Εμπνευσμένα από τους ανθρώπους, τα κοσμήματα κρύβουν πολλές φορές ένα βαθύτερο νόημα. Τα κοσμήματα, προερχόμενα από αρχαίους και μοντέρνους πολιτισμούς και συμβολισμούς, πολλές φορές λειτουργούν σαν προστατευτικά σύμβολα και φέρνουν καλή τύχη σε αυτόν που τα φοράει. Αντιπροσωπεύουν ο,τιδήποτε, από αγάπη και φιλία έως πίστη και δύναμη.

Παρακάτω, συλλέξαμε μερικά χαρακτηριστικά σύμβολα για κοσμήματα και την σημασία τους, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο, ανάλογα με το πρόσωπο και την περίσταση.

 

Καρδιά – Αγάπη και Στοργή

Ένα προφανές σύμβολο για την αγάπη, η καρδιά είναι μια μεταφορική αναπαράσταση των βαθύτερων συναισθημάτων ενός ατόμου. Περιλαμβάνει συναισθήματα αγάπης και φροντίδας, αλλά όχι αποκλειστικά, ρομαντικής αγάπης.

Κοσμήματα: 15 σχέδια και τί συμβολίζουν!

ΠΗΓΗ: India Mart

Πεταλούδα – Ζωή και Αλλαγή

Σε πολλούς πολιτισμούς, η πεταλούδα συνδέεται με την ψυχή και, ως εκ τούτου, είναι μια βαθιά και ουσιαστική αναπαράσταση της ζωής. Όχι μόνο αυτό, αλλά και μια πεταλούδα θεωρείται σύμβολο μετασχηματισμού και αλλαγής.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν3

ΠΗΓΗ: Katerina Perez

Τουλίπα – Τέλεια Αγάπη και Νέα Ζωή

Από τον 20ο αιώνα, οι τουλίπες έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές ως το σύμβολο της «τέλειας αγάπης». Ως κήρυκες της άνοιξης, οι τουλίπες συνδέονται, επίσης, με τη νέα ζωή.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν4

ΠΗΓΗ: Judy Jewellery Warehouse

Ήλιος – Ζωή και Αυτοέκφραση

Ο Ήλιος είναι μια πολύ προφανής αναπαράσταση της ζωής, καθώς χωρίς αυτόν η ζωή απλά δεν θα ήταν δυνατή. Ο Ήλιος είναι ένα γνωστό σύμβολο της εξωτερικής μας έκφρασης, το μέρος του εαυτού μας που λάμπει ανοιχτά σε φίλους και οικογένεια.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν5

ΠΗΓΗ: Sunny Design Studios

Άπειρο – Αιωνιότητα και Ενδυνάμωση

Αυτό είναι ένα μαθηματικό εικονίδιο που αντιπροσωπεύει το άπειρο. Στη λαϊκή κουλτούρα, έχει γίνει ένα φημισμένο σύμβολο της αιωνιότητας, της ενδυνάμωσης, της αφοσίωσης και της αιώνιας αγάπης.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν6

ΠΗΓΗ: Wild Fawn Jewellery

Λουλούδια – Η γλώσσα των λουλουδιών

Για αιώνες, πολλοί λαϊκοί πολιτισμοί και παραδόσεις έχουν δώσει συμβολικές έννοιες στα λουλούδια – αυτό είναι γνωστό ως Floriography ή «η γλώσσα των λουλουδιών». Τα λουλούδια μέσα στην τέχνη είναι, επίσης, αντιπροσωπευτικά της γυναικείας μορφής και ως εκ τούτου συμβολίζουν τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν7

ΠΗΓΗ: Robb Report Singapore

Κλειδί – Ελευθερία και Ειδύλλιο

Ως εργαλείο που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα πραγμάτων, το κλειδί είναι μια βαθιά απεικόνιση της ελευθερίας και των ευκαιριών. Σε πολλές χώρες, Το «Key to the Door» είναι ένα παραδοσιακό δώρο για το κλείσιμο των 21 ετών ως «δώρο ενηλικίωσης». Στη σύγχρονη, ρομαντική έννοια ένα κλειδί μπορεί, επίσης, να συμβολίζει το «κλειδί για την καρδιά».

