Οι χρυσές λίρες εκτός από τη συναισθηματική αξία που έχουν σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν και την πιο δημοφιλή λύση για τους μικροεπενδυτές που θέλουν να αγοράσουν χρυσό. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή γιατί οι κίβδηλες – όπως λέγονται αυτές που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως κάλπικες – λίρες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά πολλές.

Μια γνήσια χρυσή λίρα ζυγίζει 7,988 γραμμάρια. Είναι 22 καράτια, δηλαδή έχει περιεκτικότητα 91,6 % σε χρυσό. Έτσι περιλαμβάνει 7,322 γραμμάρια καθαρού χρυσού.

Η ουγγιά είναι υποδιαίρεση της λίβρας, η οποία είναι δύο ειδών. Η κοινή λίβρα (avoirdupois), και η ευγενής λίβρα (troy). Η ουγγιά που χρησιμοποιείται για την μέτρηση του χρυσού είναι υποδιαίρεση της ευγενούς λίβρας και ισοδυναμεί με 31,1034768 γραμμάρια.

Κάθε νόμισμα αξιολογείται παραπάνω από την αξία που περιέχει σε χρυσό. Το πόσο παραπάνω τώρα, εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως από το ποιός το πουλάει, πόσο ανάγκη έχει να πουλήσει, πόσο ανάγκη έχει ο αγοραστής και πολλές ακόμη.

Πως ελέγχετε τη γνησιότητα μιας λίρας

Το σύνολο των σωστών χαρακτηριστικών είναι που κάνει μια λίρα γνήσια, έτσι ώστε να έχει σωστό αντίκρισμα σε χρήματα.
Δυστυχώς όμως, πρόκειται για το πιο πλαστογραφημένο νόμισμα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν αρκετές πλαστές λίρες, από τέλειες απομιμήσεις έως και πολύ πρόχειρα αντίγραφα.

  1. Χρειάζεται τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είναι μία ζυγαριά ακριβείας που να ζυγίζει μέχρι χιλιοστό του γραμμαρίου, ένα παχύμετρο μηχανολογίας και μία γνήσια λίρα.
  2. Ο έλεγχος της γνησιότητας μίας λίρας προϋποθέτει εμπειρία στο χρυσό και την εκτίμησή του. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού διαθέτει την τεχνογνωσία και εμπειρία άνω των 40 ετών στον κλάδο.
  3. Ζυγίζετε το νόμισμα, το οποίο πρέπει να έχει το παραπάνω βάρος, έστω με μία μικρή απόκλιση.
  4. Μετρήστε με το παχύμετρο τις διαστάσεις της λίρας, δηλαδή τη διάμετρο και το πάχος.
  5. Ρίχνετε τη λίρα σε μία σκληρή επιφάνεια όπως είναι το μάρμαρο ή τζάμι και ακούτε τον ήχο που κάνει. Ιδανικά κάνετε το ίδιο και με μία γνήσια χρυσή λίρα που ενδεχομένως έχετε. Αν έχουν τον ίδιο ήχο κατά την πτώση στη σκληρή επιφάνεια, τότε η λίρα που κρατάτε στα χέρια σας είναι γνήσια.

Η σύγχρονη έκδοση του UK Sovereign αρχίζει από το 1817 με την εικόνα του King George III στη μπροστινή όψη.

Το ήξερες ότι…

  • Η χρυσή λίρα εκδόθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου του Τρίτου το 1817;
  • Η χρυσή λίρα του 1817 του Νομισματοκοπείου του Λονδίνου είναι η παλαιότερη που υπάρχει;
  • Το Νομισματοκοπείο της Βομβάης της Ινδίας εξέδωσε χρυσές λίρες μόνο για το έτος 1918, αλλά αυτές βρίσκονται σχετικά εύκολα, λόγω της μεγάλης ποσότητας νομισμάτων που εκδόθηκαν;
  • Η πιο εξελιγμένη ζυγαριά λιρών χρονολογείται περίπου το 1850;
  • Για κάθε 14  έτη βασιλείας της Ελισάβετ εκδόθηκε και μία διαφορετική λίρα;
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.