Τα νομίσματα  δημιουργήθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με την πρώτη μορφή εμπορίου που ήταν ο αντιπραγματισμός, η ανταλλαγή δηλαδή προϊόντων.  Το πλεονέκτημα τους ήταν ότι μπορούσαν να μεταφερθούν εύκολα , να αποθηκευθούν και να έχουν δεδομένη αξία για όλους σε αντίθεση με τα καθημερινά αγαθά.

Για να θεωρηθεί ένα αντικείμενο νόμισμα πρέπει να ικανοποιεί τις παρακάτω προδιαγραφές.

tik  Να έχει τυποποιημένη μορφή βάρος και σύσταση μετάλλου

tik  Να έχει τυπωμένη την σφραγίδα της επίσημης αρχής που το εκδίδει

tik  Να κυκλοφορεί σε επαρκείς ποσότητες για να καλύπτει τις ανάγκες των συναλλαγών.

Τα πρώτα νομίσματα  εκδόθηκαν στην αρχαία Λυδία της Μ. Ασίας και ήταν φτιαγμένα από ήλεκτρο το οποίο ήταν κράμα χρυσού με ασήμι και το οποίο βρισκόταν αυτούσιο στην περιοχή της  Μικράς Ασίας και συνήθως περιείχε 55% χρυσό και 45 % ασήμι . Ήταν σειρές νομισμάτων με το ίδιο περίπου βάρος και είχαν χαραγμένα τα πρόσωπα των βασιλιάδων της Λυδίας είτε παραστάσεις ζώων που συμβόλιζαν τις αρχαίες πόλεις τις Λυδίας. Από την περιοχή της Λυδίας η χρήση τους μέσω του εμπορίου επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.

The First Coin 2

Παραδοσιακά η μία πλευρά του νομίσματος έχει το πορτραίτο ενός μονάρχη ή κάποιο εθνικό έμβλημα και ονομάζεται εμπροσθότυπος, (obverse). Η πίσω πλευρά , δηλαδή ο οπισθότυπος (reverse) συνήθως έχει χαραγμένη την αξία του νομίσματος, το έτος κυκλοφορίας και κάποιο χαρακτηριστικό σχέδιο.

Αυτή η πρακτική έκανε τα νομίσματα πραγματικούς φορείς της ιστορίας αφού από αυτά έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε την εποχή που κάποιος μονάρχης βασίλεψε αλλά και σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του και αποτυπώθηκαν πάνω στα νομίσματα που εκδόθηκαν.

american eagle 1992 2021 oz. gold

Ο χρυσός και το ασήμι ήταν τα κατεξοχήν μέταλλα κατασκευής νομισμάτων γιατί είχαν διάφορα πλεονεκτήματα. Επειδή στην αρχή τα νομίσματα δεν είχαν κάποια ονομαστική αξία αλλά την αξία του ίδιου του πολύτιμου μετάλλου που περιείχαν ο χρυσός και το ασήμι μπορούσαν να δημιουργήσουν μικρά βολικά νομίσματα μεγάλης όμως αξίας. Επίσης ιδιαίτερα ο χρυσός δεν αλλοιωνόταν και δεν σκούριαζε , ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για αντικείμενα που άλλαζαν συνεχώς χέρια και σε διάφορες αντίξοες συνθήκες. Τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι είναι μέταλλα τα οποία μπορούσαν εύκολα να κατεργαστούν προκειμένου να παραχθούν μαζικά τα νομίσματα, ιδίως με τα εργαλεία της τότε εποχής.

Με την πάροδο του χρόνου η ονομαστική αξία των νομισμάτων άρχισε να μην σχετίζεται απόλυτα με την αξία των πολύτιμων μετάλλων που περιείχαν και φτάσαμε τελικά τα νομίσματα να αποτελούνται αποκλειστικά από ευτελή μέταλλα όπως το νικέλιο ο χαλκός ο ψευδάργυρος και ο μπρούτζος.

Παρόλα αυτά εκδίδονται ακόμα νομίσματα από πολύτιμα μέταλλα , όπως χρυσός, ασήμι, πλατίνα και πολύ σπανιότερα από παλλάδιο για επενδυτικούς σκοπούς.

Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού μπορείτε να αξιοποιήσετε τα νομίσματα σας με τις καλύτερες τιμές της αγοράς αλλά και να επενδύσετε σε νομίσματα από πολύτιμα μέταλλα διεθνούς κύρους και αναγνωρισιμότητας.

Τα δυο βασικά μειονεκτήματα των πρώτων νομισμάτων ήταν ότι έπρεπε κάθε φορά να ζυγίζονται και ότι δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να ελεγχτεί η σύσταση των πολύτιμων μετάλλων που περιείχαν.

Όσο πιο αξιόπιστος ήταν ο εκδότης των νομισμάτων τόσο πιο ασφαλείς θεωρούνταν οι συναλλαγές με αυτό το νόμισμα χωρίς να απαιτείται συνεχώς έλεγχος των νομισμάτων. Προκειμένου να αποφεύγονται οι παραχαράξεις και οι αλλοιώσεις αναπτύχθηκαν τεχνικές ώστε τα νομίσματα να έχουν σταθερή ποιότητα και προδιαγραφές, οι απεικονίσεις άρχισαν να γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες ώστε να μην αντιγράφονται εύκολα αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικές ώστε να είναι αναγνωρίσιμες από όλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το οδοντωτό άκρο στα νομίσματα το οποίο υιοθετήθηκε προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν έχει αφαιρεθεί υλικό γύρω γύρω το γνωστό σαν ‘ξύρισμα’ όπου οι επιτήδειοι αφαιρούσαν μικρές ποσότητες υλικού από την περιφέρεια κάθε νομίσματος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα νομισμάτων τα οποία έχουν υποστεί διαδοχικά ‘ξυρίσματα’  αλλά και το οδοντωτό άκρο των νομισμάτων που υιοθετήθηκε.

