Δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε αναρωτηθεί για την γνησιότητα των χρυσών λιρών που έχετε στην κατοχή σας.
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε μια σειρά από tips και παραδείγματα με απομιμήσεις χρυσής λίρας.
image00005
Αυτά παρατίθενται για να σάς επιτρέψουν, αν μπορείτε εν μέρει ή συνολικά, να διακρίνετε τις διαφορές, καθώς και να επιστήσετε την προσοχή σας στο γεγονός ότι συναντούμε απομιμήσεις σε χρυσές λίρες, όπως σχεδόν σε όλα τα νομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές απομιμήσεις χρυσής λίρας κάποια στιγμή έχουν πωληθεί στο παρελθόν ως γνήσιες.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά tips και παραδείγματα φωτογραφιών με απομιμήσεις χρυσών λιρών:

1. Βάρος: Μια αυθεντική χρυσή λίρα ζυγίζει 7,988 γραμμάρια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αξιόπιστη ζυγαριά για να ζυγίσουμε το κέρμα.

2. Διάμετρος και πάχος: Μια γνήσια χρυσή λίρα Αγγλίας έχει διάμετρο 22,05 mm και πάχος 1,52 mm.

3. Άκρη/ περίγραμμα: Η γνήσια χρυσή λίρα έχει μια φρεζαρισμένη άκρη με ευδιάκριτες οδοντώσεις. Επομένως, ελέγχουμε την άκρη του κέρματος για να βεβαιωθούμε ότι έχει τον σωστό αριθμό οδοντώσεων.

Χρυσή λίρα 1902 ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ Ζ’
image00002
Πηγή: https://www.chards.co.uk/guides/fakes-forgeries-and-counterfeit-gold-coins-and-sovereigns/167

Για παράδειγμα, από τη συνολική ποιότητα, το πρώτο ελάττωμα που ξεχωρίζουμε είναι ότι το χείλος της χρυσής λίρας είναι απίστευτα ανομοιόμορφο, όταν εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ των θέσεων 12 έως 2 η ώρα και των θέσεων 6 έως 9 η ώρα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτή η ανομοιομορφία οφείλεται απλώς στη σκίαση από το φλας της κάμερας, αλλά γίνεται πιο εμφανής στην πίσω όψη του νομίσματος, όπου φαίνεται μια ελαφρά εσφαλμένη ευθυγράμμιση σε αυτά τα δυο σημεία.

4. Λεπτομέρεια: Μπορούμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική μάτια στην χρυσή λίρα για λεπτομέρειες όπως το πορτρέτο, την ημερομηνία και τα γράμματα. Οι γνήσιες χρυσές λίρες Αγγλίας έχουν καθαρές, αιχμηρές λεπτομέρειες. Εν αντιθέσει, οι απομιμήσεις τους μπορεί να μην έχουν λεπτομέρειες ή να έχουν θολά ή κακώς καθορισμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, μια ανύπαρκτη ημερομηνία ή συνδυασμός ημερομηνίας και σφραγίδας νομισματοκοπείου είναι ακόμη ένα στοιχείο απομίμησης της χρυσής λίρας. Για παράδειγμα, το 1922 το νομισματοκοπείο του Λονδίνου. Το νομισματοκοπείο του Λονδίνου δεν παρήγαγε χρυσές λίρες μεταξύ 1918 και 1925, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους παραχαράκτες να τα παράγουν χωρίς σήμα νομισματοκοπείου για αυτές τις ημερομηνίες.

Χρυσή λίρα 1894 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΕΦΑΛΗ
image00003
Πηγή: https://www.chards.co.uk/guides/fakes-forgeries-and-counterfeit-gold-coins-and-sovereigns/167

Στο παράδειγμα της δεύτερης φωτογραφίας, η χρυσή αυτή λίρα είναι πολύ γυαλιστερή και το περίγραμμα της είναι αρκετά έντονο. Το χρώμα του χρυσού φαίνεται πολύ κιτρινωπό και η επιφάνεια, όταν εξεταστεί προσεκτικά, έχει μια πολύ κοκκώδη υφή. Αυτή η κοκκώδης υφή είναι χαρακτηριστική της χύτευσης. Μια πρόσθετη ένδειξη για την συγκεκριμένη πλαστή χρυσή λίρα είναι, όπως αναφέρθηκε, το περίγραμμα που είναι πολύ φαρδύ, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος, και τα σύμβολα της ημερομηνίας είναι πολύ μεγάλα. Αυτό το παράδειγμα καθιστά την συγκεκριμένη χρυσή λίρα κακώς κατασκευασμένη και προφανώς πλαστή.

5. Ήχος: Αν χτυπήσουμε/ ρίξουμε ελαφρά το νόμισμα σε μια σκληρή επιφάνεια, παρατηρούμε ότι μια γνήσια χρυσή λίρα Αγγλίας έχει ένα χαρακτηριστικό κουδούνισμα, ενώ οι απομιμήσεις τους μπορεί να ακουστούν «ξεθωριασμένα».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι παραχαράκτες ενδέχεται να δημιουργήσουν χρυσά νομίσματα και ειδικότερα, απομιμήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας που περνούν ορισμένες από αυτές τις δοκιμές. Επομένως, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν αξιόπιστο έμπορο νομισμάτων ή εκτιμητή εάν δεν είστε σίγουροι για τη γνησιότητά τους.

image00001

Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, οι έμπειροι νομισματολόγοι μας  διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους, εξετάζουν τις χρυσές λίρες για τυχόν φθορές, ελέγχεται ο τήχος , η διάμετρος και το πάχος τους, ζυγίζονται στις πιστοποιημένες ζυγαριές ακριβείας που διαθέτουμε στα καταστήματά μας και συγκρίνονται με μια εκτενή βάση δεδομένων που έχει στη διάθεση της η εταιρεία μας προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητα τους. Αυτή η διαδικασία μάς δίνει τη δυνατότητα να σάς αποδίδουμε τη μέγιστη δυνατή αξία των χρυσών λιρών σας άμεσα, σε μετρητά.

Την δεκαετία του 1970, παρασκευάστηκαν απομιμήσεις μιας σειράς σπάνιων, πολύτιμων χρυσών λιρών. Η κατασκευή αυτής της σειράς απομιμήσεων ήταν εξαιρετική. Ήταν τόσο καλές οι απομιμήσεις αυτές που ένας μεγάλος αριθμός νομισμάτων σε υψηλές τιμές πωλήθηκαν στην αγορά, αφού είχαν αγοραστεί από έμπειρους αντιπροσώπους και τα διαχειρίστηκαν διάσημοι οίκοι δημοπρασιών.

image00004

Για τους έμπειρους και τους ειδικούς στην αναγνώριση της αυθεντικότητας ή μη των χρυσών λιρών και των νομισμάτων γενικότερα, οι απομιμήσεις μπορεί να είναι προφανείς μέσα από το άθροισμα όλων των μικρών διαφορών οι οποίες αποφέρουν ένα πολύ αισθητό αποτέλεσμα.

 Όταν, όμως, παρουσιάζεται σε ένα μη εξειδικευμένο άτομο μια απομίμηση, είναι αρκετά δύσκολο να το αντιληφθεί παρά μόνο αν οι αποκλίσεις είναι ιδιαίτερα προφανείς.

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού προσφέρει δωρεάν εκτίμηση των χρυσών λιρών και των πολύτιμων νομισμάτων σας και, παράλληλα, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο συλλεκτών και εξειδικευμένων συνεργατών, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Επίσης, συνεργάζεται με εταιρείες διεθνούς κύρους για την πιστοποίηση σπανίων και μη νομισμάτων.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.