Τα ρολόγια τσέπης ήταν το μόνο είδος ρολογιών  διαθέσιμο, όταν δημιουργήθηκαν αρχικά τα ρολόγια. Πολλά νέα σχέδια εμφανίστηκαν στο πέρασμα των δεκαετιών και μέχρι το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα ρολόγια χειρός είχαν ξεπεράσει τα ρολόγια τσέπης σε χρήση.

Ρολόγια

Πολλά ρολόγια χειρός με μοναδικά χαρακτηριστικά και περιορισμένης διάθεσης  είναι διαθέσιμα για αγορά αυτές τις μέρες. Δεδομένης της πληθώρας των διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων, η Κεντρική Αγορά Χρυσού συγκέντρωσε και θα παραθέσει σε αυτό το άρθρο τα διάφορα είδη ρολογιών που υπάρχουν. Εκτός από το γεγονός ότι το να είσαι ενημερωμένος καταναλωτής είναι ζωτικής σημασίας, θεωρούμε ενδιαφέρον να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν αυτά τα ρολόγια.

Τα ρολόγια χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με την κίνηση των δεικτών, τον μηχανισμό τους, το στυλ και την περίσταση.

image00002 9

Α. Ρολόγια με βάση την κίνηση/μηχανισμό:

 1. Μηχανική κίνηση: Τα μηχανικά ρολόγια βασίζονται σε ένα περίπλοκο σύστημα γραναζιών και ελατηρίων για να κρατούν χρόνο. Υπάρχουν δύο υποτύποι στις μηχανικές κινήσεις:
  Χειροκίνητη κίνηση: Σε χειροκίνητες μηχανικές κινήσεις, ο χρήστης πρέπει να τυλίγει τακτικά το ρολόι χρησιμοποιώντας την κορώνα για να συνεχίσει να λειτουργεί.
  ii. Αυτόματη κίνηση: Οι αυτόματες μηχανικές κινήσεις διαθέτουν έναν ρότορα που τυλίγει το κύριο ελατήριο μέσω της φυσικής κίνησης του καρπού του χρήστη, εξαλείφοντας την ανάγκη για χειροκίνητη περιέλιξη.
 2. Κίνηση χαλαζία: Τα ρολόγια χαλαζία χρησιμοποιούν έναν ταλαντωτή κρυστάλλων χαλαζία που τροφοδοτείται με μπαταρία για τη ρύθμιση της χρονομέτρησης. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα στον κρύσταλλο, αυτός δονείται με ακριβή συχνότητα, οδηγώντας τους δείκτες του ρολογιού. Οι κινήσεις χαλαζία είναι γνωστές για την ακρίβεια και την προσιτότητα τους.
 3. Kinetic (κινητικά): Τα kinetic ρολόγια συνδυάζουν την άνεση της τεχνολογίας χαλαζία με την αυτοσυντηρούμενη δύναμη των μηχανικών κινήσεων. Χρησιμοποιούν έναν ρότορα για να παράγουν ηλεκτρισμό από την κίνηση του χρήστη, ο οποίος στη συνέχεια αποθηκεύεται σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία για να τροφοδοτήσει το ρολόι.

image00003 9

Β. Ρολόγια με βάση την λειτουργικότητα: 

Τα ρολόγια μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε διάφορους τύπους με βάση τη λειτουργικότητα:

 1. Αναλογικά ρολόγια: Αυτά τα ρολόγια έχουν παραδοσιακούς δείκτες ώρας και λεπτών για να υποδεικνύουν την ώρα σε ένα αριθμημένο καντράν.
 2. Ψηφιακά ρολόγια: Τα ψηφιακά ρολόγια εμφανίζουν την ώρα χρησιμοποιώντας αριθμητικά ψηφία σε ηλεκτρονική οθόνη.
 3. Ρολόγια αγωνιστικά/χρονογράφου: Ρολόγια εμπνευσμένα από τα μηχανοκίνητα αθλήματα, με λειτουργίες χρονογράφου για τη μέτρηση του χρόνου που έχει παρέλθει, ζυγαριές ταχυμέτρου για τον υπολογισμό της ταχύτητας και σπορ σχέδια με έντονα χρώματα και πινελιές εμπνευσμένες από τους αγώνες.
 4. Ρολόγια κατάδυσης: Σχεδιασμένα για υποβρύχια χρήση, τα καταδυτικά ρολόγια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο νερό και διαθέτουν περιστρεφόμενη στεφάνη μονής κατεύθυνσης για παρακολούθηση του χρόνου που έχει περάσει κάτω από το νερό, συχνά με φωτεινές ενδείξεις για ορατότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

