓΗ: BBBGEM

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.