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν8

ΠΗΓΗ: Lisa Angel

Κουκουβάγια – Σοφία και Νοημοσύνη

Η κουκουβάγια είναι ιερή για την ελληνική θεά της γνώσης, Αθηνά, και έτσι είναι ένα συσχετισμένο σύμβολο σοφίας, διαισθητικής νοημοσύνης και διανοητικού πλούτου.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν9

ΠΗΓΗ: Jaebee Jewelry

Χορεύτρια – Αυτοέκφραση και Ανάπτυξη

Ο χορός εκφράζει την δημιουργικότητα, την ευτυχία και τις χαρές της καρδιάς. Το σύμβολο του χορευτή μπορεί να σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό για κάθε άτομο – είτε πρόκειται για αυτοέκφραση, ελευθερία είτε για ηρεμία, είναι ένα ατελείωτο σύμβολο μοναδικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν10

ΠΗΓΗ: Ali Express

Μήλο – Γνώση και Καλή θέληση

Τα μήλα έχουν εμφανιστεί στη θρησκεία, τα παραμύθια και τη μυθολογία σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιείται, συχνά, ως συμβολική αναπαράσταση της γνώσης, της καθαρότητας και της καλής θέλησης. Τα μήλα συνδέονται με τους δασκάλους – συχνά ένα μικρό δώρο για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν11

ΠΗΓΗ: Leather Bag

Άγγελος – Προστασία και Επικοινωνία

Είτε πρόκειται για θρησκευτικό, πνευματικό ή άλλο λόγο, σε όλο τον κόσμο οι άγγελοι θεωρούνται σύμβολα επικοινωνίας και προστασίας.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν13

ΠΗΓΗ: Pinterest

Γάτα – Περιέργεια και Περιπέτεια

Όχι απλώς ένα σύμβολο της αγάπης μας για αυτό το κατοικίδιο πλάσμα – η γάτα έχει πολλές έννοιες, συνήθως περιστρέφονται γύρω από την ισορροπία, την υπομονή, την περιέργεια και την περιπέτεια.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν14

ΠΗΓΗ: Crazy Cat Shop

Άγκυρα – Ασφάλεια και Νέες περιπέτειες

Για προφανείς λόγους, οι άγκυρες είναι σύμβολα αντοχής και σταθερότητας. Με τον ίδιο τρόπο, μια άγκυρα ανεβαίνει από τα νερά για να ξεκινήσει – αντιπροσωπεύει την ελπίδα, την περιπέτεια και το νέο ταξίδι. Συχνά, προσφέρονται ως δώρο σε καπετάνιους.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν15

ΠΗΓΗ: Pinterest

Αερικό – Αναστάτωση και Μαγεία

Τα αερικά, μαζί με τις νεράιδες και τα ξωτικά, είναι μυθικά πλάσματα της λαογραφίας, που συχνά συνδέονται με τις αναταραχές, τη μαγεία και τον πνευματικό κόσμο. Σε όλη την ιστορία και τη λογοτεχνία, η μορφή και η ιδιοσυγκρασία τους υποδηλώνουν την πνευματικότητα, τη γυναικεία δύναμη, τη φύση και τη φαντασία.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν16

ΠΗΓΗ: Where to Get

Hamsa / Χέρι της Φατιμά – Προστασία

Το Hamsa είναι ένα φυλαχτό σε σχήμα παλάμης που είναι δημοφιλές σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμβολίζοντας τα 5 δάχτυλα και το χέρι του Θεού. Υπήρξε ένα σημάδι προστασίας σε όλη την ιστορία και είναι, πλέον, αναγνωρισμένο φυλακτό σε όλο τον κόσμο.

Κοσμήματα 15 σχέδια και τί συμβολίζουν17

ΠΗΓΗ: Pinterest

Από μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς, κολιέ με νεράιδες, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια με σύμβολα του απείρου, φυλαχτά με άγκυρες και πολλά άλλα όμορφα σχέδια κοσμημάτων με έντονο νόημα δίνονται συχνά ως δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή στον εαυτό σας και αντιπροσωπεύουν καλύτερα την προσωπικότητα του αποδέκτη. Και όπως είπε η σχεδιάστρια μόδας, Diane Von Furstenberg: «Τα κοσμήματα είναι σαν το τέλειο μπαχαρικό – συμπληρώνουν πάντα ό,τι υπάρχει ήδη».

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.