Τα κοσμήματα έπαιζαν πάντα ζωτικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα, η πράξη του στολισμού του σώματος και του προσώπου με διάφορα στολίδια σημειώνει ρεκόρ παλαιότητας και είναι μια από τις πρώτες εξελίξεις στην ανθρώπινη ιστορία. Είτε πρόκειται για κοχύλια είτε για εκθαμβωτικά διαμάντια, έχουμε βρει τον τρόπο να εκτιμήσουμε την ομορφιά αυτών των φυσικών δώρων. Αν και όλοι εκτιμούμε τα κοσμήματα, πολύτιμα ή τεχνητά, δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτά. Υπάρχουν 12+1 εκπληκτικά στοιχεία για τα κοσμήματα που φοράτε και αγαπάτε, τα οποία παραθέτουμε σε αυτό το άρθρο.

 

  1. Το παλαιότερο κόσμημα είναι… οργανικό!

Τα παλαιότερα γνωστά κοσμήματα χρονολογούνται πριν από περίπου 100.000 χρόνια. Ίσως αναρωτιέστε τι ήταν αυτά, όμορφοι πολύτιμοι λίθοι ή διαμάντια; Στην πραγματικότητα, τα παλαιότερα κοσμήματα που έχουν βρεθεί είναι απλά μερικές χάντρες από κέλυφος, τα λεγόμενα Nassarius shells που βρέθηκαν σε μία σπηλιά στο Μαρόκο. Αυτές οι οργανικές χάντρες εξυπηρετούσαν πιθανώς διακοσμητικούς και συμβολικούς σκοπούς.

  1. Το πρώτο διαμάντι

12+1 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα!

ΠΗΓΗ: GIA

Το πρώτο διαμάντι που βρέθηκε ήταν στην Ινδία τον 4ο αιώνα. Τα διαμάντια έγιναν γρήγορα πολύτιμα λόγω της εκπληκτικής αντοχής και της λάμψης τους. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Ινδία ήταν η μόνη πηγή διαμαντιών, αλλά στη συνέχεια, το 1866, ένα διαμάντι άνω των 21 καρατίων βρέθηκε στη Νότια Αφρική, η οποία έγινε ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές διαμαντιών.

  1. Το πρώτο δαχτυλίδι αρραβώνων

12+1 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα!

ΠΗΓΗ: Catawiki

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην ιδέα του δαχτυλιδιού αρραβώνων που φαίνεται περίεργο να σκεφτόμαστε μια εποχή που αυτή η παράδοση δεν υπήρχε. Ωστόσο, δεν ήταν συνήθης χειρονομία, έως ότου ο ρομαντικός Μαξιμιλιανός της Αυστρίας έδωσε ένα δαχτυλίδι στην αγαπημένη του Μαρία της Βουργουνδίας ως υπόσχεση του επικείμενου γάμου τους το 1477. Σήμερα, τα δαχτυλίδια αρραβώνων είναι βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

  1. Κοσμήματα από… ζωντανά ζωύφια!

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 4

ΠΗΓΗ: Youtube

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν «ζωντανά» κοσμήματα από έντομα; Αυτή είναι μια παράδοση που υπάρχει σε ορισμένους πολιτισμούς εδώ και αιώνες. Τα ζωντανά κοσμήματα εντόμων είναι όταν τα έντομα, όπως σκαθάρια και κατσαρίδες, φοριούνται ως αξεσουάρ μόδας που συνδυάζονται με τα ρούχα σας. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!

  1. Τα μαργαριτάρια είναι σχεδόν πάντα καλλιεργημένα

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 5

ΠΗΓΗ: DW

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η διαδικασία καλλιέργειας μαργαριταριών ξεκίνησε σε εμπορική βάση. Αυτό έκανε τα μαργαριτάρια εύκολα προσβάσιμα σε όλους. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν όλα τα μαργαριτάρια που βρίσκετε στην αγορά είναι καλλιεργημένα. Επιπλέον, τα μαργαριτάρια είναι ο μόνος πολύτιμος λίθος που προέρχεται από ένα ζωντανό ζώο, το στρείδι, καθιστώντας το έναν οργανικό πολύτιμο λίθο.

  1. Το ζεστό… κεχριμπάρι

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 6

ΠΗΓΗ: Pinterest

Το κεχριμπάρι δημιουργείται από την απολιθωμένη ρητίνη των δέντρων, ηλικίας εκατομμύριων ετών, συνήθως των πεύκων. Το γνήσιο κεχριμπάρι είναι ζεστό στην αφή με μια ελαφριά μυρωδιά πεύκου.

