20 ΔΟΛΑΡΙΑ – “ΔΙΠΛΟΣ ΑΕΤΟΣ”

20 ΔΟΛΑΡΙΑ – “ΔΙΠΛΟΣ ΑΕΤΟΣ”
Πληροφορίες νομίσματος

20 dollars liberty head 3 w20 dollars liberty 3 w

Τον Φεβρουάριο του 1849, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο εξουσιοδοτούσε το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ να αρχίσει την κοπή χρυσών νομισμάτων των 20 δολαρίων. Επειδή η αξία του ήταν διπλάσια από αυτή του “Eagle” (το χρυσό νόμισμα των 10 δολαρίων), έγινε γνωστό ως “Double Eagle” (Διπλός Αετός).

Η κοπή του “Double Eagle” ξεκίνησε το 1850 και τερματίστηκε το 1933. Κατά την περίοδο αυτή, το νόμισμα εμφανίστηκε σε δύο σημαντικά σχέδια:
– Το σχέδιο με την κεφαλή της Ελευθερίας (1850 – 1907)
– Το σχέδιο του Saint Gaudens (1907 – 1933).

Ο James B. Longacre σχεδίασε την 1η έκδοση του νομίσματος, όπου στη μία όψη του απεικονίζεται η Ελευθερία με ένα περίτεχνο στέμμα και στην άλλη όψη ο αετός, έχοντας μία κορδέλα σε κάθε του πλευρά. Αυτό το σχέδιο υποβλήθηκε σε δύο σημαντικές αλλαγές. Το 1866, μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, με το θρησκευτικό συναίσθημα να παραμένει υψηλό, προστέθηκε, σε έναν κύκλο από αστέρια πάνω από το κεφάλι του αετού, η φράση “IN GOD WE TRUST“. Αυτή η φράση – σύνθημα είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά μόλις δύο χρόνια νωρίτερα σε νομίσματα των δύο cents, και έκτοτε, άρχισε να παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά.

20 dollars liberty head 1 w20 dollars liberty head 3 w

Το 1877, η οπίσθια όψη του νομίσματος τροποποιήθηκε και πάλι. Αρχικά, η ονομαστική αξία του νομίσματος αναφερόταν ως “TWENTY D.“, κάτω από το σχέδιο του αετού. Το 1877, το “D.” αντικαταστάθηκε από το “DOLLARS”. Διάφορες μικρές αλλαγές έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η έκδοση του 1861. Η κυβέρνηση προσέλαβε τον Anthony Paquet για να κάνει μερικές μικρές τροποποιήσεις στην πίσω όψη του νομίσματος (κάνοντας τα γράμματα πιο μεγάλα και λεπτά), αλλά το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ο επανασχεδιασμός προκάλεσε μια σειρά από τεχνικά προβλήματα. Το σχέδιο διακόπηκε, αλλά ένας μικρός αριθμός νομισμάτων κόπηκε και κυκλοφόρησε. Ειδικότερα, το λεγόμενο “Philadelphia Paquet” είναι σχεδόν θρυλικό για τη σπανιότητά του, αφού οι συλλέκτες πίστευαν ότι το νομισματοκοπείο της Φιλαδέλφειας κυκλοφόρησε μόνο δύο από αυτά τα νομίσματα.

Ως το μεγαλύτερης αξίας αμερικανικό νόμισμα που είχε κοπεί μέχρι τότε, το “Double Eagle” κίνησε το ενδιαφέρον των παραχαρακτών. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μια μέθοδος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι παραχαράκτες άνοιγαν το νόμισμα στη μέση, αφαιρούσαν το χρυσό, τον οποίο αντικαθιστούσαν με πλατίνα και το επανέφεραν στην αρχική του μορφή. Αν και ερασιτεχνική μέθοδος σε σύγκριση με τις σημερινές, αυτά τα πλαστά νομίσματα ήταν αρκετά πειστικά για εκείνη την εποχή, σε τέτοιο βαθμό που ο διευθυντής του Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ πρότεινε να διακοπεί η κοπή του νομίσματος. Παρ΄ ‘ολα αυτά όμως αυτές οι πλατινένιες απομιμήσεις, έγιναν συλλεκτικές.

20 dollars liberty head 2 w20 dollars liberty head 4 w

Το 1907, κυκλοφόρησε ένα εντελώς επανασχεδιασμένο νόμισμα, που δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Augustus Saint Gaudens, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ρούσβελτ. Στη μία όψη του, εμφανίζεται ένα ελληνικού τύπου πορτρέτο της Ελευθερίας, που φέρει ένα κλαδί ελιάς και έναν δαυλό. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του νομίσματος, σε αυτό απεικονίζεται ολόκληρο το σώμα της Ελευθερίας. Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ένας αετός που πετάει πάνω από τον ανατέλλοντα ήλιο. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι το πιο όμορφο αμερικανικό νόμισμα που κατασκευάστηκε ποτέ.

Τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν σύμφωνα με το σχέδιο του Saint Gaudens, ήταν υψηλής αναγλυφότητας και δεν είχαν τη φράση “IN GOD WE TRUST“, επειδή ο Ρούσβελτ πίστευε ότι ήταν ιεροσυλία. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν λατινικοί αριθμοί, αντί των αραβικών, για την απεικόνιση του έτους (MCMVII).

Το 1908, το Κογκρέσο προσέθεσε τη φράση “IN GOD WE TRUST” πάνω από την ανατολή του ηλίου, στην οπίσθια όψη του νομίσματος. Επιπλέον, άλλαξε τους λατινικούς αριθμούς σε αραβικούς και μείωσε την αναγλυφότητά του. Εξαιτίας των τόσο γρήγορων αλλαγών που υπέστη το νόμισμα, η έκδοση του 1907 είναι η πιο πολύτιμη για τους συλλέκτες και ειδικά αυτή με την υψηλή αναγλυφότητα.

20 dollars liberty 1 w20 dollars liberty 3 w

Διάμετρος: 34 mm
Βάρος: 33.436 grams
Καράτια: 21.6 K
Καθαρότητα: 0.900
Βάρος καθαρού χρυσού: 30.092 grams

Xαρακτηριστικά
Μέταλλο Χρυσά
Χρονολογία
Χώρα προέλευσης ΗΠΑ
Διάμετρος 34 χιλ.
Βάρος 33.436 γρ.
Καράτια 21.6 K
Βαθμοί 900°
Βάρος καθαρού χρυσού 30.092 γρ.
Επιστροφή πίσω στα νομίσματα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.