2 ΛΙΡΕΣ

2 ΛΙΡΕΣ

Πληροφορίες νομίσματος

Μετά την εισαγωγή του νέου νομίσματος βρετανικής λίρας το 1817, μια ειδική proof έκδοση χρυσού νομίσματος των 2 λιρών κόπηκε για πρώτη φορά το 1820, υπό τη βασιλεία του Γεωργίου Γ’, χρησιμοποιώντας το σχέδιο του Benedetto Pistrucci, όπου ο έφιππος Άγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο, ωστόσο δεν εισήλθε ποτέ στη γενική κυκλοφορία.

Το νόμισμα εκδόθηκε κυρίως σε κατάσταση proof, αν και οι εκδόσεις του 1823, του 1887, του 1893 και του 1902 τέθηκαν σε γενική κυκλοφορία.

Το 1823, το νόμισμα εισήλθε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου Δ’. Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος υπάρχει η επιγραφή GEORGIUS IIII D G BRITANNIAR REX F D. Η ημερομηνία, καθώς και η αναπαράσταση με τον Άγιο Γεώργιο και το δράκο εμφανίζονται στην πίσω όψη. Το εμπρόσθιο πορτρέτο του βασιλιά σχεδιάστηκε από τον Jean Baptiste Merlen. Η οπίσθια όψη του νομίσματος, σχεδιασμένη από τον Pistrucci, αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό αυτού του νομίσματος μέχρι σήμερα.

Το 1887, για τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Βικτώριας, εκδόθηκε ένα άλλο χρυσό νόμισμα των 2 λιρών που εισήλθε σε γενική κυκλοφορία, όπως ακριβώς συνέβη και το 1902, όταν υπό τη βασιλεία του Εδουάρδου Ζ’, τέθηκαν και πάλι σε κυκλοφορία νομίσματα των 2 λιρών. Το νόμισμα του 1902 κόπηκε επίσης στο Σίδνεϊ, αναγνωριζόμενο από ένα “S” πάνω από το κέντρο της ημερομηνίας.

Στα χρόνια μοναρχίας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, υπήρξε μια απόκλιση από τη συνήθη πρακτική της έκδοσης χρυσών 2 λιρών. Ένας μικρός αριθμός νομισμάτων κόπηκε το 1953 για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της σειράς, αλλά δεν κυκλοφόρησε στο κοινό, με αποτέλεσμα τα νομίσματα της συγκεκριμένης έκδοσης να αποτιμώνται σήμερα, γύρω στις 75.000 λίρες. Μέχρι το 1980 δεν κόπηκαν άλλα χρυσά νομίσματα των 2 λιρών, έκτοτε όμως, επανεκδόθηκαν τα περισσότερα χρόνια.

Διάμετρος: 28.4 mm
Βάρος: 15.98 grams
Καράτια: 22 K
Καθαρότητα: 0.917
Βάρος καθαρού χρυσού: 14.653 grams

Τιμές αγοράς & πώλησης

Αγοράζουμε:
638.41 €
Πουλάμε:

*Οι τιμές που αγοράζουμε συμπεριλαμβάνουν χαρτόσημο 3,6%

Xαρακτηριστικά

Μέταλλο Χρυσά
Χρονολογία
Χώρα προέλευσης Ηνωμένο Βασίλειο
Διάμετρος 28.4 χιλ.
Βάρος 15.98 γρ.
Καράτια 22 K
Βαθμοί 917°
Βάρος καθαρού χρυσού 14.653 γρ.
Επιστροφή πίσω στα νομίσματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ, «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ»
ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΛΑΤΕΣ
ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
ΑΠΟ ΤΙΣ 9:00 Π.Μ. ΕΩΣ ΤΙΣ 5:30 Μ.Μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ:
ΑΠΟ ΤΙΣ 9:00 Π.Μ. ΕΩΣ ΤΙΣ 4:00 Μ.Μ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ
ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΚΑΙ
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.