Το ασήμι έρχεται συχνά «δεύτερο» στο μυαλό μας μετά τον χρυσό. Παρ’ όλα αυτά, το ασήμι έχει μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν ελκυστικό, τόσο ως πολύτιμο όσο και ως βιομηχανικό μέταλλο. Ποιες είναι οι ιδιότητες και οι χρήσεις του ασημιού που θα πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να εκτιμήσουμε την αξία του;


Τί είναι το ασήμι;

Το ασήμι, ή αλλιώς άργυρος, (σύμβολο: Ag), είναι χημικό στοιχείο, συχνότερα υπό την μορφή ενός λευκού, λαμπερού μετάλλου που εκτιμάται για τη διακοσμητική του ομορφιά και την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Το ασήμι πήρε το σημερινό όνομά του από τη λατινική λέξη «argentum» ή και την ελληνική «άργυρος» και είναι το μόνο χημικό στοιχείο από το οποίο ονομάστηκε ένα κράτος, η Αργεντινή. Το ασήμι είναι από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική εποχή. Μεταγενέστερα, και ειδικά στην Ελλάδα, τα ασημένια σκεύη είχαν την τιμητική τους στα σπίτια. Ήταν πάνω στην τραπεζαρία ή τον μπουφέ και διακοσμούσαν με αρχοντιά τον χώρο. Παρόλο που η μόδα στη διακόσμηση έχει πλέον αλλάξει, η αρχοντιά ενός ασημένιου σκεύους παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Το ίδιο και η αξία αυτών των σκευών. Η έμπειρη ομάδα της Κεντρικής Αγοράς Χρυσού αξιολογεί με σεβασμό τα ασημένια σκεύη και σάς δίνει την καλύτερη δυνατή αξία της αγοράς.

Κριτήρια αξιολόγησης για τα Ασημένια Σκεύη

Όταν μιλάμε για ασήμι, τότε η εκτίμηση γίνεται κυρίως με βάση την περιεκτικότητα, αφού μονάδα μέτρησης καθαρότητας του ασημιού είναι οι βαθμοί με κλίμακα των 1000. Οι βαθμοί υπάρχουν συνήθως σ’ ένα εμφανές σημείο με ειδική σφραγίδα (800ο, 825ο, 850ο, 900ο, 925ο, 950ο). Όσο περισσότεροι είναι οι βαθμοί τόσο πιο πολύτιμο είναι το αντικείμενο. Όταν δεν έχει σφραγίδα, συνηθίζεται να είναι επάργυρο, δηλαδή απλά ένα κομμάτι από μέταλλο που είναι επικαλυμμένο με άργυρο (ασήμι).

Πώς και πού εξάγεται το ασήμι;

Το ασημένιο μετάλλευμα εξορύσσεται με μεθόδους ανοιχτού και υπόγειου «λάκκου». Η μέθοδος ανοιχτού λάκκου περιλαμβάνει τη χρήση βαρέων μηχανημάτων για την εξόρυξη εναποθέσεων σχετικά κοντά στην επιφάνεια της γης. Στην υπόγεια εξόρυξη, βαθείς άξονες σκάβονται στο έδαφος για την εξαγωγή μεταλλεύματος. Μόλις εξαχθούν τα μεταλλεύματα, συνθλίβονται, αλέθονται και διαχωρίζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «επίπλευση», για να επιτευχθούν συγκεντρώσεις ορυκτών που είναι 30-40 φορές υψηλότερες από ό, τι συμβαίνει φυσικά. Στη συνέχεια, τα διυλιστήρια συγκεντρώνουν αυτήν την εκχύλιση μέσω της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης ή συγχώνευσης. Μόνο το 28% του αργύρου προέρχεται από εξορυκτικές δραστηριότητες, όπου είναι η κύρια πηγή εσόδων. Το υπόλοιπο 72% προέρχεται από έργα, όπου το ασήμι είναι υποπροϊόν της εξόρυξης άλλων μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος.

%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B92 1

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω γράφημα, το ασήμι μπορεί να βρεθεί σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, αλλά περίπου το 57% της παγκόσμιας παραγωγής αργύρου προέρχεται από την Αμερική, με το Μεξικό και το Περού να προμηθεύει το 40%. Εκτός της Αμερικής, η Κίνα, η Ρωσία και η Αυστραλία μαζί αποτελούν σχεδόν το 22% της παγκόσμιας παραγωγής.


