Το ευρώ μπήκε στη ζωή μας την πρωτοχρονιά του 2002 και έκτοτε αποτελεί το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης. Είναι όμως, απολύτως κοινό το νόμισμα στις χώρες της Ευρωζώνης; Στην πραγματικότητα, ενώ τα χαρτονομίσματα είναι κοινά, τα κέρματα διαφέρουν. Η μια όψη τους είναι κοινή, αλλά στην άλλη, κάθε χώρα επέλεξε τα δικά της αντιπροσωπευτικά σύμβολα και παραστάσεις. Η Κεντρική Αγορά Χρυσού αποκαλύπτει τα 23 διαφορετικά πρόσωπα του ευρώ.

Αυστριακό ευρώ μετά μουσικής

euro austriaΣτο αυστριακό κέρμα του ευρώ απεικονίζεται ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο διάσημος Αυστριακός κλασικός συνθέτης, υποδηλώνοντας έτσι πως η χώρα χαρακτηρίζεται από τη μουσική.

Η Αυστρία είναι η χώρα της μουσικής και το ευρώ το δείχνει!

Βατικανό: ευρώ με τον Πάπα

euro vaticanΣτην πρώτη σειρά νομισμάτων που εκδόθηκε στο Βατικανό μεταξύ του 2002 και του 2005, απεικονίζεται το προφίλ του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

Ο Πάπας είναι ο αρχηγός του κράτους της Πόλης του Βατικανού και το ευρώ το “αποδεικνύει”.

Γαλλικό ευρώ μ’ ένα συμβολικό σύνθημα

euro franceΣτα κέρματα των 1 και 2 ευρώ, τα οποία σχεδίασε ο καλλιτέχνης Joaquim Jimenez, απεικονίζεται ένα δέντρο που συμβολίζει τη ζωή, τη συνέχεια και την ανάπτυξη. Το δέντρο είναι τοποθετημένο μέσα σ’ ένα εξάγωνο και γύρω του αναγράφεται το σύνθημα της Γαλλικής Δημοκρατίας, “Liberté, Egalité, Fraternité”, δηλαδή “Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη”.

Η Γαλλία είναι μία χώρα ελεύθερη, μ’ έντονη καλλιτεχνική πλευρά και το ευρώ το τονίζει!

Κυπριακό ευρώ με ιστορικά στοιχεία

euro cyprusΈνα σταυρόσχημο ειδώλιο που ανάγεται στη χαλκολιθική εποχή (3.000 π.Χ.), το οποίο βρέθηκε στο χωριό Πωμός της επαρχίας Πάφου, κοσμεί το κέρμα του ευρώ της Κύπρου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου, που μαρτυρά τη μεγάλη ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.

Η Κύπρος έχει σπουδαία ιστορία και το ευρώ το υπενθυμίζει!

Γερμανικό ευρώ με σύμβολο τον αετό

euro germanyΣτο ευρώ της Γερμανίας απεικονίζεται το παραδοσιακό σύμβολο της γερμανικής εθνικής κυριαρχίας, ο αετός. Περιβάλλεται από τα αστέρια της Ευρώπης και σχεδιάστηκε από τον Heinz και τη Sneschana Russewa – Hoyer.

Η Γερμανία τονίζει την εθνική κυριαρχία της μέσω του ευρώ!

Ελληνικό ευρώ με το σύμβολο της σοφίας

euro greeceΣτο νόμισμα εμφανίζεται η εικόνα της κουκουβάγιας (γλαυξ), δηλαδή το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Πρόκειται για αντιγραφή του Αθηναϊκού τετράδραχμου (5ος αιώνας π.Χ.).

Η Ελλάδα έχει μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά και το ευρώ το απεικονίζει!

Εσθονικό ευρώ με απλά χαρακτηριστικά

euro estoniaΤο ευρώ στην Εσθονία έχει απλά τον χάρτη της Εσθονίας και τη λέξη “Eesti” που σημαίνει “Εσθονία”.

Η Εσθονία επιλέγει τη λιτότητα, όπως φαίνεται και μέσα από το ευρώ.

Ιρλανδία, ευρώ και άρπα γίνονται ένα!

euro irelandΣε όλα τα νομίσματα της χώρας, έτσι και στο ευρώ, απεικονίζεται μία κέλτικη άρπα, που είναι το παραδοσιακό σύμβολο της Ιρλανδίας, καθώς επίσης και η λέξη “Eire”, που σημαίνει Ιρλανδία στην ιρλανδική γλώσσα.

Η Ιρλανδία αγαπάει την άρπα και το ευρώ το δείχνει.

Ισπανικό ευρώ, το νόμισμα παραδοσιακά “ανήκει” στον βασιλιά

euro spainΤο ευρώ στην Ισπανία απεικονίζει το πορτρέτο του βασιλιά Juan Carlos I de Borbón y Borbón στα νομίσματα των 1 και 2 ευρώ.

Η Ισπανία τιμάει τους βασιλείς της, μέσω και του ευρώ.

Ανδόρρα και ευρώ: Το νόμισμα με το οικόσημο

euro andorraΣτο ευρώ της Ανδόρρας απεικονίζεται το οικόσημο της χώρας, η Casa de la Vall (Σπίτι των Κοιλάδων). Η Ανδόρρα, το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και το Βατικανό δεν είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουν υπογράψει νομισματική συμφωνία.