shaved coins a
shaved coins b
shaved coins c
reeded coins

Χρυσά Νομίσματα – Ασημένια Νομίσματα: Κριτήρια Αξιολόγησης

ΤΙΚ 350x320 2

Η αυθεντικότητα τους

Όσες προσπάθειες και να κάνουν τα επίσημα νομισματοκοπεία να διασφαλίσουν ότι δεν είναι δυνατή η παραχάραξη των νομισμάτων υπήρχαν και υπάρχουν σε όλες τις εποχές παραχαράξεις. Η πολύχρονη εμπειρία αλλά και η άριστη γνώση των χαρακτηριστικών των νομισμάτων επιτρέπουν στους ειδικούς μας να εντοπίζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να χαρακτηρίσουμε αυθεντικό ή όχι ένα νόμισμα.

ΤΙΚ 350x320 2

Η σπανιότητά τους

Όσο πιο σπάνιο είναι να βρεθεί ένα νόμισμα, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή του. Να έχετε κατά νου ότι η σπανιότητα δεν έχει πάντα σχέση με την ηλικία των νομισμάτων. Ακόμα κι αν είναι εκατοντάδων ετών, μπορεί να πωλείται πολύ φθηνά αν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στην αγορά, σε αντίθεση με ένα νεότερο από το οποίο υπάρχουν λίγα κομμάτια και μπορεί να πωληθεί σε παρά πολύ υψηλές τιμές. Δυστυχώς τα σπάνια νομίσματα είναι και αυτά που εμφανίζουν τις περισσότερες περιπτώσεις παραχαράξεων!

ΤΙΚ 350x320 2

Τα φυσικά τους χαρακτηριστικά

Το βάρος, οι διαστάσεις, και η ποσότητα των πολύτιμων μετάλλων που περιέχει (χρυσός, ασήμι, παλλάδιο, πλατίνα). Ακόμα κι αν ένα νόμισμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη συλλεκτική αξία ή έχει φθαρεί σημαντικά έχει πάντα την αξία των πολύτιμων μετάλλων που περιέχει. Σκεφτείτε ότι και ένα μη αυθεντικό νόμισμα αντιμετωπίζεται τουλάχιστον ως ένα κομμάτι πολύτιμου μετάλλου εφόσον πιστοποιηθεί η σύστασή του.

ΤΙΚ 350x320 2

Η κατάσταση τους

Τα νομίσματα χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες με βάση την κατάστασή τους.
Κυκλοφορημένα (Circulated): Τα νομίσματα αυτά έχουν υποστεί κάποια φθορά, ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης τους ή της λανθασμένης φύλαξής τους.
Ακυκλοφόρητα ή σε “Κατάσταση Νομισματοκοπείου” (Mint State): Πρόκειται για νομίσματα που βρίσκονται σε σχεδόν καινούργια κατάσταση, με ελάχιστα ή καθόλου ίχνη φθοράς.
Ιδιαίτερα λεπτομερείς κλίμακες αξιολόγησης έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου με πιο δημοφιλή την κλίμακα Sheldon η οποία έχει υιοθετηθεί από διεθνούς οίκους αξιολόγησης νομισμάτων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό μας άρθρο.

Στην Κεντρική Αγορά Χρυσού, οι έμπειροι νομισματολόγοι μας  διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους, εξετάζουν τα νομίσματα για τυχόν φθορές, ελέγχεται ο ήχος , η διάμετρος και το πάχος τους, ζυγίζονται στις πιστοποιημένες ζυγαριές ακριβείας που διαθέτουμε στα καταστήματά μας και συγκρίνονται με μια εκτενή βάση δεδομένων που έχει στη διάθεση της η εταιρεία μας προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητα τους. Αυτή η διαδικασία μας δίνει τη δυνατότητα να σας αποδίδουμε τη μέγιστη δυνατή αξία των νομισμάτων σας άμεσα, σε μετρητά με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού και πολύτιμων μετάλλων αλλά και την υπεραξία τους σαν νόμισμα.

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού προσφέρει δωρεάν εκτίμηση των νομισμάτων σας και παράλληλα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο συλλεκτών και εξειδικευμένων συνεργατών  το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.  Επίσης συνεργάζεται με εταιρείες  διεθνούς κύρους για την πιστοποίηση σπανίων και μη νομισμάτων.

 

Χρήσιμη πληροφορία

Ακόμα και το καθάρισμα ενός νομίσματος με ένα μαλακό πανί μπορεί να προκαλέσει ζημία στην επιφάνεια του και να μειώσει δραστικά την αξία του.

Υπηρεσίες

Στα συγκεκριμένα πολύτιμα αντικείμενα, προσφέρουμε:

1

Αγορά

Αγοράζουμε τα πολύτιμα αντικείμενά σας, στην καλύτερη τιμή και εισπράττετε άμεσα μετρητά.

Περισσότερες λεπτομέρειες

2

Ενεχυρίαση

Άμεσα μετρητά χωρίς να χρειαστεί να πουλήσετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας.

Περισσότερες λεπτομέρειες

3

Ταχυδρομική Πώληση

Απλά και με ασφάλεια πουλήστε πολύτιμα αντικείμενα με δωρεάν ταχυδρομική αποστολή.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Δείτε όλα τα νομίσματα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.