Πώς χρησιμοποιείται το ασήμι;

Για αιώνες, το ασήμι χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη πολυτελείας, όπως κοσμήματα, επιτραπέζια σκεύη, νομίσματα και έργα τέχνης.

%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B93 1

Ασημένιο δοχείο φύλαξης τσαγιού, 1767-68
ΠΗΓΗ: Courtesy of the Victoria and Albert Museum, London; photograph, A.C. Cooper Ltd.

Σήμερα, πάνω από το 40% της κατανάλωσης αργύρου προέρχεται από αυτό το τμήμα πολύτιμων μετάλλων. Το ασήμι είναι επίσης σημαντικό υλικό για βιομηχανικές χρήσεις, λόγω της θερμοηλεκτρικής αγωγιμότητας, της ολκιμότητας, της ελαστικότητας και της υψηλής ευαισθησίας στο φως. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα, το ασήμι χρησιμοποιείται εκτενώς σε μια ποικιλία ταχύτερα αναπτυσσόμενων ηλεκτρονικών τομέων, όπως ηλιακά πάνελ, φωτισμός LED, ευέλικτες οθόνες, οθόνες αφής, ετικέτες (πομποδέκτες) RFID, κυψελοειδή τεχνολογία και καθαρισμός νερού.

%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B94

Οι μοναδικές ιδιότητες του ασημιού και οι σχετικά μικρές ποσότητες μετάλλου που απαιτούνται σε πολλές εφαρμογές, το καθιστούν συχνά αναντικατάστατο, ακόμη και αν η τιμή του αυξάνεται.

Πώς συγκρίνεται το ασήμι με τον χρυσό;

Το ασήμι και ο χρυσός συγκρίνονται συχνά μεταξύ τους δεδομένης της κοινής τους ταξινόμησης ως πολύτιμων μετάλλων. Υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές μεταξύ τους: η βιομηχανική χρήση του αργύρου και τα σχετικά μεγέθη αγοράς τους.

Βιομηχανική χρήση: Όπως συζητήθηκε στην παραπάνω ενότητα, η βιομηχανική χρήση αργύρου αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της ετήσιας ζήτησης. Συγκριτικά, ο χρυσός έχει μόνο περίπου το 10% της ζήτησής του από βιομηχανική χρήση, ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει σε κοσμήματα και ράβδους χρυσού. Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι ο χρυσός είναι καθαρότερα πολύτιμο μέταλλο, ενώ ο ασήμι και η τιμή του επηρεάζονται τόσο από τη ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα όσο και από τη βιομηχανική ζήτηση.

Μέγεθος αγοράς: Η αγορά χρυσού είναι τεράστια, με τη συνολική αξία να υπερβαίνει εκείνη της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών χρεών. Η αγορά αργύρου, ωστόσο, είναι πολύ μικρότερη και τείνει να είναι πιο ασταθής. Η αγορά ασημιού είναι το ένα δέκατο του μεγέθους του χρυσού στις χονδρικές συναλλαγές του Λονδίνου.

%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B95ΠΗΓΗ: Vcoins.com

Συμπερασματικά, το ασήμι είναι ένα μοναδικό μέταλλο, επειδή έχει ιδιότητες τόσο ενός πολύτιμου όσο και ενός βιομηχανικού μετάλλου. Πολλές φορές, εσφαλμένα, υποτιμάται η αξία του, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο μέταλλο για πάρα πολλούς τομείς των επιχειρήσεων. Επειδή είναι πιο άφθονο στη φύση, το ασήμι είναι λιγότερο ακριβό από τον χρυσό. Το ασήμι μπορεί να «αλεσθεί» σε σκόνη, να μετατραπεί σε πάστα, να μετατραπεί σε νιφάδες, σε «αλάτι», σε κράμα με άλλα μέταλλα, σε σύρματα, ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης. Αυτές οι ιδιότητες διασφαλίζουν ότι το ασήμι θα συνεχίσει να λάμπει στη βιομηχανική αρένα, ενώ η μακρά ιστορία του στα νομίσματα και στα κοσμήματα θα διατηρήσει το καθεστώς του ως σύμβολο του πλούτου και του κύρους.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.