Η Ανδόρρα έχει το οικόσημό της και το ευρώ μας το παρουσιάζει!

Ιταλικό ευρώ με “υπογραφή” ντα Βίντσι

euro italyΤο ιταλικό ευρώ απεικονίζει τον Βιτρούβιο Άντρα, το περίφημο σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τις ιδανικές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας.

Η Ιταλία αγαπάει την τέχνη και το ευρώ το αποδεικνύει!

Βελγικό ευρώ με τον βασιλιά

euro belgiumΤο ευρώ στο Βέλγιο, όπως και όλα τα βελγικά νομίσματα, έχουν το πορτρέτο του βασιλιά Αλμπέρτου του Β’.

Το Βέλγιο τιμάει τον βασιλιά του και μέσω του ευρώ.

Κάτω Χώρες και ευρώ: Περισσότερο βασίλισσα, λιγότερο Ευρώπη

euro netherlandsΗ βασίλισσα Βεατρίκη με τη φράση “Βεατρίκη, Βασίλισσα της Ολλανδίας” κυριαρχούν στη σχεδίαση του κέρματος, ενώ τα 12 αστέρια της Ευρώπης περιορίζονται στο ήμισυ της περιμέτρου των κερμάτων.

Οι Κάτω Χώρες τιμούν τη βασίλισσα και μέσω του ευρώ.

Λετονικό ευρώ με σύμβολο την ομορφιά

euro latviaΗ Λετονία τιμάει την ομορφιά μέσα από το ευρώ, κοσμώντας το νόμισμα με το πορτρέτο μίας Λετονής κόρης, που απεικονιζόταν στην πίσω πλευρά του ασημένιου κέρματος των 5 λατ το 1929.

Η Λετονία τιμάει το “ωραίο” και το ευρώ το αποδεικνύει.

Λιθουανικό ευρώ με το εθνόσημο

euro lithuaniaΣε όλα τα κέρματα της Λιθουανίας απεικονίζεται ο “Vytis” (ο έφιππος διώκτης) που αποτελεί το εθνόσημο της χώρας.

Λιθουανικό ευρώ και με την εθνική “βούλα”!

Πορτογαλικό ευρώ με βασιλική σφραγίδα

euro portugalΤο πορτογαλικό ευρώ έχει ως κεντρικό στοιχείο του νομίσματος την πορτογαλική βασιλική σφραγίδα του 1144, η οποία περιβάλλεται από επτά κάστρα και πέντε ασπίδες, μ’ ένα δαχτυλίδι των αστεριών που συμβολίζουν τον διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Πορτογαλία προωθεί τον διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και το ευρώ το “υποστηρίζει”.

Λουξεμβουργιανό ευρώ με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα

euroΌλα τα νομίσματα του ευρώ στο Λουξεμβούργο, φέρουν το προφίλ της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Henri, το έτος έκδοσης και τη λέξη “Lëtzebuerg” που αποτελεί την τοπική, σύντομη μορφή του Λουξεμβούργου.

Το Λουξεμβούργο τιμάει τους Βασιλείς του και μέσω του ευρώ.

Ευρώ στη Μάλτα με τον οκτάκομβο σταυρό

euro maltaΟ Σταυρός της Μάλτας, ο γνωστός οκτάκομβος σταυρός είναι το κύριο μοτίβο στα νομίσματα των 1 και 2 ευρώ της χώρας.

Η Μάλτα και το χαρακτηριστικό σύμβολο μέσω του ευρώ.

Ευρώ στο Μονακό με το πριγκιπάτο σε πρώτο πλάνο

euro monacoΣτο ευρώ του Μονακό απεικονίζονται το δεξί προφίλ του πρίγκιπα Ρενιέ και του διαδόχου πρίγκιπα Αλβέρτου. Σε όλα τα νομίσματα υπάρχει γραμμένη η λέξη “Monaco” και τα δώδεκα αστέρια της Ευρώπης.

Το Μονακό τιμάει το Πριγκιπάτο και μέσω του ευρώ.

Σαν Μαρίνο και ευρώ: Το χαρακτηριστικό οικόσημο

euro san marinoΣτο ευρώ του Σαν Μαρίνο απεικονίζεται το επίσημο οικόσημο της Δημοκρατίας του κρατιδίου.

Σλοβακία και ευρώ: Με τον γνωστό διπλό σταυρό

euro slovakiaΤα δώδεκα άστρα της Ευρώπης περιστοιχίζουν το σλοβακικό εθνόσημο, που είναι ο διπλός σταυρός πάνω στο νόμισμα του ευρώ.

Σλοβενία και ευρώ: Ένα νόμισμα με πορτρέτο συγγραφέα

euro sloveniaΤο κέρμα φέρει το πορτρέτο του Primož Trubar, ο οποίος ήταν ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου που τυπώθηκε στα σλοβενικά, καθώς και την επιγραφή “Stati Inu obstati”.

Φινλανδία και ευρώ: Επιμένουν καλλιτεχνικά!

euro finlandΣτο ευρώ της Φινλανδίας απεικονίζεται το μοτίβο των δύο κύκνων που πετούν, δημιουργία του καλλιτέχνη Pertti Mäkinen.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στη κατηγορία Νομίσματα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.