2,5 ΔΟΛΑΡΙΑ (1840 – 1929)

2,5 ΔΟΛΑΡΙΑ (1840 – 1929)

Πληροφορίες νομίσματος

2C2BD dollars coronet head w2C2BD dollars indian head w

Το χρυσό νόμισμα των 2,5 δολαρίων ή αλλιώς, “quarter eagle”, αρχικά σχεδιασμένο από τον Robert Scot, ήταν ένα από τα πρώτα χρυσά νομίσματα που παρήχθησαν στις Η.Π.Α., αρχής γενομένης από το 1796. Η αγοραστική του δύναμη το 1800, ισοδυναμούσε περίπου με 71 σημερινά δολάρια.

Ύστερα από αρκετές διαφοροποιήσεις στο σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια των ετών κυκλοφορίας του, το 1840 το νόμισμα αλλάζει και πάλι μορφή. Επίσης γνωστή ως “Coronet Head”, η προτομή της Ελευθερίας σχεδιάστηκε για να ταιριάζει με τα στυλ των άλλων χρυσών νομισμάτων που παρήγαγε η αμερικανική κυβέρνηση. Το νέο σχέδιο δημιουργήθηκε από τον Christian Gobrecht και παράχθηκε με επιτυχία από το 1840 έως το 1907, όντας το πιο δημοφιλές από όλα τα μοντέλα. Αυτή τη φορά η Ελευθερία φορά στο κεφάλι της ένα στέμμα, ενώ στην άλλη όψη του νομίσματος απεικονίζεται ο αετός με την ασπίδα στο στήθος του.

Το 1908, ο γλύπτης Bela Lyon Pratt από τη Βοστώνη, δημιούργησε ένα νέο σχέδιο για τα χρυσά νομίσματα των 2,5 και 5 δολαρίων, με μια εκδοχή της Ελευθερίας να φορά στο κεφάλι ένα ινδιάνικο καπέλο του πολέμου, και στην άλλη όψη έναν αετό με κλειστά φτερά. Αρχικά, η φράση “IN GOD WE TRUST” είχε παραλειφθεί από αυτά τα νομίσματα, αλλά το Κογκρέσο θέσπισε γρήγορα έναν νόμο που υπαγόρευε να συμπεριλαμβάνεται. Ο σχεδιασμός της “Indian Head” διατηρήθηκε έως το 1929.

Εκείνη την εποχή, το κοινό αντιμετώπισε με μεγάλη απροθυμία τον πειραματικό και ασυνήθιστο σχεδιασμό του νομίσματος. Πολλοί φοβούνταν ότι οι επιφάνειες με εσοχές θα συλλέγουν μικρόβια και άλλοι απλά το θεωρούσαν άσχημο από αισθητικής πλευράς. Τα παραπάνω οδήγησαν σε περιορισμένη κυκλοφορία του νομίσματος και στην αφάνειά του για πολλά χρόνια. Σήμερα όμως, οι συλλέκτες λατρεύουν τον εξωτικό σχεδιασμό του νομίσματος, και η “Indian Head” αναγνωρίζεται ως μέρος της δημιουργικής αναγέννησης της αμερικανικής νομισματοκοπίας.

Διάμετρος: 18 mm
Βάρος: 4.180 grams
Καράτια: 21.6 K
Καθαρότητα: 0.900
Βάρος καθαρού χρυσού: 3.762 grams

Τιμές αγοράς & πώλησης

Αγοράζουμε:
172.49 €
Πουλάμε:

*Οι τιμές που αγοράζουμε συμπεριλαμβάνουν χαρτόσημο 3,6%

Xαρακτηριστικά

Μέταλλο Χρυσά
Χρονολογία
Χώρα προέλευσης ΗΠΑ
Διάμετρος 18 χιλ.
Βάρος 4.180 γρ.
Καράτια 21.6 K
Βαθμοί 900°
Βάρος καθαρού χρυσού 3.762 γρ.
Επιστροφή πίσω στα νομίσματα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.