Απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες του κλάδου αλλά και ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους πολύτιμα οδοντιατρικά μέταλλα σε οποιαδήποτε μορφή.

Για εκατοντάδες χρόνια ο χρυσός, το ασήμι και τα κράματα τους ήταν τα βασικά μέταλλα στην οδοντιατρική επιστήμη και τα χρυσά δόντια ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο και μάλιστα κατά περιόδους ήταν και μόδα ως ένδειξη πλούτου! Με την πάροδο του χρόνου στα οδοντιατρικά υλικά προστέθηκαν και κράματα άλλων πολύτιμων μετάλλων όπως  η πλατίνα και το παλλάδιο. Όπως θα διαπιστώσετε η ιστορία της εφαρμογής τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις οικονομικές και τεχνολογικές συγκυρίες της κάθε εποχής που διαμόρφωναν την τιμή των πολυτίμων αυτών μετάλλων.

 

Οδοντιατρικά Μέταλλα: Ιστορία

ΤΙΚ 350x320 2

Πριν από το 1905 τα κύρια κράματα που χρησιμοποιούνταν στην οδοντιατρική περιείχαν χρυσό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% και το υπόλοιπο ήταν ασήμι και χαλκός

ΤΙΚ 350x320 2

Από το 1905 στις ΗΠΑ ξεκίνησε η ανάπτυξη οδοντιατρικών κραμάτων που περιείχαν και πλατίνα η οποία ήταν σημαντικά φτηνότερη από το χρυσό προκειμένου να γίνει πιο προσιτή η τιμή τους. Το σύνηθες ποσοστό ήταν 62.5% χρυσός , 12.5% πλατίνα και το υπόλοιπο προσμίξεις άλλων μετάλλων.

ΤΙΚ 350x320 2

Μετά το 1920 δημιουργήθηκαν και οδοντιατρικά κράματα που περιείχαν ελάχιστο ή καθόλου χρυσό. Τέτοια κράματα περιείχαν λιγότερο από 10% χρυσό και ένα ποσοστό 30-50% παλλάδιο και ασήμι.

ΤΙΚ 350x320 2

Την δεκαετία του 1930 εμφανίστηκαν και κράματα χρυσού που περιείχαν περίπου 50% χρυσό και άλλα μέταλλα που έδιναν όμως πιο απαλό κίτρινο χρώμα.

ΤΙΚ 350x320 2

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και μέσα στην δεκαετία του 1950 άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνική της επένδυσης με πορσελάνη πάνω σε μεταλλικό υπόστρωμα. Τα μεταλλικά αυτά μέρη ήταν κράματα χρυσού 39-53% , παλλαδίου 25-35% και ασημιού 12-22% . Επειδή η υψηλή ποσότητα του ασημιού δημιουργούσε αποχρωματισμούς στην πορσελάνη τα ποσοστά ασημιού άρχισαν να μειώνονται.

ΤΙΚ 350x320 2

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον Κανόνα Χρυσού και ο χρυσός μετατράπηκε σε αγαθό το οποίο διαπραγματεύονταν ελεύθερα στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα μια σταθερή αύξηση της τιμής χρυσού στα επόμενα χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης ήταν η μερική ή ακόμα και πλήρης αντικατάσταση του χρυσού από το παλλάδιο. Ενδεικτικά η σύσταση τέτοιων κραμάτων ήταν 50 – 60% παλλάδιο και 25-40% ασήμι. Την ίδια εποχή αναπτύχθηκαν και φτηνότερα οδοντιατρικά κράματα με βάση το νικέλιο.

ΤΙΚ 350x320 2

Μέσα στη δεκαετία του 1980 αναπτύχτηκαν τα κεραμικά υλικά που μπορούσαν να αντικαταστήσουν ικανοποιητικά τα μεταλλικά κράματα. Την ίδια εποχή άρχισαν να αναπτύσσονται και οι συνθετικές ρητίνες για οδοντιατρικές εφαρμογές. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τιμή χρυσού διαμορφώθηκαν κράματα που περιείχαν κυρίως παλλάδιο σε ποσοστό 78 – 88%, κοβάλτιο 4-10% και χρυσό μόλις 2% ή παλλάδιο 70-80% , χαλκό 9-15% και 1-2% πλατίνα και χρυσό.

ΤΙΚ 350x320 2

Τη δεκαετία του 1990 και ως τις μέρες μας η γενικευμένη χρήση των καταλυτών που σαν κύρια συστατικά έχουν την πλατίνα και το παλλάδιο οδήγησαν σε αύξηση της τιμής αυτών των μετάλλων με συνέπεια η οδοντιατρική να επανέλθει στον χρυσό και να εφαρμοστούν κράματα που είχαν σύσταση 70-85% χρυσό, 5-20% πλατίνα, παλλάδιο 1-5% και ασήμι 10-13% . Οι ρητίνες και τα κεραμικά υλικά κέρδισαν σημαντικό μέρος της αγοράς και αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τα μεταλλικά κράματα λόγω του αισθητικού αποτελέσματος που προσφέρουν σε σχέση με τα χρυσά δόντια ή άλλα μέταλλα αν και δεν έχουν τις ίδιες άριστες μηχανικές ιδιότητες και την αντοχή στη φθορά όπως τα μεταλλικά κράματα.

Αξιοποίηση των οδοντιατρικών μετάλλων

Οι αλλαγές στο χώρο της οδοντιατρικής δημιούργησαν ένα αναξιοποίητο απόθεμα οδοντιατρικών μετάλλων στους επαγγελματίες αλλά και υλικά προς ανακύκλωση σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντικατέστησαν παλιότερες οδοντοτεχνικές επεμβάσεις με νέα υλικά. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού σας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσετε αυτά τα πολύτιμα μέταλλα  (χρυσός, παλλάδιο, πλατίνα ή ασήμι) είτε σε μορφή πλακιδίων είτε χρησιμοποιημένα προς ανακύκλωση με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.

Η ομάδα της Κεντρικής Αγοράς Χρυσού διαθέτει την εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να προχωρήσει στην αξιολόγησή τους. Χάρη στους εξελιγμένους φασματογράφους που διαθέτουμε, μπορούμε να κάνουμε μια σωστή και εμπεριστατωμένη εκτίμηση των οδοντιατρικών κραμάτων.

Υπηρεσίες

Στα συγκεκριμένα πολύτιμα αντικείμενα, προσφέρουμε:

1

Αγορά

Αγοράζουμε τα πολύτιμα αντικείμενά σας, στην καλύτερη τιμή και εισπράττετε άμεσα μετρητά.

Περισσότερες λεπτομέρειες

2

Ενεχυρίαση

Δικαίωμα επαναγοράς. Άμεσα μετρητά χωρίς να χρειαστεί να πουλήσετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας.

Περισσότερες λεπτομέρειες