Πολλές φορές ακούμε τον όρο «καράτι», όταν γίνεται αναφορά σε αντικείμενα ή κοσμήματα από χρυσό ή διαμάντι. Τί είναι, όμως, το καράτι και ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα καράτι διαμαντιού και ένα καράτι χρυσού;


Καράτι διαμαντιού

Το καράτι (διεθνής ονομασία: carat, σύμβολο: ct) είναι μονάδα μέτρησης του βάρους (ακριβέστερα της μάζας) πολύτιμων λίθων και ιδιαίτερα των διαμαντιών. Το 1 καράτι διαμαντιού (Carat Diamond) αναφέρεται απλώς στο βάρος του διαμαντιού. 1 καράτι ισούται με 200 χιλιοστόγραμμα ή 0,2 γραμμάρια. Για να το θέσουμε σε προοπτική, το 1 καράτι διαμαντιού ζυγίζει περίπου το ίδιο με το ένα τέταρτο της σταφίδας. Όλα τα διαμάντια μετριούνται ανά καράτι. Για παράδειγμα, ένα διαμάντι 0,5 καρατίων μπορεί να έχει τιμή 1400 δολάρια ΗΠΑ ανά καράτι. Με απλά λόγια, το βάρος των διαμαντιών σε καράτια μετρά πόσο ζυγίζει ένα διαμάντι.

diamantiΠΗΓΗ: Gia.edu


Καράτι χρυσού

Το καράτι χρυσού μετρά την καθαρότητα του χρυσού. Στην διεθνή ορολογία, το καράτι χρυσού αναγράφεται συνήθως ως karat (σύμβολο: kt), για να ξεχωρίζει από το carat που είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης του βάρους των διαμαντιών (μάζας). Ένα καράτι χρυσού ισούται με το 1/24ο μέρος του καθαρού χρυσού σε κράμα. Με άλλα λόγια, ένα χρυσό δαχτυλίδι 14 καρατίων αποτελείται από 14 μέρη χρυσού και 10 μέρη κάποιου άλλου μετάλλου, όπως ο χαλκός. Ένα ακόμη παράδειγμα, ένα αντικείμενο που περιέχει 16 μέρη χρυσού και 8 μέρη κράματος μετάλλου είναι χρυσός 16 καρατίων (karat). Ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια. Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, μπορείτε να ενημερωθείτε για την αξία των χρυσών σας αντικειμένων με βάση τα καράτια χρυσού. Επιπλέον, η 40ετής εμπειρία μας στον κλάδο της χρυσοχοΐας, μάς δίνει σήμερα τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμείτε, να μεταπωλήσουμε τα κοσμήματά σας σ’ ένα ευρύ δίκτυο έμπιστων και εξίσου έμπειρων συνεργατών. Με αυτή τη δυνατότητα προσφέρουμε την υψηλότερη τιμή πώλησης των κοσμημάτων σας ως κόσμημα και όχι ως χρυσό, ανάλογα με τα κριτήρια αξιολόγησης και εκτίμησης.

Προέλευση ονομασίας

Η λέξη καράτι (carat) προέρχεται από το αραβικό qīrāṭ που σημαίνει «φασόλι», το οποίο προέρχεται από την ελληνική λέξη «κεράσι» και αναφέρεται τόσο στον καρπό του χαρουπιού όσο και στο μικρό βάρος. Στις αρχές του 20ού αιώνα, το βάρος του καράτου ορίστηκε στα 200 χιλιοστόγραμμα, ή 0,2 γραμμάρια. Έτσι, ένα διαμάντι 2 καρατίων ζυγίζει 400 χιλιοστόγραμμα ή 0,4 γραμμάρια.
Η λέξη karat προέρχεται από την ίδια πηγή με το καράτι (carat), αλλά αναφέρεται στην καθαρότητα του χρυσού.

ΠΗΓΗ: mygoldguide.in

Παλαιότερα, κάθε χώρα είχε δικό της ορισμό και νομοθετικό πλαίσιο για το «καράτι», γεγονός που μέχρι σήμερα δημιουργεί αρκετή σύγχυση.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο διαμάντια ίσων καρατίων μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές τιμές, ανάλογα με τα τρία άλλα κριτήρια ποιότητας των διαμαντιών, τα 4Cs: Χρώμα, Καθαρότητα και Κοπή. Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, μπορείτε να μάθετε την αξία των διαμαντένιων αντικειμένων σας, με βάση τα τέσσερα κριτήρια ποιότητας. Οι έμπειροι γεμολόγοι της ομάδας μας έχουν την εμπειρία και τη γνώση να εκτιμήσουν μία πολύτιμη πέτρα, με υπευθυνότητα, σεβασμό και εχεμύθεια. Τα διαμάντια, αλλά και άλλοι πολύτιμοι λίθοι γίνονται δεκτοί είτε είναι σε άδετη μορφή είτε δεμένα σε κάποιο κόσμημα.

Κι ενώ τώρα γνωρίζετε τί σημαίνει καράτι, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η αξία ενός διαμαντιού καθορίζεται με χρήση όλων των 4Cs που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, και όχι μόνο του βάρους των καρατίων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.