Ενώ το ασήμι μπορεί να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα είναι διαχρονικά και δεν θα είναι ποτέ εκτός στυλ.

Είτε κατέχετε λίγα κομμάτια χρυσού είτε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογή σας αποτελείται από χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα, ο παρακάτω οδηγός φροντίδας θα σάς βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα αγαπημένα σας χρυσά κοσμήματα θα διαρκέσουν μια ζωή!

Χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα: Οδηγός φροντίδας!

Συμβουλές καθημερινής φροντίδας

Εάν φροντιστούν σωστά, τα χρυσά κοσμήματα και η λάμψη τους μπορούν να διαρκέσουν χρόνια. Μερικά tips που πρέπει να έχετε κατά νου σε τακτική βάση, όταν φοράτε χρυσά κοσμήματα, είναι:

 • Ο χρυσός είναι ένα μαλακό μέταλλο: ενώ ο χρυσός έχει μια λάμψη από μόνος του, είναι, επίσης, ένα μαλακό μέταλλο. Αυτό τον καθιστά ευαίσθητο σε χτυπήματα, γρατζουνιές και βαθουλώματα. Έχετε υπόψιν σας τα χρυσά κοσμήματα (ρολόγια, βραχιόλια κ.ά.), ενώ τα φοράτε, και αφαιρέστε τα, όποτε παίζετε αθλητικούς αγώνες υψηλής έντασης και επαφής.
 • Το χλώριο είναι ο χειρότερος εχθρός του χρυσού: με επανειλημμένη έκθεση, το χλώριο θα αποδυναμώσει τη δομή του χρυσού κοσμήματος και, τελικά, θα οδηγήσει σε «σπάσιμο». Βεβαιωθείτε ότι έχετε βγάλει τα χρυσά κοσμήματά σας, πριν μπείτε σε πισίνα ή σπα.
 • Καλύψτε ή αφαιρέστε τα κατά τον οικιακό καθαρισμό: τα οικιακά καθαριστικά με οξέα ή λειαντικά θα καταστρέψουν το φινίρισμα των κοσμημάτων σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε γάντια από καουτσούκ κατά τον καθαρισμό (σάς συνιστούμε να το κάνετε ούτως ή άλλως, για να προστατεύσετε το δέρμα σας) ή αφαιρέστε τα χρυσά κοσμήματά σας εντελώς.
 • Βάλτε τα χρυσά κοσμήματα τελευταία, όταν ετοιμάζεστε: μακιγιάζ, άρωμα, σπρέι μαλλιών και λοσιόν σώματος μπορεί να καταστρέψουν τον χρυσό σας. Φροντίστε να βάλετε αυτά τα πράγματα πριν από τα κοσμήματά σας, για να περιορίσετε την έκθεση σε χημικά στοιχεία.
 • Αφαιρέστε τα χρυσά κοσμήματα πριν μπείτε για μπάνιο: φορώντας κοσμήματα, ενώ κάνετε μπάνιο, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σαπουνιού που θα προκαλέσει ένα «φιλμ» στα κοσμήματά σας.

 

Συμβουλές καθαρισμού

Όταν φοράτε τακτικά τα χρυσά κοσμήματά σας, αυτά εκτίθενται στην φυσική λιπαρότητα του δέρματος, την εφίδρωση, τη σκόνη, το μακιγιάζ κ.ά. Για να διατηρήσετε τη λάμψη τους, πρέπει να καθαρίζετε τα χρυσά κοσμήματα τακτικά, με διάλυμα από 10 μέρη ζεστό νερό και 2 μέρη υγρό πιάτων. Μερικές επιπλέον συμβουλές:

 • Το μούλιασμα είναι το «κλειδί»: πρέπει να μουλιάσετε τα χρυσά κοσμήματα ή αντικείμενα για 3 ώρες και στη συνέχεια να τα τρίψετε απαλά με μια πολύ μαλακή βούρτσα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με ένα πανί.

Χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα Οδηγός φροντίδας2

ΠΗΓΗ: Sharehook

 • Οδοντόκρεμα: για γρήγορο καθαρισμό, χρησιμοποιείστε μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα και λίγη οδοντόκρεμα, τρίψτε απαλά τα χρυσά κοσμήματα ή αντικείμενα και, τέλος, ξεβγάλετε με νερό και σκουπίστε με ένα καθαρό πανί.
 • Συμβουλή μπόνους: για μια επιπλέον λάμψη, χρησιμοποιήστε ένα πανί στίλβωσης κοσμημάτων μετά από αυτό! Μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτα ή χαρτόνι, καθώς αυτά μπορούν να χαράξουν το κόσμημά σας.
 • Καθαρίστε, όπως απαιτείται, τα κοσμήματά σας στο σπίτι, αλλά μην το παρακάνετε!

Χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα Οδηγός φροντίδας3

ΠΗΓΗ: Identity Magazine

 • Άλλα καθαριστικά εγκεκριμένα για κοσμηματοπωλεία: το τρίψιμο με διάλυμα αλκοόλης είναι ιδανικό για τον καθαρισμό και την απολύμανση, αλλά παραμείνετε μακριά από χλωρίνη!
 • Προσέξτε για ζημιές ή φθορές: κατά τη διάρκεια των τακτικών καθαρισμών κοσμημάτων, προσέξτε για τυχόν ζημιές ή φθορές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καθαρισμός μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

 

Πώς να φυλάσσετε τα χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα

Αφού καθαρίσετε και φορέσετε τα χρυσά κοσμήματά σας, το επόμενο βήμα για τη σωστή φροντίδα τους, είναι να τα αποθηκεύσετε σωστά.

 • Χρησιμοποιήστε ένα κουτί κοσμημάτων: ένα καθαρό, στεγνό, επενδυμένο με ύφασμα κουτί κοσμημάτων είναι η καλύτερη επιλογή.
 • Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε ένα μαλακό πανί: εάν δεν έχετε κουτί κοσμημάτων, αποθηκεύστε τα σε ένα οποιοδήποτε κουτί, αφού πρώτα τυλίξετε ξεχωριστά κάθε κομμάτι των κοσμημάτων σας με μαλακό ύφασμα, ακόμη και βαμβάκι.
 • Αποθηκεύστε τα χρυσά κοσμήματα ξεχωριστά: αυτό εμποδίζει τα πολύτιμα αντικείμενά σας να μπλέκονται ή να «ξύνονται» το ένα με το άλλο.

 

Προγραμματισμός ετήσιου καθαρισμού

Όλες οι παραπάνω συμβουλές είναι εξαιρετικοί τρόποι για να φροντίζετε τα ωραία, χρυσά κοσμήματά σας σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό να κάνετε αυτά τα πράγματα μόνοι. Σάς συνιστούμε να καθαρίζετε τα κοσμήματά σας επαγγελματικά κάθε έξι μήνες και να ελέγχετε για χαλαρά κομμάτια και ζημιές κάθε χρόνο.

Χρυσά κοσμήματα και αντικείμενα Οδηγός φροντίδας4

ΠΗΓΗ: The Wedding Ring Shop

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σάς βοηθήσουν να φροντίσετε καλύτερα τα χρυσά κοσμήματα και αντικείμενά σας μακροπρόθεσμα! Εάν φροντιστούν σωστά, τα χρυσά κοσμήματα είναι κάτι που μπορείτε να μεταβιβάσετε και στις επόμενες γενιές!

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.