Πανέμορφα. Σπάνια. Αγαπημένα. Κάθε διαμάντι είναι μοναδικό και είναι ένα θαύμα του χρόνου, του τόπου και της αλλαγής. Και κάθε ένα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που καθορίζουν την αξία του. Έχετε αναρωτηθεί, ποτέ, ποια είναι τα διακριτά χαρακτηριστικά που «δίνουν» μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία σε ένα διαμάντι;


Το πρότυπο ποιότητας (4Cs)

diamond2

Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα, δεν υπήρχε συμφωνημένο πρότυπο βάσει του οποίου θα μπορούσαν να κριθούν ποιοτικά τα διαμάντια. Η GIA, η μεγαλύτερη, μη κερδοσκοπική πηγή γεμολογικών γνώσεων στον κόσμο, δημιούργησε το πρώτο, και τώρα παγκοσμίως αποδεκτό πρότυπο για την περιγραφή διαμαντιών: Χρώμα, Καθαρότητα, Κόψιμο και Βάρος καρατιού. Σήμερα, τα 4Cs Diamond Quality είναι η καθολική μέθοδος για την αξιολόγηση της ποιότητας οποιουδήποτε διαμαντιού, οπουδήποτε στον κόσμο. Η δημιουργία των Diamond 4Cs σήμαινε δύο πολύ σημαντικά πράγματα: η ποιότητα των διαμαντιών θα μπορούσε να κοινοποιηθεί σε μια καθολική γλώσσα και οι πελάτες των διαμαντιών θα μπορούσαν, πλέον, να γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να αγοράσουν.

Χρώμα διαμαντιού (Diamond Color)

Το Diamond Color σημαίνει, στην πραγματικότητα, έλλειψη χρώματος.

diamond3
ΠΗΓΗ: Gia.edu

Η κατανόηση του τι σημαίνει Χρώμα διαμαντιού βοηθά στην επιλογή του σωστού διαμαντιού. Είναι ενδιαφέρον ότι η αξιολόγηση χρώματος διαμαντιών βασίζεται στην απουσία χρώματος. Ένα χημικά καθαρό και δομικά τέλειο διαμάντι δεν έχει αποχρώσεις, όπως μια σταγόνα καθαρού νερού και, κατά συνέπεια, υψηλότερη αξία. Το παγκόσμιο σύστημα διαβάθμισης χρώματος διαμαντιών D-to-Z μετρά τον βαθμό άχρωμου συγκρίνοντας μια πέτρα υπό ελεγχόμενο φωτισμό και ακριβείς συνθήκες προβολής με τους ακρογωνιαίους λίθους της καθιερωμένης τιμής χρώματος. Πολλές από αυτές τις διακρίσεις χρώματος διαμαντιών είναι τόσο λεπτές που είναι αόρατες στο μη εκπαιδευμένο μάτι. Ωστόσο, αυτές οι διακρίσεις κάνουν μια πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα και την τιμή των διαμαντιών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε τη γνώμη ενός ειδικού της Κεντρικής Αγοράς Χρυσού για την καλύτερη αξιολόγηση του χρώματος για το διαμάντι που επιθυμείτε να πουλήσετε ή να ενεχυριάσετε.

Καθαρότητα διαμαντιού (Diamond Clarity)

Το Diamond Clarity αναφέρεται στην απουσία εγκλεισμάτων και κηλίδων.

diamond4
ΠΗΓΗ:Gia.edu

Για να κατανοήσουμε την καθαρότητα των διαμαντιών, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς δημιουργούνται τα διαμάντια. Τα φυσικά διαμάντια είναι το αποτέλεσμα του άνθρακα που εκτίθεται σε τεράστια θερμότητας και πίεσης βαθιά στη γη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία εσωτερικών χαρακτηριστικών που ονομάζονται «εγκλείσματα» και εξωτερικών χαρακτηριστικών που ονομάζονται «κηλίδες». Η αξιολόγηση της καθαρότητας των διαμαντιών περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του αριθμού, του μεγέθους, του ανάγλυφου, της φύσης και της θέσης αυτών των χαρακτηριστικών, καθώς και πώς αυτά επηρεάζουν τη συνολική εμφάνιση της πέτρας. Εάν προσπαθείτε να προσδιορίσετε πόσο διαυγές είναι ένα διαμάντι, θυμηθείτε ότι κανένα διαμάντι δεν είναι απόλυτα καθαρό. Όσο πλησιάζει όμως στην καθαρότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαύγεια.