  1. Ρουμπίνια και ζαφείρια

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 7

ΠΗΓΗ: Lang Antiques

Τα ζαφείρια «παίρνουν» κάθε χρώμα υπό το φως του ήλιου, εκτός από το κόκκινο. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα κόκκινα ζαφείρια είναι γνωστά ως ρουμπίνια. Με κάθε τρόπο, εκτός από το όνομα και το χρώμα τους, αυτοί οι δύο πολύτιμοι λίθοι είναι σχεδόν πανομοιότυποι.

  1. Η πλατίνα είναι από τα σπανιότερα πολύτιμα μέταλλα

Η πλατίνα είναι πολύ πιο σπάνιο από όλα τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, με την ετήσια παραγωγή 15 φορές μικρότερη από αυτήν του χρυσού και 100 φορές μικρότερη από αυτήν του ασημιού.

  1. Το μεγαλύτερο διαμάντι

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 8

ΠΗΓΗ: MYHEERA.COM

Το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ είναι γνωστό ως το αστέρι του Δαβίδ ή, αλλιώς, το Cullinan I. Ζυγίζει 530 καράτια(!) και είναι το μεγαλύτερο άχρωμο διαμάντι στον κόσμο. Πού βρίσκεται σήμερα; Το Cullinan Ι άνηκε στον Βασιλιά Edward VII και τώρα αποτελεί μέρος των Crown Jewels (ελλ. Βασιλικών Κοσμημάτων) του Ηνωμένου Βασιλείου.

  1. Το ακριβότερο δαχτυλίδι αρραβώνων

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 9

ΠΗΓΗ: The Mirror

Η τιμή του να δοθεί το πιο ακριβό δαχτυλίδι αρραβώνων στον κόσμο ανήκει στην τραγουδίστρια, Mariah Carey. Το δαχτυλίδι που δόθηκε στην Carey από τον James Packer, κόστισε το υπέρογκο ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων! Παρ’ όλα αυτά, το ζευγάρι δεν ανέβηκε ποτέ τα σκαλιά της εκκλησίας, αποδεικνύοντας ότι η τιμή ενός δαχτυλιδιού δεν αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της σχέσης.

  1. Τα συνθετικά διαμάντια

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 10

ΠΗΓΗ: GIA

Στην δεκαετία του 1950, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καλλιεργήσουν με επιτυχία διαμάντια σε εργαστήρια, παρέχοντας μια φιλική προς το περιβάλλον, φθηνή και γρήγορη εναλλακτική λύση στην εξόρυξη διαμαντιών. Τα συνθετικά διαμάντια είναι πανομοιότυπα σε εμφάνιση με τα φυσικά και δύσκολα ένα άπειρο μάτι μπορεί να τα διαχωρίσει. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού και οι έμπειροι εκτιμητές που βρίσκονται στα καταστήματά της είναι σε θέση να εκτιμήσουν τα πολύτιμα κοσμήματα με ή χωρίς πολύτιμους λίθους, όπως διαμάντια, χρυσός κ.ά., σ’ ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, ώστε να μην έχετε καμία αμφιβολία για την αξία των αντικειμένων σας.

  1. Το δαχτυλίδι αρραβώνων που ανήκει στα πιο αναγνωρίσιμα κοσμήματα

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 11

ΠΗΓΗ: Pinterest

Το δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Diana κατέχει πρώτη θέση στα πιο αναγνωρίσιμα κοσμήματα του 20ου αιώνα. Το εικονικό μπλε ζαφείρι της Κεϋλάνης που περιβάλλεται από φωτοστέφανο διαμαντιών, φοριέται τώρα από την Kate Middleton.

  1. Η αναγέννηση του vintage

121 συναρπαστικά στοιχεία για τα κοσμήματα 12

ΠΗΓΗ: Pinterest

Τα κοσμήματα τείνουν να «κινούνται» μέσα και έξω από τη μόδα. Τα όμορφα σχέδια από τις περιόδους της Βικτωριανής εποχής, Art Deco και Art Nouveau έχουν μεγάλη ζήτηση σήμερα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ειδικά για δαχτυλίδια αρραβώνων. Αυτό δείχνει ότι τα καλά σχεδιασμένα κοσμήματα είναι κλασικά σχέδια και ποτέ δεν θα είναι εκτός στυλ.

Είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός κανόνας στις περισσότερες χώρες να φορούν κοσμήματα ως καθημερινό αξεσουάρ. Φυσικά, υπάρχουν διάφορα είδη κοσμημάτων: περιστασιακά, βραδινά, μποέμ, τολμηρά κ.ά. Με την πάροδο των αιώνων και σε διαφορετικούς πολιτισμούς, τα κοσμήματα υποδηλώνουν πολλά και «φανερώνουν» στοιχεία για τον χαρακτήρα των ατόμων που τα φορούν.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.