Ποιο μέταλλο ταιριάζει στην τσέπη και τα γούστα σας;

Ο χρυσός και η πλατίνα είναι τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέταλλα για δαχτυλίδια αρραβώνων και γάμου. Και τα δύο μέταλλα είναι μοναδικά, αλλά παρόμοια με πολλούς τρόπους. Ας δούμε πώς μπορούμε να συγκρίνουμε τον χρυσό και την πλατίνα στην εμφάνιση, το κόστος, την ανθεκτικότητα και την άνεση.

Ο χρυσός και η πλατίνα είναι τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μέταλλα για δαχτυλίδια αρραβώνων και γάμου. Και τα δύο μέταλλα είναι μοναδικά, αλλά παρόμοια με πολλούς τρόπους. Ας δούμε πώς μπορούμε να συγκρίνουμε τον χρυσό και την πλατίνα στην εμφάνιση, το κόστος, την ανθεκτικότητα και την άνεση.

Η εμφάνιση του χρυσού έναντι της πλατίνας

Το κύριο διάκριτο φυσικό χαρακτηριστικό μεταξύ χρυσού και πλατίνας είναι το χρώμα. Ενώ η πλατίνα είναι φυσικά λευκή, ο χρυσός είναι φυσικά κίτρινος. Εάν θέλετε ένα κίτρινο δαχτυλίδι, τότε ο χρυσός (που ονομάζεται επίσης κίτρινος χρυσός) είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, εάν θέλετε ένα λευκό δαχτυλίδι, μπορείτε να επιλέξετε πλατίνα ή λευκό χρυσό.

Τα λευκόχρυσα δαχτυλίδια αποτελούνται από χρυσό, κράματα και επένδυση από ρόδιο που του δίνει μια λευκή εμφάνιση και μοιάζει πολύ με την πλατίνα. Ο 14k (καράτια) λευκόχρυσος και ο 14k κίτρινος χρυσός έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε χρυσό και καθαρότητα (58,5% χρυσό), αλλά τα κράματα σε λευκό χρυσό (και η επένδυση από ρόδιο) το κάνουν να φαίνεται λευκό, ενώ τα κράματα σε κίτρινο χρυσό δεν το κάνουν. Ενώ ο λευκός χρυσός μοιάζει πολύ με την πλατίνα, με την πάροδο του χρόνου, η επένδυση από ρόδιο σε λευκό χρυσό θα φθαρεί και θα εξασθενίσει σε μια κιτρινωπή απόχρωση. Μόλις ξαναβάψετε και επανατοποθετήσετε το λευκό χρυσό δαχτυλίδι, θα φανεί ξανά λευκό. Η πλατίνα, η οποία είναι φυσικά λευκή, δεν θα εξασθενίσει στο κίτρινο.

engagement ringsengagement rings
Πηγή: Doamore.com

Το κόστος του χρυσού έναντι της πλατίνας

Ενώ ο κίτρινος χρυσός και πλατίνα είναι παρόμοιοι στην τιμή ανά γραμμάριο, η πλατίνα είναι πιο πυκνή και γι ‘αυτό απαιτείται περισσότερο υλικό για να φτιαχτεί ένα δαχτυλίδι. Επιπλέον, τα δαχτυλίδια από πλατίνα είναι συνήθως 95% καθαρή πλατίνα, ενώ ο χρυσός 14k είναι μόνο 58,5% χρυσός (18k χρυσός είναι 75% χρυσός). Επομένως, τα δαχτυλίδια από πλατίνα είναι ακριβότερα.