Η παγκόσμια κλίμακα καθαρότητας διαμαντιών (Diamond Clarity Scale) έχει 6 κατηγορίες, μερικές από τις οποίες χωρίζονται σε συνολικά 11 συγκεκριμένους βαθμούς:

· Άψογη (FL): Χωρίς εγκλείσματα και κηλίδες κάτω από μεγέθυνση 10x

· Εσωτερικά Flawless (IF): Δεν υπάρχουν ορατά εγκλείσματα κάτω από μεγέθυνση 10x

· Πολύ, πολύ ελαφρώς περιλαμβάνονται εγκλείσματα και κηλίδες (VVS1 και VVS2): Συμπερίληψη τόσο ελαφριά που είναι δύσκολο για έναν έμπειρο να δει κάτω από μεγέθυνση 10x

· Πολύ ελαφρώς περιλαμβάνονται εγκλείσματα και κηλίδες (VS1 και VS2): Οι εγκλείσεις παρατηρούνται με προσπάθεια μεγέθυνσης κάτω από 10x, αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν ως δευτερεύουσες

· Ελαφρώς συμπεριλαμβανόμενα (SI1 και SI2): Τα εγκλείσματα είναι αισθητά με μεγέθυνση 10x

· Συμπεριλαμβάνονται (I1, I2 και I3): Οι εγκλείσεις είναι προφανείς με μεγέθυνση 10x που ενδέχεται να επηρεάσουν την καθαρότητα και τη φωτεινότητα

Κόψιμο διαμαντιού (Diamond Cut)

diamond5

ΠΗΓΗ:Gia.edu

Τα διαμάντια είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μεταδίδουν φως και λάμψη. Συχνά σκεφτόμαστε το κόψιμο ενός διαμαντιού ως σχήμα (στρογγυλό, καρδιά, οβάλ, μαρκίζα, αχλάδι), αλλά τι σημαίνει πραγματικά η «κοπή» διαμαντιών και πόσο καλά αλληλοεπιδρούν οι όψεις ενός διαμαντιού με το φως; Απαιτείται ακριβής καλλιτεχνία και κατασκευή για να διαμορφωθεί ένα διαμάντι, ώστε οι αναλογίες, η συμμετρία και το τελείωμά του να προσφέρουν την υπέροχη επιστροφή του φωτός. Η επίτευξη της καλύτερης κοπής για ένα διαμάντι αντικατοπτρίζει την τελική ομορφιά και την αξία της πέτρας. Και από όλα τα κριτήρια ποιότητας διαμαντιών (4Cs), είναι το πιο περίπλοκο και τεχνικά δύσκολο να αναλυθεί. Για να προσδιορίσουμε τον βαθμό κοπής του τυπικού, στρογγυλού διαμαντιού – το σχήμα που κυριαρχεί στην πλειονότητα των κοσμημάτων με διαμάντια – η παγκόσμια κλίμακα υπολογίζει τις αναλογίες που επηρεάζουν την όψη του διαμαντιού. Αυτές οι αναλογίες επιτρέπουν να αξιολογήσουμε ποια είναι η καλύτερη κοπή για ένα διαμάντι, μελετώντας πόσο επιτυχώς αλληλοεπιδρά ένα διαμάντι με το φως για να δημιουργήσει επιθυμητά οπτικά εφέ, όπως:

· Φωτεινότητα: Εσωτερικό και εξωτερικό λευκό φως που αντανακλάται από το διαμάντι

· Φωτιά: Η διασπορά του λευκού φωτός σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου

· Σπινθηρισμός: Η ποσότητα σπινθηρίσματος που παράγει ένα διαμάντι και το σχέδιο των φωτεινών και σκοτεινών περιοχών που προκαλούνται από τις αντανακλάσεις μέσα στο διαμάντι

Βάρος διαμαντιού σε καράτια (Diamond Carat Weight)

diamond6

ΠΗΓΗ:Gia.edu

Το βάρος διαμαντιού σε καράτια (Diamond Carat Weight) μετρά το εμφανές μέγεθος ενός διαμαντιού. Για να διασφαλίσετε το σωστό ζύγισμα του αντικειμένου σας, στην Κεντρική Αγορά Χρυσού διαθέτουμε μόνο πιστοποιημένες ζυγαριές με το πράσινο (Μ), βάσει των προδιαγραφών του Υπουργείου. Στόχος είναι να υπάρχει ακρίβεια στο ζύγισμα, για να εξασφαλιστούν τόσο οι πελάτες μας όσο κι εμείς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βάρος διαμαντιού σε καράτια, μεταβείτε στο αναλυτικό άρθρο «Τί είναι το καράτι;» στην ιστοσελίδας μας.

Το κάθε διαμάντι είναι μοναδικό και, εφόσον ελεγχθεί από ειδικούς, η αξία του μπορεί να είναι ανεκτίμητη. Όπως λέει κι ένας συγγραφέας:

«Η ψυχή τοποθετείται στο σώμα σαν ένα τραχύ διαμάντι, και πρέπει να γυαλιστεί, διαφορετικά η λάμψη του δεν θα εμφανιστεί ποτέ».

-Daniel Defoe

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.