Οι χρυσές λίρες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τα πιο διαχρονικά και αναμφισβήτητα, τα πιο διάσημα χρυσά νομίσματα, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Ακόμη και σήμερα, παραμένουν δημοφιλείς επενδύσεις στις τάξεις των ιδιωτών και ταυτόχρονα, αποτελούν ιστορικά αποδεικτικά της αίγλης και της διάρκειας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου [βλ. Χρυσά νομίσματα: Η εποχή του Κροίσου (Μέρος Πρώτο)] μιλήσαμε για την απαρχή της δημιουργίας για τα χρυσά νομίσματα. Το δεύτερο μέρος συνεχίζεται με αναφορά στα χρυσά νομίσματα κατά την ηγεμονία των βασιλέων της Αγγλίας.

 

Τα πρώτα βρετανικά χρυσά νομίσματα (⤢)

Με εξαίρεση τα νομίσματα που εισήγαγε η Ρώμη, η πένα (αγγλ. penny) ήταν η πρώτη – αν και ανεπιτυχής – προσπάθεια δημιουργίας χρυσού νομίσματος στην Αγγλία. Καθώς ο όγκος συναλλαγών του έθνους αυξήθηκε, η πένα εισήχθη από τον Βασιλιά Ερρίκο Γ’ το 1257, με σκοπό την παροχή ενός νέου νομίσματος υψηλής αξίας. Δεν έγινε ποτέ ευρέως αποδεκτή και, μετά από αναφορά, ο Βασιλιάς τις απέσυρε με αντάλλαγμα ασημένια νομίσματα.

Χρυσά νομίσματα: 2° μέρος - Οι βασιλείς της ΑγγλίαςΗ χρυσή πένα του Βασιλιά Ερρίκου Γ’, Αγγλία περ. 1257-58 | ΠΗΓΗ: archaicwonder.tumblr.com

Το νόμισμα υποτιμήθηκε για το βάρος του και αυτά που δεν επιστράφηκαν στον Βασιλιά Ερρίκο, πιθανότατα έλιωσαν μόνο για το χρυσό τους περιεχόμενο. Μόνο τέσσερις από αυτές τις χρυσές πένες είναι γνωστό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, και ένα τέτοιο νόμισμα εκτιμήθηκε στο ποσό των 500.000 λίρες Αγγλίας ως μέρος της συλλογής Penn, μια ιδιωτική παρτίδα νομισματικών κερμάτων που τέθηκαν σε δημοπρασία στη Διεθνή Νομισματική Σύμβαση της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 2018. Μέχρι σήμερα, το νόμισμα δεν έχει πουληθεί.

Χρυσά νομίσματα: 2° μέρος - Οι βασιλείς της ΑγγλίαςΦιορίνι Βασιλιά Εδουάρδου Γ’, 1344, Αγγλία | ΠΗΓΗ: Reddit

 

87 χρόνια αργότερα, το Φιορίνι ή Φλορίνι (αγγλ. Florin) ήταν η δεύτερη προσπάθεια – και πάλι ανεπιτυχώς – να εισαχθεί ένα χρυσό νόμισμα στην Αγγλία το 1344, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εδουάρδου Γ’. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε χρυσό ήταν και πάλι μεγαλύτερη από την ονομαστική του αξία, καθιστώντας το ανέφικτο ως κοινό νόμισμα. Ως αποτέλεσμα, μόνο λίγους μήνες μετά την εισαγωγή τους, τα φιορίνια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Παρόλα αυτά, τρία νομίσματα είναι γνωστό ότι έχουν επιβιώσει, αλλά λόγω αυτής της σπανιότητας, το ένα πουλήθηκε για το υπέρογκο ποσό των 460.000 λιρών Αγγλίας το 2006. Μετά την αποτυχία του φιορινιού, έγινε άλλη μια προσπάθεια κυκλοφορίας χρυσού νομίσματος το 1344, και το Χρυσό Noble έγινε το πρώτο χρυσό νόμισμα που εισήχθη με επιτυχία στην Αγγλία. Σε διάφορες μορφές, παρέμεινε σε κυκλοφορία για τα επόμενα 120 χρόνια.

Χρυσά νομίσματα 2 μέρος Οι βασιλείς της Αγγλίας 4

Χρυσό Noble Εδουάρδου Γ’, 1344, Αγγλία | ΠΗΓΗ: Coinarchives.com

 

Σήμερα

Το 1817 ήταν το έτος που κόπηκε η πρώτη σύγχρονη λίρα. Για να εκπληρώσει την ευρεία κυκλοφορία της εντός των ορίων της αυτοκρατορίας, η χρυσή λίρα παράχθηκε στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα έξι υπερπόντια υποκαταστήματα του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, που κατασκευάστηκαν στην Αυστραλία, την Ινδία, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά έβαλε ένα τέλος στην κυκλοφορία των χρυσών λιρών, όταν αρχικά, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ζήτησε από τους πολίτες της να παραδώσουν τα προσωπικά τους χρυσά νομίσματα, για να χρηματοδοτήσουν το κράτος λόγω του πολέμου, και στη συνέχεια, οι λίρες αντικαταστάθηκαν από χαρτονομίσματα. Από τότε, και παρά το γεγονός ότι έχασε τη θέση της ως κοινό νόμισμα, η χρυσή λίρα έγινε ένα νόμισμα δημοφιλές στους συλλέκτες και τους επενδυτές χρυσού.

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού και οι έμπειροι εκτιμητές που βρίσκονται στα καταστήματά της είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις χρυσές λίρες (⤢) σ’ ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον και με τις υψηλότερες τιμές της αγοράς, δίνοντας την δυνατότητα είτε της αγοράς είτε της ενεχυρίασης ή αλλιώς εξώνησης (αγορά με δικαίωμα επαναγοράς), με όφελος να αποκτήσετε άμεσα μετρητά.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.