Λίγοι γνωρίζουν τί είναι τα οδοντιατρικά μέταλλα και την σημαντική τους αξία. Το ανθρώπινο σώμα είναι γνωστό ως βιολογική μηχανή. Ορισμένα μέρη του σώματος δεν θεραπεύονται φυσικά και ως εκ τούτου χρειάζονται αντικατάσταση για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας. Τα δόντια, όπως και ορισμένα όργανα στο στόμα, απαιτούν συγκεκριμένους τύπους οδοντιατρικών μετάλλων για να τα βοηθήσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

 

Η ιστορία για τα οδοντιατρικά μέταλλα (⤢)

Τα οδοντιατρικά μέταλλα υπό τη μορφή βιδών τιτανίου ως υποκατάστατα των δοντιών που λείπουν, χρησιμοποιούνται από τον πολιτισμό των Μάγια το 600 μ.Χ., δηλαδή 1350 χρόνια πριν οι σύγχρονοι πολιτισμοί αρχίσουν να «δουλεύουν» με τιτάνιο. Η χρήση μεταλλικών προθηκών για την πλήρωση των δοντιών ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, με τον χρυσό να είναι το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε οδοντιατρικά αντικείμενα. Διάφορα ημιπολύτιμα και βασικά μέταλλα, όπως κράματα αργύρου-παλλαδίου, παλλαδίου-χαλκού, αργύρου-χρυσού-χαλκού, χρωμίου-κοβαλτίου και νικελίου-χρωμίου χυτεύονται ως βασικά μέταλλα για κεραμικά καλύμματα, γέφυρες, βάσεις οδοντοστοιχιών και προσθετικά μέρη στην οδοντιατρική. Ο μόλυβδος χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ως υλικό πλήρωσης, αλλά εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα λόγω των επιβλαβών συνεπειών του.

Οδοντιατρικά μέταλλαΠΗΓΗ: theperfectdental.com

Ο οδοντικός χρυσός

Ο σκοπός της χρήσης μετάλλων στην οδοντιατρική ποικίλλει ανάλογα με τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μετάλλου. Σε ορισμένους πολιτισμούς, τα χρυσά καλύμματα και τα δόντια φοριούνται καθαρά ως ένδειξη πλούτου. Ο χρυσός που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική δεν πρέπει να συγχέεται με την καθαρή του μορφή στα 24Κ (24 καράτια χρυσού). Είναι χυτευμένος σε κράμα που αποτελείται από 70% χρυσό, με άλλα μέταλλα και πληρωτικά σε μικρές ποσότητες για τροποποίηση χρώματος και αντοχής, και είναι γνωστός ως Dental Gold (οδοντικός χρυσός). Το υπόλοιπο κράμα αποτελείται από κασσίτερο, χαλκό, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα, πολύτιμα υλικά πλήρωσης λόγω της ανθεκτικότητάς τους, της αντοχής τους στη διάβρωση, των ανθεκτικών στη θραύση ιδιοτήτων και της υψηλής αντοχής. Διαφορετικοί τομείς της οδοντιατρικής χρησιμοποιούν οδοντικό χρυσό για κορώνες, γέφυρες, γεμίσματα και οδοντοστοιχίες λόγω των ελαστικών, όλκιμων και βιοσυμβατών ιδιοτήτων του.

 

Το ασήμι

Το ασήμι στην καθαρή του μορφή δεν χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, καθώς κάποιες χημικές ενώσεις αργύρου είναι τοξικές. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός εάν δεν υπάρχει επαφή με υγρά στοματικής κοιλότητας. Το ασήμι είναι ένα μέταλλο όχι πολύ σκληρό, ανθεκτικό, εύκολο στο να υποστεί χημικές και θερμικές αλλαγές, όλκιμο και ο καλύτερος αγωγός θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, ταιριάζει σε κράματα με πολλά μέταλλα, όπως με παλλάδιο και χρυσό σε οποιαδήποτε αναλογία. Τα κράματα αυτά ως οδοντιατρικά μέταλλα εφαρμόζονται σε στάμπα για κορώνες, για προσωρινή οδοντιατρική εργασία, ως συστατικό του οδοντικού χρυσού και ως αφαιρούμενη οδοντοστοιχία.

Οδοντιατρικά μέταλλα - ασήμιΠΗΓΗ: dentalcenter.gr

 

Το παλλάδιο

Το παλλάδιο είναι εύκολο στην χρήση για οδοντιατρικούς σκοπούς και διαθέτει ιδιότητες σφυρηλάτησης, όπως το πλαστικό. Η προσθήκη 20% παλλαδίου σε κράμα χρυσού-πλατίνας δίνει «λευκό χρυσό». Το κράμα παλλαδίου-ασημιού χρησιμοποιείται για την κατασκευή τμημάτων πορσελάνης.

 

Η πλατίνα

Η πλατίνα έκανε την «εμφάνισή» της στην οδοντιατρική λόγω της μέσης σκληρότητας του μετάλλου, της εύκολης σφυρηλάτησης και υψηλής αντοχής στις χημικές ουσίες. Ωστόσο, είναι πολύ ακριβό μέταλλο, και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε χρυσό σε ποσότητα 5-10%. Σε ένα τέτοιο κράμα χρυσού-πλατίνας, η πλατίνα αλλάζει τις ιδιότητες του χρυσού: προσθέτει ελαστικότητα, αλλάζει το χρώμα και αυξάνει το σημείο τήξης. Τα κράματα χρυσού-πλατίνας, συνήθως, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδοντιατρικών συσκευών υπό την μορφή συρμάτων ή νημάτων.

Οδοντιατρικά μέταλλα - εργαλείαΠΗΓΗ: sdcep.org.uk

 

Συμπερασματικά, συγκεκριμένα μέταλλα χρησιμοποιούνται κατά κόρον από την επιστήμη της οδοντιατρικής ως οδοντιατρικά μέταλλα και, αν όχι απαραίτητα αισθητικά ευχάριστα, θεωρούνται γενικά ασφαλή. Παρόλα αυτά, ελάχιστοι γνωρίζουν την πολυπλοκότητα και την αξία τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την δομή και τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τα οδοντιατρικά μέταλλα που κατέχουμε, είτε μιλάμε για επαγγελματίες του κλάδου είτε για απλούς ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους πολύτιμα οδοντιατρικά μέταλλα. Η ομάδα της Κεντρικής Αγοράς Χρυσού, διαθέτει την εμπειρία και τεχνογνωσία, ώστε να προχωρήσει στην αξιολόγησή τους και να κάνει μία δίκαιη συναλλαγή. Και αυτό, χάρη στον εξελιγμένο φασματογράφο, Skyray EDX_3000, που επιτρέπει στην Κεντρική Αγορά Χρυσού να κάνει ακριβή εκτίμηση και στα οδοντιατρικά μέταλλα (⤢)

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.