Τα ρολόγια Rolex αποτελούν μια αρκετά καλή επένδυση, καθώς τόσο τα vintage όσο και τα ιδιοκτησιακά (pre-owned) κομμάτια συνεχίζουν να αυξάνουν την αξία τους. Ωστόσο, η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ ενός ψεύτικου Rolex και ενός γνήσιου ελβετικού ρολογιού. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή η Rolex είναι μια από τις μάρκες που έχουν πληγεί κατά κόρον, από τις απομιμήσεις των μοντέλων της παγκοσμίως.
Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν το Rolex σας είναι γνήσιο ή όχι, είναι να το μεταφέρετε σε έναν εξουσιοδοτημένο έμπορο, σε έναν εξειδικευμένο ωρολογοποιό ή σε ένα κατάστημα ρολογιών υψηλών προδιαγραφών, όπου θα αφαιρέσουν την πίσω πλευρά (πλάτη) και θα δουν την κίνηση μέσα στο ρολόι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημάδια στα ψεύτικα Rolex, που μπορούν να “πιαστούν” με γυμνό μάτι.
Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε δέκα σημεία από τα οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αυθεντικότητα ενός Rolex:
1. Η μεγέθυνση της ημερομηνίας.
Η εξαιρετική λειτουργία ενός Rolex σημαίνει ότι η ημερομηνία πρέπει να είναι μικρή για να λειτουργούν όλα τέλεια, σύμφωνα με τον βρετανό William May, εξειδικευμένο στα vintage κοσμήματα.
Για να αντισταθμιστεί λοιπόν, το μικρό μέγεθός της, η Rolex προσθέτει ένα παράθυρο μεγεθυντικού φακού πάνω από την ημερομηνία, τον λεγόμενο “Κυκλώπειο” φακό, για να γίνει αυτή πιο ορατή.
Επειδή ωστόσο, είναι δύσκολο να αντιγραφεί ο Κυκλώπειος φακός, τα περισσότερα πλαστά ρολόγια παραλείπουν αυτό το βήμα και η ημερομηνία εμφανίζεται σχεδόν στο κανονικό της μέγεθος.
“Σε όλα τα μοντέλα της Rolex, ο Κυκλώπειος φακός μεγεθύνει την ημερομηνία κατά 2,5 φορές, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αυτή καταλαμβάνει ολόκληρο το γυάλινο πλαίσιο, εξηγεί ο May, και προσθέτει: “Στις απομιμήσεις, η μεγέθυνση συχνά περιορίζεται σε μόλις 1,5 φορά, οπότε η ημερομηνία είναι πιο δύσκολο να φανεί”.
2. Η ποιότητα του μετάλλου.
Η Rolex δεν κατασκευάζει ρολόγια ή μπρασελέ χρυσού 14 καρατίων ή επιχρυσωμένα. Ένα αυθεντικό Rolex είναι είτε από ανοξείδωτο ατσάλι, είτε από χρυσό 18 καρατίων, είτε από πλατίνα. Αν δείτε λοιπόν, ένα Rolex με ξεθωριασμένο χρυσό ή ένα κομμάτι στο οποίο εμφανίζεται μέταλλο κάτω από το χρυσό, τότε πρόκειται για απομίμηση.
3. Το βάρος.
Τα ψεύτικα ρολόγια Rolex είναι γενικά ελαφρύτερα, ενώ ένα πραγματικό Rolex είναι κατασκευασμένο από μέταλλα υψηλής ποιότητας και ζυγίζει σημαντικά περισσότερο.
4. Η γραφή.
Τα πάντα σε ένα Rolex είναι φτιαγμένα στην εντέλεια, και αν πάρετε ένα μεγεθυντικό φακό και εξετάσετε όλα τα γράμματα στο καντράν, θα μπορείτε να εντοπίσετε ένα ψεύτικο κομμάτι, εάν υπάρχουν ατέλειες.
Σύμφωνα με τον William May, η γραφή πρέπει να είναι κυρτή και δεν πρέπει να υπάρχει φούσκωμα.
