Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένα Rolex είναι τόσο ακριβό, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες στον κόσμο, αυτά τα ελβετικά ρολόγια πολυτελείας είναι ο φθόνος ορισμένων και το απαραίτητο ρολόι για άλλους. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί έχουν τόσο υψηλή τιμή; Τί τα κάνει καλύτερα;

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα ρολόγια Rolex γενικά και ένα μοντέλο ειδικότερα, το Rolex Submariner. Θα επισημάνουμε τις σπάνιες περιπλοκές, και κατ ‘επέκταση, ίσως δικαιολογήσετε και την τιμή τους.

Ανάλυση της τιμής

Σε επίδειξη της αποσυναρμολόγησης του Rolex Submariner είναι εμφανής η περιπλοκότητα στην κατασκευή του ρολογιού με εξαιρετική λεπτομέρεια. Η επίδειξη, φυσικά, εκτελείται από έναν επαγγελματία ωρολογοποιό, ο οποίος διαχωρίζει σχολαστικά το ρολόι με μεγάλη ικανότητα. Είναι, κυριολεκτικά, ένα έργο τέχνης που αποτελείται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες μεμονωμένα μέρη. Υπό αυτή την έννοια, το Rolex μπορεί να συγκριθεί με άλλα vintage ρολόγια, όπως αυτά που δημιούργησε η Patek Philippe.

Μπορούν πραγματικά να δικαιολογήσουν το κόστος;

Παρόλο που τα ρολόγια Rolex έχουν υψηλό κόστος, πιθανότατα δύσκολα μπορεί να βρεθεί αντίστοιχο προϊόν με το ίδιο επίπεδο ποιότητας σε κάθε κομμάτι. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός και ένας καλός λόγος για κάποιον να αγοράσει ένα ρολόι Rolex. Παρόλο που η Rolex ανέπτυξε, με την πάροδο του χρόνου, ένα όνομα τόσο για την ποιότητα όσο και για το κύρος της, επιλέγει να παράγει σε μικρές ποσότητες μηχανικά ρολόγια, τα οποία από τη φύση τους είναι εξαιρετικά χρονοβόρα στην κατασκευή. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα Rolex είναι τόσο ακριβό:

1. Τα ρολόγια Rolex έχουν υψηλό κόστος παραγωγής

Η ωρολογοποιία είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα και αυτά τα μοντέλα ρολογιών είναι το καλύτερο παράδειγμα. Ένα ρολόι Rolex έχει πολύ υψηλό κόστος ανάπτυξης όσον αφορά στον σχεδιασμό και την χειροτεχνία. Όχι μόνο κοστίζει πολύ για την ανάπτυξη του σχεδιασμού των κινήσεων και τη συναρμολόγησή τους, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους δεν είναι φθηνά. Τα Rolex έχουν ακόμη και τα δικά τους, ξεχωριστά, τμήματα εργαστηρίων σε πολύ καλά εξοπλισμένες και άκρως επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπου οι ειδικοί περνούν το χρόνο τους αναπτύσσοντας πιο αποτελεσματικές μεθόδους κατασκευής, αλλά και νέες τεχνικές για να συνεχίσουν να βρίσκονται συνεχώς «μπροστά». Χρησιμοποιούν ακόμη και μερικά πολύ εξελιγμένα και ευαίσθητα εργαλεία, όπως ηλεκτρονικά μικροσκόπια και φασματόμετρα αερίου, δεδομένου ότι τα εξαρτήματα μπορεί να είναι αρκετά μικρά.

2. Η κατασκευή μηχανικών ρολογιών είναι ακριβή


ΠΗΓΗ: Watchfinder&Co/Youtube

Οι μηχανικές κινήσεις ρολογιών δεν είναι ό,τι πιο φθηνό να φτιαχτεί. Λόγω του μικρού μεγέθους των περισσότερων εξαρτημάτων, υπάρχει υψηλό ποσοστό αστοχίας κατά τη συναρμολόγηση και την κατασκευή. Τα περισσότερα εξαρτήματα είναι ακόμη και γυαλισμένα και τελειωμένα με το χέρι. Επίσης, σημαντικό παράγοντα στην αύξηση του κόστους παραγωγής είναι και η χώρα κατασκευής, η Ελβετία, όπου οι μισθοί είναι πιο «γεναιόδωροι».

3. Η Rolex είναι «τέρας ελέγχου»

Όταν το συγκρίνεις με έναν με τους ανταγωνιστές του, όπως το Tag Heuer ή το Omega, έχει το πλεονέκτημα, διότι κρατά πολύ καλά την αξία του στην αγορά μεταπώλησης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι γνήσιο. Η εταιρεία Rolex παράγει από 800 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο ρολόγια χειρός ετησίως. Κάθε μέρος της διαδικασίας παραγωγής ελέγχεται από την ποιότητα, ακόμη και την τήξη πολύτιμων μετάλλων, όπως χρυσού και αργύρου, που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της.


ΠΗΓΗ: Uhrenworld.com

Τα ρολόγια Rolex δεν ήταν πάντα ακριβά

Παρόλο που τη δεκαετία του ’50 δεν ήταν τόσο ακριβά, η τιμή τους άρχισε να αυξάνεται με τα χρόνια και πριν από πολύ καιρό, έγινε ένα από τα πιο ακριβά ρολόγια στον κόσμο. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευση του ενημερωτικού ιστοτόπου, Business Insider, αναφέρεται:

«Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε στο κοινό το 1953, το Rolex Submariner ήταν ένα ρολόι κατάδυσης για όλους. Προσκαλώντας τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους δύτες από χόμπι, το Submariner καθόρισε το πρότυπο για την κατηγορία, την προσιτότητα και την πρακτικότητά του. Το Rolex ανέπτυξε επίσης εκδόσεις μη χρονομετρικών το Submariner που ήταν ακόμη πιο προσιτό, κόστιζε περίπου δύο εβδομάδες μισθού εκείνη την περίοδο».

Τα ρολόγια Rolex δεν είναι απλώς ένα πρακτικό αντικείμενο, αλλά αποτελούν μια κυριολεκτική συνεργασία της τέχνης της μηχανικής και των ρολογιών. Οι συλλέκτες αγαπούν αυτό το εμπορικό σήμα και θα πληρώσουν πολλά χρήματα για να το φορέσουν. Στην πραγματικότητα, το Rolex Daytona κατέχει ρεκόρ για το πιο ακριβό ρολόι χειρός που πωλήθηκε σε δημοπρασία. Το ρολόι από ανοξείδωτο ατσάλι ανήκε στον Paul Newman και πωλήθηκε στο Phillips Auction House της Νέας Υόρκης για 17,8 εκ. δολάρια ΗΠΑ, κερδίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των Bao Dai Rolex (5 εκ. δολάρια ΗΠΑ) και Patek Phillipe (11 εκ. δολάρια ΗΠΑ).

Για να απαντήσουμε, λοιπόν, στην ερώτηση «Γιατί ένα Rolex είναι τόσο ακριβό»;, πρέπει να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την κατασκευή, το κόστος υλικού και το χρόνο που καταναλώνεται σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.