Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, έτσι το δίλημμα για τους επενδυτές είναι υπαρκτό και η Κεντρική Αγορά Χρυσού φωτίζει τις λεπτομέρειες.

Ο χρυσός αποτελεί διαχρονικά, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές. Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, κυρίως για δύο λόγους: Αφενός, λόγω των εκτεταμένων δράσεων όλων των Κεντρικών Τραπεζών και αφετέρου, από το γεγονός ότι πολλά ορυχεία παγκοσμίως, έμειναν κλειστά, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατά συνέπεια, προέκυψε ένας συνδυασμός αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς.

Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, στοιχεία που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα, έχουν εγγενή αξία και κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα αποτελούν πιστώσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και πλεονεκτήματα του bitcoin έναντι του χρυσού, όπως η επαλήθευση, το γεγονός δηλαδή ότι είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, καθώς και η ευκολία μεταφοράς και φύλαξής του. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό σαν ένα e-mail, σε αντίθεση με το bitcoin, που μπορεί επιπλέον να μεταφέρεται οπουδήποτε, χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς, αρκεί να θυμάται κάποιος τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να του κατασχέσει την περιουσία.

Ο χρυσός από την άλλη, υπερτερεί σε ιστορία και σε λάμψη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το δίλημμα για τους επενδυτές είναι υπαρκτό, ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά και τελικά καθένας σταθμίζει τις παραμέτρους και προχωρά στην επιλογή που τον εξυπηρετεί περισσότερο κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.