5. Η πίσω πλευρά (πλάτη).
Εάν η πίσω πλευρά είναι κατασκευασμένη από γυαλί, πλαστικό ή κρύσταλλο, ώστε να μπορείτε να δείτε την εσωτερική λειτουργία του ρολογιού, πιθανότατα είναι ψεύτικο, σύμφωνα με τον κοσμηματοπώλη.
“Υπάρχουν μόνο δύο, εξαιρετικά σπάνια μοντέλα Rolex από τη δεκαετία του 1930, που έχουν γυάλινη πλάτη, και κανένα άλλο”, σημειώνει ο May. Έτσι, αν αγοράζετε ένα σχετικά μοντέρνο Rolex με αντίστοιχη πίσω πλευρά, τότε πιθανότατα είναι ψεύτικο.
6. Η ευκρίνεια και η λεπτομέρεια στη χάραξη.
Στα αυθεντικά κομμάτια, οι σειριακοί αριθμοί και οι αριθμοί αναφοράς είναι ευκρινείς και χαραγμένοι με μεγάλη λεπτομέρεια. Στα ψεύτικα Rolex, αυτοί οι αριθμοί μοιάζουν συχνά σαν να έχουν αμμοβολή ή να είναι πρόχειρα χαραγμένοι. Γενικότερα, η χάραξη ανάμεσα στις προεξοχές ενός γνήσιου Rolex διαθέτει πολύ λεπτές γραμμές, κάτι που δεν ισχύει στις απομιμήσεις.
7. Ο ήχος.
Αν ακούτε ένα δυνατό χτύπο (τικ τακ) από το ρολόι, τότε έχετε ένα ψεύτικο κομμάτι στα χέρια σας.
Οι παραχαράκτες δεν μπορούν συχνά να τελειοποιήσουν τα γρανάζια ακριβείας ενός Rolex και έτσι, η αυξημένη ένταση του χτύπου του, είναι αποκαλυπτικό σημάδι πλαστότητας.
8. Η κίνηση του δείκτη των δευτερολέπτων.
Οι φθηνές απομιμήσεις είναι εύκολο να εντοπιστούν λόγω των κινήσεων του δείκτη των δευτερολέπτων στο καντράν τους. Συγκεκριμένα, στα πλαστά ρολόγια οι κινήσεις του δείκτη των δευτερολέπτων είναι πολλές φορές ασταθείς, ενώ στα γνήσια Rolex είναι πάντα ομαλές.
9. Το κουρδιστήρι στο πλαϊνό μέρος.
Συνήθως, τα ψεύτικα Rolex έχουν μάλλον βασικά μηχανήματα περιστροφής για να μετακινούν τους δείκτες λεπτού και ώρας. Αντιθέτως, τα αυθεντικά ελβετικά ρολόγια έχουν εξαιρετικής κατασκευής κουρδιστήρια, με το εμβληματικό στέμμα να δεσπόζει και με χαρακτικά και αυλακώσεις που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης.
10. Η δοκιμή στο νερό.
Εάν ένα αυθεντικό Rolex βυθιστεί στο νερό για λίγα δευτερόλεπτα, δεν θα διαρρεύσει νερό στο καντράν του, σύμφωνα με τον William May, ο οποίος τονίζει ότι όλα τα ρολόγια Rolex είναι 100% στεγανά, ενώ πολλά πλαστά ρολόγια δεν είναι.
“Τα ρολόγια Rolex Submariner είναι τα μόνα ρολόγια που έχουν σχεδιαστεί για καταδύσεις σε βάθος, αλλά όλα τα μοντέλα είναι αδιάβροχα και τέλεια σφραγισμένα”, σύμφωνα με τον κοσμηματοπώλη.
Η Κεντρική Αγορά Χρυσού με 50 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο χώρο του κοσμήματος και της ωρολογοποιίας, εγγυάται την πιο έγκυρη και αξιόπιστη αξιολόγηση για τα ρολόγια σας.