image00004 8

 1. Αθλητικά ρολόγια: Στιβαρά και ανθεκτικά ρολόγια κατασκευασμένα για να αντέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες, αθλήματα και σωματική άσκηση, συχνά εξοπλισμένα με χαρακτηριστικά, όπως αντοχή στο νερό, ανθεκτικούς ιμάντες, αντοχή σε κραδασμούς και πρόσθετες λειτουργίες, όπως χρονόμετρα και GPS.
 2. Έξυπνα ρολόγια (smartwatches): Συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα του παραδοσιακού ρολογιού με τη σύγχρονη τεχνολογία, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να συνδεθούν με smartphone και να προσφέρουν λειτουργίες, όπως ειδοποιήσεις, παρακολούθηση φυσικής κατάστασης και ενσωμάτωση εφαρμογών.
 3. Ρολόγια πιλότου: Αρχικά σχεδιασμένα για αεροπόρους, αυτά τα ρολόγια έχουν συνήθως μεγάλα, ευανάγνωστα καντράν με φωτεινούς δείκτες και μπορεί να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά, όπως slides ή λειτουργία GMT για πλοήγηση.

Γ. Ρολόγια με βάση το στυλ/περίσταση:

Τα ρολόγια έρχονται σε διάφορα στυλ για να ταιριάζουν σε διαφορετικά γούστα και περιστάσεις. Μερικά κοινά στυλ ρολογιών περιλαμβάνουν:

image00005 9

 1. Κλασικό/παραδοσιακό: Διαχρονικά σχέδια με απλή και κομψή αισθητική, συχνά με ρωμαϊκούς ή αραβικούς αριθμούς και δερμάτινα ή μεταλλικά λουράκια.
 2. Επίσημο: Κομψά και εκλεπτυσμένα ρολόγια σχεδιασμένα να συμπληρώνουν την επίσημη ενδυμασία, συνήθως με μινιμαλιστικό καντράν και λεπτή θήκη, συχνά σε συνδυασμό με δερμάτινο λουράκι.
 3. Καθημερινό/casual: Ευέλικτα ρολόγια κατάλληλα για καθημερινή χρήση, με μεγάλη γκάμα σχεδίων, από σπορ έως vintage εμπνευσμένα και συνήθως διαθέτουν μείγμα υλικών, όπως μέταλλο, δέρμα ή υφασμάτινα λουριά.
 4. Μόδας: Ρολόγια που δίνουν προτεραιότητα στο στυλ και την αισθητική, συχνά με μοντέρνα σχέδια, έντονα χρώματα και μοναδικά υλικά που συνδέονται συνήθως με επώνυμες εταιρίες μόδας.

image00006 5

 1. Πολυτελές: Ρολόγια κατασκευασμένα με υλικά κορυφαίας ποιότητας, περίπλοκη δεξιοτεχνία και υψηλής ποιότητας κινήσεις, που συχνά συνδέονται με καταξιωμένους ωρολογοποιούς και περιζήτητα για την αποκλειστικότητα και το status των κατόχων τους.

Η αγορά ενός επωνύμου ρολογιού δεν έχει μόνο πρακτικό ή συμβολικό χαρακτήρα, αλλά είναι και μια πολύ επικερδής επένδυση. Αξιοποιήστε το επώνυμο ρολόι σας με τις καλύτερες τιμές της αγοράς και κερδίστε μετρητά ή επενδύστε σε χρυσό και επενδυτικά νομίσματα.
Η Κεντρική Αγορά Χρυσού με 40 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο χώρο του κοσμήματος και της ωρολογοποιίας, σάς εγγυάται την πιο έγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση του ρολογιού σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.