20 ΛΙΡΕΤΕΣ – ΒΙΚΤΩΡ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ’

20 ΛΙΡΕΤΕΣ – ΒΙΚΤΩΡ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ’

Πληροφορίες νομίσματος

Το Βασίλειο της Ιταλίας εξέδωσε το χρυσό νόμισμα των 20 λιρετών από το 1861 έως το 1927. Μεταξύ των ετών 1900 – 1946, περίοδο κατά την οποία βασιλιάς της Ιταλίας ήταν ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’, υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια στις εκδόσεις των νομισμάτων των 20 λιρετών.

Στις εκδόσεις των ετών 1902 – 1908, στην εμπρόσθια όψη των νομισμάτων, απεικονίζεται το πορτρέτο του βασιλιά Βίκτορος Εμμανουήλ Γ’, ενώ κάτω από το λαιμό του μονάρχη, αναγράφεται το όνομα του σχεδιαστή του νομίσματος, SPERANZA.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, εμφανίζεται ο εραλδικός αετός με τον θυρεό του Οίκου της Σαβοΐας στο στήθος του. Πάνω από το κεφάλι του, υπάρχει το στέμμα του Βασιλείου της Ιταλίας και η επιγραφή REGNO D’ ITALIA. Κάτω από την ουρά του αετού βρίσκεται το σύμβολο του νομισματοκοπείου της Ρώμης, R, ανάμεσα σε δύο αστέρια, με την ονομαστική αξία του νομίσματος, L.20, στα αριστερά του και την ημερομηνία έκδοσης στα δεξιά του.

Το εξαιρετικά σπάνιο νόμισμα του 1902, κόπηκε σε μόλις 115 κομμάτια. Φτιάχτηκε με χρυσό που προήλθε από την αποικία της Ερυθραίας και έχει μια μικρή άγκυρα στην εμπρόσθια όψη, κάτω από το πορτρέτο του μονάρχη, στα αριστερά. Το νόμισμα του 1908, κόπηκε σε λιγότερα από 10 κομμάτια, για να τιμήσει την έναρξη της κατασκευής του νέου κτιρίου του ιταλικού νομισματοκοπείου, μαζί με άλλα πολύ σπάνια κομμάτια της νομισματοκοπίας του Βασιλείου της Ιταλίας.

20 liretes vittorio emanuele iii 1 w20 liretes vittorio emanuele iii 2 w

Στις εκδόσεις των ετών 1910 – 1927, στην εμπρόσθια όψη των νομισμάτων, ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ απεικονίζεται ένστολος.

Στην άλλη όψη του νομίσματος, υπάρχει η αλληγορική απεικόνιση της Ιταλίας ως γυναίκας αγρότισσας, που κουβαλούσε σιτάρι στο αριστερό της χέρι, ενώ με το δεξί κρατάει ένα άροτρο. Η ονομαστική αξία του νομίσματος, LIRE 20, βρίσκεται στο παρασκήνιο, αριστερά και δεξιά της γυναίκας, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή REGNO D’ ITALIA.  Στο κάτω μέρος αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης, μεταξύ του συμβόλου του νομισματοκοπείου της Ρώμης, R, και του Άστρου της Ιταλίας.

Σχεδόν όλα τα νομίσματα του 1910 χρειάστηκε να αναδημιουργηθούν, λόγω προβλήματος στην περιεκτικότητα σε χρυσό. Μόνο 6 από τα πρωτότυπα κομμάτια διατηρήθηκαν. Τέλος, τα νομίσματα των ετών 1926 και 1927 αποτελούν συλλεκτικές εκδόσεις.

Διάμετρος: 21 mm
Βάρος: 6.451 grams
Καράτια: 21.6 K
Καθαρότητα: 0.900
Βάρος καθαρού χρυσού: 5.806 grams

Τιμές αγοράς & πώλησης

Αγοράζουμε:
275.24 €
Πουλάμε:

*Οι τιμές που αγοράζουμε συμπεριλαμβάνουν χαρτόσημο 3,6%

Xαρακτηριστικά

Μέταλλο Χρυσά
Χρονολογία
Χώρα προέλευσης Ιταλία
Διάμετρος 21 χιλ.
Βάρος 6.451 γρ.
Καράτια 21.6 K
Βαθμοί 900°
Βάρος καθαρού χρυσού 5.806 γρ.
Επιστροφή πίσω στα νομίσματα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.