50 ΓΡΟΣΙΑ

50 ΓΡΟΣΙΑ

Πληροφορίες νομίσματος

Το πρώτο χρυσό νόμισμα παγκοσμίως, ήταν ελληνικό και κυκλοφόρησε το 640 π.Χ. στην περιοχή της Λυδίας, που σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Τα χρυσά νομίσματα Τουρκίας χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η μακρά ιστορία των τουρκικών χρυσών νομισμάτων είχε ως συνέπεια και την ευρεία κυκλοφορία τους, με πολλές διαφορετικές ονομασίες και αναγραφόμενες αξίες.

Μολονότι τα τουρκικά ιστορικά χρυσά νομίσματα είναι γνωστά για την όμορφη σχεδίασή τους, είναι ωστόσο υποτιμημένα από τους δυτικούς συλλέκτες, και αυτό οφείλεται στην αραβική γλώσσα των επιγραφών τους.

Τόσο η παλιά τουρκική λίρα, όπως και στο παρελθόν η οθωμανική λίρα, υποδιαιρούνταν σε 100 κουρούς (Kuruş), τα οποία ήταν γνωστά στον ελληνικό χώρο ως γρόσια.

Κουρούς (Kuruş) ονομάζεται η υποδιαίρεση και της νέας λίρας της Τουρκίας. Μία (νέα) λίρα υποδιαιρείται σε 100 (νέα) κουρούς.

Οι τουρκικές χρυσές λίρες των 50 Kuruş  (γνωστά επίσης ως Piastres), είναι χτυπημένες σε χρυσό 22 καρατίων και στη μία τους πλευρά απεικονίζεται η μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Διάμετρος: 22 mm
Βάρος: 3.508 grams
Καράτια: 22 K
Καθαρότητα: 0.917
Βάρος καθαρού χρυσού: 3.217 grams

Τιμές αγοράς & πώλησης

Αγοράζουμε:
147.5 €
Πουλάμε:

*Οι τιμές που αγοράζουμε συμπεριλαμβάνουν χαρτόσημο 3,6%

Xαρακτηριστικά

Μέταλλο Χρυσά
Χρονολογία
Χώρα προέλευσης Τουρκία
Διάμετρος 22 χιλ.
Βάρος 3.508 γρ.
Καράτια 22 K
Βαθμοί 917°
Βάρος καθαρού χρυσού 3.217 γρ.
Επιστροφή πίσω στα νομίσματα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.