Οι περισσότεροι από εμάς θαυμάζουμε ή αγαπάμε τα πολύτιμα κοσμήματα, τα ιστορικά νομίσματα και τον χρυσό. Πόσο καλά τα γνωρίζουμε όμως; Η Κεντρική Αγορά Χρυσού σού δίνει μία γεύση από την ιστορία και τα σημαντικά χαρακτηριστικά τους, που καθορίζουν και τη διαχρονική αξία τους.

Η μαγευτική ιστορία του χρυσού

Στο όνομα του χρυσού έχουν γίνει πόλεμοι, τόσο οικονομικοί όσο και πραγματικοί. Η ιστορία όμως του χρυσού είναι κάπως πιο μαγική έως και μαγευτική…

Σύμφωνα με την ιστορία λοιπόν, ο χρυσός προήλθε από πυρηνοσύνθεση σε υπερκαινοφανείς αστέρες που τροφοδοτούν τους δίσκους σκόνης και από τους οποίους σχηματίζονται τα διάφορα αστρικά συστήματα. Επειδή η Γη είχε λιώσει, κατά το σχηματισμό της, θεωρείται ότι σχεδόν όλος ο αρχικός χρυσός που περιείχε βυθίστηκε στον πυρήνα της. Ο χρυσός που βρίσκεται στις μέρες μας στο φλοιό της και στον μανδύα της, θεωρείται ότι έπεσε αργότερα από τον αρχικό σχηματισμό του πλανήτη μας, κατά το σταδιακό μεταγενέστερο βαρύ βομβαρδισμό του από αστεροειδείς και κομήτες, εδώ και περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια! 

Όσο για την ονομασία του; Η λέξη “χρυσός συναντάται στην ελληνική γλώσσα από τα αρχαία χρόνια. Η αγγλόφωνη εκδοχή όμως, “gold”, θυμίζει πολλές γερμανικές λέξεις όπως είναι η πρωτογερμανική “gulþ” η οποία με τη σειρά της προήλθε από την πρωτοϊνδοευρωπαϊκή “ghel”, λέξη από την οποία προήλθε και η λέξη “yellow” δηλαδή κίτρινο. 

Coin Trivia: Συλλεκτικά και ιστορικά νομίσματα

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το νόμισμα ήταν το μέσο για τις εμπορικές συναλλαγές ανά τον κόσμο. Πριν τη θέσπιση του χαρτονομίσματος, είχαμε μεταλλικά νομίσματα από χρυσό, ασήμι ή ευτελή μέταλλα. Όλα τα σύγχρονα νομίσματα έχουν οδοντωτό άκρο, για να δείξουν ότι δεν έχει αφαιρεθεί πολύτιμο μέταλλο από το νόμισμα. 

Οι παράμετροι, που επηρεάζουν τη συλλεκτική αξία ενός νομίσματος είναι η κατάστασή του, η σπανιότητα που το χαρακτηρίζει και η ζήτηση που έχει. Τα νομίσματα αξίζουν περισσότερο όταν είναι σε καλή κατάσταση. Ακόμη όσο πιο σπάνιο είναι να βρεθεί ένα νόμισμα, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή του. Να έχετε κατά νου ότι η σπανιότητα έχει πολύ μικρή σχέση με την ηλικία των κερμάτων. Ακόμα κι αν είναι εκατοντάδων ετών, μπορεί να πωλείται πολύ φθηνά αν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στην αγορά. Ενώ ένα νεότερο από το οποίο υπάρχουν λίγα κομμάτια, μπορεί να πωληθεί σε παρά πολύ υψηλές τιμές. Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση, υπάρχουν κέρματα που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση. Αν το αναζητούν πολλοί συλλέκτες, η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Ακόμα και κοσμήματα που βρίσκονται σε αφθονία, μπορεί να πιάσουν υψηλότερη τιμή αν είναι δημοφιλή στους συλλέκτες.

 

Το ήξερες ότι…

  • Ορισμένα από τα νομίσματα ιδιαίτερα χαμηλής αξίας είναι κατασκευασμένα από τόσο λεπτό μέταλλο που εντυπώνονται με τη σφραγίδα του νομισματοκοπείου μόνον στην εμπρόσθια όψη;
  • Η λέξη “δραχμή” προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει κρατώ;
  • Οι φοίνικες ήταν τα πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους;

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.