Η ανθεκτικότητα του χρυσού έναντι της πλατίνας

Αν και ο χρυσός και η πλατίνα είναι ισχυρά και ανθεκτικά πολύτιμα μέταλλα, η πλατίνα είναι το ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό από τα δύο. Για παράδειγμα, οι δακτύλιοι που συγκρατούν την κεντρική πέτρα ενός δακτυλίου αρραβώνων πλατίνας είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν από εκείνες ενός χρυσού δακτυλίου αρραβώνων. Ωστόσο, η πλατίνα χαράσσεται ευκολότερα από τον χρυσό 14k. Παρά το ότι είναι ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό μέταλλο, η πλατίνα είναι πιο μαλακή από τον χρυσό 14k. Αυτό σημαίνει ότι θα γρατζουνιστεί λίγο πιο εύκολα. από ό, τι 14k χρυσό. Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όταν ο χρυσός γρατζουνίζεται, το χρυσό μέρος χάνεται και μοιάζει με γρατζουνιά. Όταν η πλατίνα γρατζουνίζεται, η πλατίνα «μετακινείται» από το ένα μέρος του δαχτυλιδιού στο άλλο και αναπτύσσει κάτι που ονομάζεται φινίρισμα πατίνας (που μοιάζει με αντίκα ή φθαρμένο δαχτυλίδι). Πολλοί άνθρωποι αγαπούν και επιθυμούν αυτήν την όψη στα δαχτυλίδια τους.

Η άνεση του χρυσού έναντι της πλατίνας

Επειδή η πλατίνα είναι πιο «πυκνή» από τον χρυσό, τα δαχτυλίδια πλατίνας είναι βαρύτερα από τα χρυσά. Μερικοί προτιμούν την αίσθηση «βάρους» στα δάχτυλα των χεριών, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι η ελαφρότητα των χρυσών δαχτυλιδιών είναι πιο άνετη. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της πλατίνας είναι ότι είναι υποαλλεργική. Παρ’όλο που τα χρυσά δαχτυλίδια δεν δημιουργούν πρόβλημα αλλεργίας στους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένοι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση από το κράμα νικελίου που χρησιμοποιείται στα χρυσά δαχτυλίδια.

Το παλλάδιο ως εναλλακτική λύση για τον χρυσό και την πλατίνα

Το παλλάδιο ανακαλύφθηκε το 1803 από τον Ουίλλιαμ Χάιντ Ουόλλαστον, ενώ πήρε το όνομά του από τον ίδιο το 1804 και προέρχεται από τον αστεροειδή «Παλλάς». Ο αστεροειδής αυτός πήρε το όνομά του από την προσφώνηση της Αθηνάς Παλλάδας, της Θεάς των Αρχαίων Ελλήνων, και είχε ανακαλυφθεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Για όσους θέλουν την τιμή ενός χρυσού δαχτυλιδιού, με μερικά από τα χαρακτηριστικά της πλατίνας, το παλλάδιο μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Το παλλάδιο έχει φυσικά λευκό χρώμα, όπως η πλατίνα, αλλά είναι λιγότερο δαπανηρό από αυτήν και πλησιάζει περισσότερο στα 14k χρυσά δαχτυλίδια. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι υποαλλεργικό μέταλλο, όπως η πλατίνα.

2020 09 24 16 05 102020 09 24 16 05 10
Πηγή: kentrikiagoraxrysou.gr

Σε περίπτωση που επιθυμείτε την άμεση και εχέμυθη ρευστοποίηση των προσωπικών σας αντικειμένων, η Κεντρική Αγορά Χρυσού αγοράζει ράβδους, κοσμήματα και αντικείμενα που περιέχουν χρυσό, παλλάδιο και πλατίνα, με δυνατότητα πώλησης και ταχυδρομικά. Εάν βρίσκεστε στην αναζήτηση αγοράς και είστε σε δίλλημα μεταξύ χρυσού και πλατίνας, εφόσον έχετε τον προϋπολογισμό, επιλέξτε την πλατίνα. Εάν όχι, τότε ο χρυσός και το παλλάδιο εξακολουθούν να είναι πολύτιμα μέταλλα και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Εν τέλει, όλοι τα δαχτυλίδια απαιτούν κάποια ελάχιστη συντήρηση με το πέρασμα των ετών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.