Υπάρχουν κάποια “παλιά” νομίσματα, που είναι σπάνια, ανήκουν κυρίως σε συλλέκτες και κουβαλούν μία τόσο μοναδική ιστορία που τα κάνει να διατηρούν αναλλοίωτη την αγοραστική δύναμή τους. Λάθος, όχι αναλλοίωτη, αλλά αυξανόμενη…

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού σας παρουσιάζει δέκα από τα ακριβότερα συλλεκτικά νομίσματα στον κόσμο.

1794 Flowing Hair Silver Dollar (Η.Π.Α.): βασισμένο στο ισπανικό δολάριο

1794 flowing hair silver dollarΠρόκειται για το πρώτο νόμισμα αυτής της ονομαστικής αξίας, που εκδόθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα συγκεκριμένα ασημένια δολάρια παράχθηκαν το 1794 και το 1795.

Τόσο το μέγεθος όσο και το βάρος τους, βασίστηκαν στο ισπανικό δολάριο, το οποίο ήταν δημοφιλές στο εμπόριο σε όλη την Αμερική.

Ένα από αυτά τα νομίσματα δημοπρατήθηκε το 2013, στην τιμή των 10.016.875 δολαρίων.

1933 Saint-Gaudens Double Eagle (Η.Π.Α.)

1933 saint gaudens double eagleΚατασκευασμένος από 90% χρυσό, o “Διπλός Αετός” (Double Eagle) του Saint-Gaudens, είναι ένα χρυσό νόμισμα 20 δολαρίων που παρήχθη από το 1907 έως το 1933 στις Η.Π.Α.

Έλαβε το όνομά του από το σχεδιαστή του, Augustus Saint-Gaudens.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν μόλις 19 ή 20 νομίσματα αυτής της κατηγορίας και το συγκεκριμένο πωλήθηκε το 2002 έναντι 7,59 εκατομμυρίων δολαρίων.

Umayyad Gold Dinar, 723 μ.Χ. (Ισλαμικό Χαλιφάτο Umayyad)

umayyad gold dinarΤο χρυσό δηνάριο Umayyad, είναι ένα νόμισμα που κόπηκε το 723 μ.Χ. με χρυσό που εξορύχθηκε στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται ως το σπανιότερο ισλαμικό χρυσό νόμισμα.

Πωλήθηκε για 6,6 εκατομμύρια δολάρια το 2017, στον οίκο δημοπρασιών “Morton and Eden”, στο Λονδίνο.

Τη στιγμή της πώλησής του, ήταν το 3ο ακριβότερο νόμισμα που είχε ποτέ πουληθεί.

1787 Brasher Doubloon EB (Η.Π.Α.)

1787 brasher doubloon ebΤο 1787, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ζήτησε από τον χρυσοχόο κι αργυροχόο Ephraim Brasher να κατασκευάσει νομίσματα χρυσού.

Τα νομίσματα που προέκυψαν, είχαν περιεκτικότητα 26,66 γραμμάρια χρυσού και ονομάστηκαν Δουβλόνια, επειδή το βάρος τους ήταν περίπου ίσο με τα Ισπανικά Δουβλόνια που κυκλοφορούσαν στην αποικιακή Αμερική.

Έξι από τα μόλις επτά νομίσματα της κατηγορίας, φέρουν τα αρχικά του δημιουργού τους EB, στο αριστερό μέρος της εμπρόσθιας όψης τους.

Το συγκεκριμένο Δουβλόνι είναι το αρτιότερο εκ των 7 υφισταμένων νομισμάτων της κατηγορίας.

Η αξία του ανήλθε στα 5 εκατομμύρια δολάρια, σε αγοραπωλησία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ιδιωτών.

1913 Liberty Head Nickel (Η.Π.Α.): Όποιος το βρει, κυριολεκτικά κερδίζει!

liberty head nickel 1913Το νικέλινο Liberty Head του 1913, είναι ένα αμερικανικό νόμισμα των πέντε λεπτών, που παρήχθη σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες.

Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι υπάρχουν μόλις 5 κομμάτια σήμερα.

Το αρτιότερο από τα νομίσματα της συγκεκριμένης κατηγορίας, αποτιμάται στα 4.560.000 δολάρια.

1804 Draped Bust Dollar (Η.Π.Α.)

1804 class i silver dollarΑυτό το ασημένιο δολάριο, από το οποίο είναι γνωστά μόνο 15 δείγματα, χωρίζεται σε κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα οκτώ, τα οποία και κόπηκαν το 1834, στη δεύτερη κατηγορία ανήκει μόνο ένα και στην τρίτη ανήκουν τα υπόλοιπα έξι, τα οποία κόπηκαν περίπου το 1858 με 1860.

Το συγκεκριμένο δολάριο είναι ένα από τα μόλις οκτώ νομίσματα που κόπηκαν το 1834 και είναι γνωστά ως Class I 1804 Silver Dollars, και αποτελεί το αρτιότερο νόμισμα της κατηγορίας του.

Πωλήθηκε το 1999, σε δημοπρασία του οίκου Bowers and Merena Galleries, στην τιμή των 4.140.000 δολαρίων.

1898 Single 9 Pond (Νότια Αφρική)

1898 single 9 pondΤο νόμισμα είναι γνωστό στους κύκλους των συλλεκτών ως “Ο Βασιλιάς των νομισμάτων της Νότιας Αφρικής”.

Βρισκόταν στην κατοχή του βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, πριν αποκτηθεί από ένα νοτιοαφρικανό συλλέκτη το 1954.

Μετά από αρκετές αλλαγές ιδιοκτητών, τελικά πουλήθηκε εκ νέου το 2010, έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή – ρεκόρ για την εποχή.

Queen Elizabeth II (Καναδάς): νόμισμα βάρους 100 κιλών

big maple leafΤο μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα στον κόσμο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ατόφιο χρυσό, και το πρώτο με ονομαστική αξία ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ζυγίζει 100 κιλά και εκδόθηκε το 2007 από το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο.

Είναι ευρύτερα γνωστό με το προσωνύμιο “Το Μεγάλο Φύλλο Σφενδάμου”, καθώς στη μία όψη του απεικονίζεται το φύλλο του συγκεκριμένου δέντρου, που είναι και σύμβολο του Καναδά, ενώ στην άλλη όψη απεικονίζεται η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

“Χτυπήθηκε” για τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, στον οίκο δημοπρασιών Dorotheum, στην Αυστρία, παρόλο που η αρχική αξία του ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια, καθώς περιορισμένος αριθμός νομισμάτων – μόλις πέντε, για την ακρίβεια – τέθηκε στη διάθεση των επενδυτών.

1792 Birch Cent (Η.Π.Α.)

1792 birch centΠήρε το όνομά του από τον σχεδιαστή του, Robert Birch.

Αποτέλεσε πρότυπο σχεδιασμού για την αμερικανική νομισματοκοπία.

Παράχθηκαν τέσσερις τύποι του νομίσματος, με διαφορετικό βάρος ο καθένας.

Το συγκεκριμένο νόμισμα αποτιμάται στα 2.600.250 δολάρια.

1795 Capped Bust Right Eagle (Η.Π.Α.)

1795 capped bust right eagleΤο αμερικανικό νόμισμα των 10 δολαρίων που εκδόθηκε το 1795 και είναι γνωστό με το προσωνύμιο “Αετός”, ήταν το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα που εγκρίθηκε από την Mint Act του 1792.

Το συγκεκριμένο νόμισμα, που στην εμπρόσθια όψη του απεικονίζει το πορτρέτο της Ελευθερίας, στραμμένο στα δεξιά, είναι το τελειότερο παράδειγμα της κατηγορίας του και πωλήθηκε στην τιμή των 2.585.000 δολαρίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στη κατηγορία Νομίσματα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.