Πόσο θόρυβο μπορεί να κάνει το τικ τακ ενός ρολογιού;

2 patek philippe henry graves supercomplication

Ανεπαίσθητο στην πραγματικότητα, για το ανθρώπινο αφτί, ιδίως αν πρόκειται για ένα πολυτελές ρολόι. Όταν όμως, το ίδιο ρολόι πρόκειται να διατεθεί σε μια δημοπρασία διεθνούς οίκου, συγκεντρώνοντας βλέμματα συλλεκτών από όλο τον κόσμο, τότε το τελικό χτύπημα του σφυριού μπορεί να… “σπάσει τύμπανα”!
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, το πιο ακριβό ρολόι (και ρολόι χειρός) που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ήταν το Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010, φτάνοντας τα 31,19 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Γενεύη, στις 9 Νοεμβρίου 2019, ενώ το πιο ακριβό ρολόι τσέπης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι το Patek Philippe Henry Graves Supercomplication, με 23,98 εκατομμύρια δολάρια (23.237.000 ελβετικά φράγκα), σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη, στις 11 Νοεμβρίου 2014.
Μέχρι το τέλος του 2020, τουλάχιστον 74 ρολόγια έχουν πουληθεί σε δημοπρασία για πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τουλάχιστον 113 ρολόγια έχουν πουληθεί σε δημοπρασία για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών των κορυφαίων ρολογιών, στην πρώτη δεκάδα φιγουράρουν οκτώ ρολόγια Patek Philippe και δύο Rolex.
Η Κεντρική Αγορά Χρυσού έψαξε, βρήκε και σας παραθέτει τη λίστα με τα επτά ακριβότερα ρολόγια που πωλήθηκαν σε δημοπρασία παγκοσμίως. Η τελική τιμή που αναφέρεται, είναι η συνολική τιμή που καταβλήθηκε από τον αγοραστή, η οποία είναι άθροισμα της τιμής του σφυριού, δηλαδή η νικητήρια προσφορά ή τιμή πώλησης στη δημοπρασία, συν τυχόν ασφάλιστρα του αγοραστή που καταβλήθηκαν στους οίκους δημοπρασιών – όπου επιβάλλεται, και σύμφωνα με τις τιμές που χρεώνει ο οικείος οίκος δημοπρασιών – και έχει μετατραπεί σε δολάρια ΗΠΑ, εάν χρειάζεται, σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη στιγμή της δημοπρασίας.

7. Patek Philippe 5208T — 6,23 εκατομμύρια δολάρια

7 patek philippe 5208T

Στην έβδομη θέση, το Patek Philippe Titanium 5208T που δημιουργήθηκε ειδικά για τη φημισμένη δημοπρασία Only Watch του Μονακό. Πρόκειται για μια διετή φιλανθρωπική δημοπρασία πολυτελών ρολογιών, που συγκεντρώνει κεφάλαια για την έρευνα στη μυϊκή δυστροφία Duchenne. Πωλήθηκε για 6,23 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2017.

 

6. Patek Philippe 5016A — 7,26 εκατομμύρια δολάρια

6 patek philippe 5016A

Το επόμενο στη λίστα μας με τα πιο ακριβά ρολόγια που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία είναι το Patek Philippe 5016A. Το ρολόι, που διαθέτει 506 εξαρτήματα, όλα φινιρισμένα με κόπο στο χέρι, πωλήθηκε στη δημοπρασία ρολογιών του οίκου Phillips στη Γενεύη το 2015, για πάνω από δέκα φορές την εκτίμηση πριν από τη δημοπρασία.

 

5. Patek Philippe Gobbi Milan “Heures Universelles” 2523 — 8,97 εκατομμύρια δολάρια

5 patek philippe gobbi milan

Δημιουργήθηκαν μόνο επτά ρολόγια Patek Philippe Gobbi Milan σε ροζ χρυσό με μπλε κέντρα από σμάλτο. Αυτός είναι ο λόγος που τον Νοέμβριο του 2019, το ρολόι έσπασε τα ασιατικά ρεκόρ δημοπρασιών, όταν βγήκε στο σφυρί στο Χονγκ Κονγκ.
Όντας ένα από τα δύο μόλις 2523 που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί, αυτό ήταν μοναδικό, καθώς είναι το μόνο που είναι γνωστό ότι έχει διπλή υπογραφή τόσο από τον Patek Philippe όσο και από τον Gobbi, τον διάσημο έμπορο λιανικής της Patek Philippe στο Μιλάνο.

4. Patek Philippe Stainless Steel 1518 — 11,14 εκατομμύρια δολάρια

4 patek philippe 1518

Ιστορικά σημαντικό, το μοντέλο 1518 που κατασκευάστηκε από την ελβετική ωρολογοποιία από τις αρχές της δεκαετίας του ’40, καθώς ήταν ο πρώτος χρονογράφος διαρκούς ημερολογίου στον κόσμο.
Αυτό το μοντέλο του 1943, έγινε το πιο ακριβό ρολόι χειρός που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, όταν βγήκε στο σφυρί στη δημοπρασία ρολογιών Phillips το 2016, αλλά έκτοτε ξεπεράστηκε από άλλα στη λίστα μας.

3. Rolex Paul Newman Daytona “Exotic” 6239 — 17,75 εκατομμύρια δολάρια

3 paul newman rolex daytona

Το εμβληματικό μοντέλο της Rolex κατασκευάστηκε για την χρονομέτρηση αγώνων αυτοκινήτων. Ωστόσο, το Daytona 6239 του 1968 ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστό. Δόθηκε στον ηθοποιό από τη σύζυγό του μετά το ατύχημά του το 1965, και στο πίσω μέρος του είναι χαραγμένη η φράση “Drive Carefully” (να οδηγείς προσεκτικά).
Το “Exotic” 6239 του Paul Newman πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2017, για το ποσό των 17,75 εκατομμυρίων δολαρίων.

2. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication – 23,98 εκατομμύρια δολάρια

2 patek philippe henry graves supercomplication

Όχι μόνο είναι το μόνο ρολόι τσέπης που μπήκε στη λίστα μας, αλλά το Patek Philippe Henry Graves Supercomplication θεωρείται ότι είναι το πιο περίπλοκο που δημιουργήθηκε ποτέ. Πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό τραπεζίτη που το παρήγγειλε το 1925, και χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Το κομμάτι, που πωλήθηκε το 2014 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, εξακολουθεί να είναι το ακριβότερο ρολόι τσέπης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

1. Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010 — 31,19 εκατομμύρια δολάρια

1 patek philippe grandmaster chime

Το πιο ακριβό ρολόι που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι το Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010, το οποίο πωλήθηκε για 31,19 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία Only Watch στη Γενεύη το 2019. Δημιουργημένο ειδικά για τη φιλανθρωπική δημοπρασία, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το πρώτο και μοναδικό Grandmaster Chime από ατσάλι. Λέγεται ότι είναι το πιο περίπλοκο ρολόι χειρός Patek Philippe που κατασκευάστηκε ποτέ.
Η Κεντρική Αγορά Χρυσού, με 50 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο χώρο του κοσμήματος και της ωρολογοποιίας, εγγυάται την έγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση για τα ρολόγια σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στη κατηγορία Ρολόγια.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.