5 ΔΟΛΑΡΙΑ (1839 – 1929)

5 ΔΟΛΑΡΙΑ (1839 – 1929)

Πληροφορίες νομίσματος

5 dollars liberty head 3 w5 dollars indian head w

Το χρυσό νόμισμα των 5 δολαρίων ή αλλιώς, “half eagle” (μισός αετός), ήταν το πρώτο χρυσό νόμισμα που εκδόθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παραγωγή του εγκρίθηκε με την Πράξη Νόμου της 2ας Απριλίου 1792 και κυκλοφόρησε από το 1795 έως το 1929, και σε επετειακές εκδόσεις από τη δεκαετία του 1980.

Ύστερα από αρκετές διαφοροποιήσεις στο σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια των ετών κυκλοφορίας του, το 1839 το νόμισμα άλλαξε και πάλι μορφή και επανασχεδιάστηκε από τον Christian Gobrecht. Η νέα εμπρόσθια όψη του, είναι γνωστή ως “Liberty Head” ή “Coronet Head”. Αυτή τη φορά, η Ελευθερία (Liberty) φορά στο κεφάλι ένα στέμμα και είναι στραμμένη προς τα αριστερά, ενώ στην άλλη όψη του νομίσματος παραμένει ο αετός με την ασπίδα στο στήθος, ωστόσο η ονομαστική αξία άλλαξε από “5 D.” σε “FIVE D.“.

Για τα νομίσματα που κόπηκαν στο νομισματοκοπείο της Φιλαδέλφειας, δεν υπήρχε πλέον ασήμι στο νόμισμα – η σύνθεσή του ήταν 0,900 χρυσός και 0,100 χαλκός. Ωστόσο, το χρυσό μετάλλευμα που χρησιμοποιήθηκε στα νότια νομισματοκοπεία της Charlotte και της Dahlonega είχε υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικό ασήμι, και πολλά από αυτά τα νομίσματα περιείχαν μέχρι και 5% ασήμι, δίνοντάς τους ένα ξεχωριστό χρώμα “πράσινου χρυσού”. Το βάρος τους ήταν 8.359 γραμμάρια και η διάμετρός τους διαμορφώθηκε τελικά στα 21.6 mm, το 1840. Αυτός ο σχεδιασμός χρησιμοποιήθηκε για σχεδόν 70 χρόνια, από το 1839 έως το 1908, με μια μικρή αλλαγή το 1866, όταν η επιγραφή “IN GOD WE TRUST” τοποθετήθηκε στην οπίσθια όψη, πάνω από τον αετό. Ο “half eagle” της Liberty Head, έχει το προνόμιο ότι είναι το μοναδικό νόμισμα το οποίο κόπηκε σε επτά νομισματοκοπεία των ΗΠΑ: Φιλαδέλφεια, Νταλόνεγκα, Σάρλoτ, Νέα Ορλεάνη, Σαν Φρανσίσκο, Κάρσον Σίτι και Ντένβερ.

Το 1908 κατασκευάστηκε ο τελικός τύπος του “half eagle”. Η σύνθεση, το βάρος και η διάμετρος του νομίσματος διατηρήθηκαν αμετάβλητα, αλλά τόσο η εμπρόσθια όσο και η οπίσθια όψη του διαφοροποιήθηκαν δραστικά. Ο Bela Lyon Pratt δημιούργησε πανομοιότυπα σχέδια στα  νομίσματα των 2,5 και 5 δολαρίων. Αυτές οι δύο σειρές νομισμάτων είναι μοναδικές για τα νομισματικά δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εμπρόσθια όψη τους, απεικονίζει έναν Ινδιάνο που φορά ένα φτερωτό καπέλο του πολέμου, ενώ στην οπίσθια όψη εμφανίζεται ένας αετός σκαρφαλωμένος πάνω σε κλαδιά και οι επιγραφές “E PLURIBUS UNUM” και “IN GOD WE TRUST“. Η ονομαστική αξία άλλαξε από “FIVE D.” σε “FIVE DOLLARS“.

Η παραγωγή του “half eagle” αναστάλθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν επανεκδόθηκε μέχρι το 1929, που ήταν και το τελευταίο έτος έκδοσής του. Λόγω της υψηλότερης ζήτησης των νομισμάτων κοινής κοπής της “Indian Head”, τα νομίσματα αυτής της σχεδίασης τείνουν να αξίζουν λίγο περισσότερο από τα αντίστοιχα της “Liberty Head”.

Διάμετρος: 21.6 mm
Βάρος: 8.359 grams
Καράτια: 21.6 K
Καθαρότητα: 0.900
Βάρος καθαρού χρυσού: 7.523 grams

Τιμές αγοράς & πώλησης

Αγοράζουμε:
344.93 €
Πουλάμε:

*Οι τιμές που αγοράζουμε συμπεριλαμβάνουν χαρτόσημο 3,6%

Xαρακτηριστικά

Μέταλλο Χρυσά
Χρονολογία
Χώρα προέλευσης ΗΠΑ
Διάμετρος 21.6 χιλ.
Βάρος 8.359 γρ.
Καράτια 21.6 K
Βαθμοί 900°
Βάρος καθαρού χρυσού 7.523 γρ.
Επιστροφή πίσω στα νομίσματα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.