Είναι ξεχωριστά και σπάνια, χάρη στη γεωλογική ιστορία τους… Οι επιστήμονες ανέλυσαν 46 μπλε διαμάντια, μεταξύ των οποίων κι ένα από τη Νότια Αφρική που πωλήθηκε το 2016 έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, και διαπίστωσαν ότι μπορούν να σχηματιστούν σε βάθος τουλάχιστον 610 χιλιομέτρων, φτάνοντας τον κατώτερο μανδύα της Γης.

Τα μπλε διαμάντια αποτελούν περίπου το 0,02 % μόνο, των εξορυσσόμενων διαμαντιών, και περιλαμβάνονται σε μερικά από τα διασημότερα κοσμήματα στον κόσμο.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτών των κοσμημάτων είναι το Hope Diamond, για το οποίο γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο.

blue diamonds 2hope diamond

Τα μπλε διαμάντια κρυσταλλώνονται παράλληλα με τα ορυκτά που έχουν νερό, τα οποία εδώ και πολύ καιρό ήταν μέρος του βυθού της θάλασσας, αλλά μετατοπίστηκαν σε μεγάλα βάθη, λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη εξακριβώσει ότι το μπλε τους χρώμα οφείλεται στο χημικό στοιχείο βόριο, που περιέχουν.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το βόριο βρισκόταν κάποτε σε ωκεάνια ύδατα και ενσωματώθηκε στους βράχους της θάλασσας, που για εκατομμύρια χρόνια ήταν κάτω από το έδαφος.

Σχεδόν το 99% όλων των διαμαντιών σχηματίζονται περίπου στα 150 – 200 χιλιόμετρα, βάθος πολύ μικρότερο από το σημείο που σχηματίζεται το μπλε διαμάντι.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.