Ο άργυρος είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Ήταν γνωστό ήδη από την προϊστορική εποχή στους λαούς που κατοικούσαν στη Μεσοποταμία, στον ελλαδικό χώρο, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο. Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων, για να κατασκευασθούν κοσμήματα, νομίσματα, επιτραπέζια σκεύη, έργα τέχνης.
Η ονομασία ασήμι προέρχεται από τον άσημο άργυρο των αρχαίων Αθηναίων (άργυρος χωρίς σήμανση, άργυρος που δεν έχει γίνει νόμισμα). Τα πρώτα ασημένια αντικείμενα χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. και έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και στην Ανατολία, όπου ήταν η αρχική περιοχή παραγωγής αργύρου.
Η παγκόσμια παραγωγή αργύρου άρχισε να αυξάνεται εντυπωσιακά κυρίως από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Όπως συμβαίνει σε πολλά εμπορεύματα, η τιμή του αργύρου καθορίζεται από το νόμο προσφοράς και ζήτησης αλλά και από κερδοσκοπικές κινήσεις.

Η Ασημένια Πέμπτη (Silver Thursday)

hunt brothers

Τη δεκαετία του 1970, δύο πολύ πλούσια αδέρφια από το Τέξας, ο Ουίλιαμ Χέρμπερτ Χαντ (William Herbert Hunt) και ο Νέλσον Μπάνκερ Χαντ (Nelson Bunker Hunt), πιστεύοντας ότι ο άργυρος αποτελούσε εξίσου καλή επένδυση με το χρυσό, προσπάθησαν με ριψοκίνδυνες κινήσεις να μονοπωλήσουν την παγκόσμια αγορά αργύρου.
Έτσι, αγόρασαν τεράστιες ποσότητες αργύρου για να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη, με απώτερο σκοπό την άνοδο της τιμής του μετάλλου, που θα μπορούσε να τους αποφέρει τεράστια κέρδη, όταν θα διοχέτευαν ξανά στην αγορά τις ποσότητες που είχαν προηγουμένως αποταμιεύσει.
Βοηθούμενοι από Άραβες σεΐχηδες, Ευρωπαίους επενδυτές και Βραζιλιάνους επιχειρηματίες, άρχισαν να αγοράζουν ασήμι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η τιμή του αργύρου ήταν λίγο πάνω από 1,50 δολάρια/ουγγιά και γύρω στα 1979 πιστεύεται ότι κατείχαν περίπου 100 εκατομμύρια ουγγιές (σχεδόν 3.100 τόνους) αργύρου, προσδοκώντας κέρδη από 2 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια αν η τιμή ανέβαινε 10 φορές, όπως πίστευαν ότι θα συμβεί.

Οι τιμές, πράγματι, άρχισαν να ανεβαίνουν από τον Αύγουστο του 1979, και τελικά, οι αδερφοί Χαντ κατάφεραν να εκτοξεύσουν την τιμή του μετάλλου από λιγότερα από 10 δολάρια/ουγγιά την Τρίτη 28 Αυγούστου του 1979 στη μεγαλύτερη τιμή όλων των εποχών: 49,45 δολάρια/ουγγιά την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου του 1980, αγγίζοντας κάποια στιγμή μέσα στη μέρα και τα 50,50 δολάρια/ουγγιά.
Το επόμενο διάστημα οι συναλλαγές περιορίστηκαν και τα δύο αδέρφια δεν μπορούσαν πλέον να συνεχίσουν να αγοράζουν. Η τιμή του αργύρου μειώθηκε σε περίπου 35 δολάρια/ουγγιά στα τέλη Ιανουαρίου, και παρόλο που οι Hunt θα μπορούσαν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη αν πωλούσαν το ασήμι που είχαν συσσωρεύσει, αφού το είχαν αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές, εντούτοις δεν το έκαναν, επιλέγοντας να το κρατήσουν, οδηγούμενοι έτσι στην ημέρα που έμεινε γνωστή στην ιστορία του Χρηματιστηρίου ως Ασημένια Πέμπτη (Silver Thursday).

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. άρχισε να ανησυχεί από αυτή την προσπάθεια χειραγώγησης των κρατικών αποθεμάτων αργύρου, καθώς και από το γεγονός ότι εμπλέκονταν και πρόσωπα από τη Μέση Ανατολή. Έτσι, έγιναν ομοσπονδιακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, ανεστάλησαν προσωρινά οι θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς εμπορευμάτων και εισήχθησαν ειδικοί κανόνες για την αποφυγή υπερβολικών κερδών από μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τον άργυρο, με αποτέλεσμα η τιμή του αργύρου να πέσει εκ νέου στα μέσα Μαρτίου, σε περίπου 23 δολάρια/ουγγιά.

Στις 26 Μαρτίου, η τιμή υποχώρησε και πάλι στα 19,65 δολάρια/ουγγιά και οι Hunt αδυνατούσαν πλέον να πληρώσουν τα πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια που όφειλαν στους μεσίτες τους. Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 1980, γνωστή ως Ασημένια Πέμπτη (Silver Thursday), ο πανικός που επικράτησε στις αγορές και ένα φρενήρες ξεπούλημα του μετάλλου βύθισε την τιμή του κάτω από 11 δολάρια/ουγγιά. Η αναταραχή αυτή διαχύθηκε και σε άλλες αγορές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. ανέστειλε τις συναλλαγές. Την επόμενη μέρα, η τιμή του μετάλλου ανέβηκε ελαφρά στα 12 δολάρια/ουγγιά, αλλά οι αδερφοί Hunt ήδη όφειλαν πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται ότι στο αποκορύφωμα της τιμής του μετάλλου οι Hunt κατείχαν ασήμι αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το πρωινό της Ασημένιας Πέμπτης η αξία του ήταν 3 δισεκατομμύρια δολάρια και στο τέλος της ημέρας ήταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αδερφοί Hunt πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’80 εμπλεκόμενοι σε δικαστικές διαμάχες και έρευνες, ενώ τους απαγορεύτηκαν και οι διαπραγματεύσεις στην αγορά εμπορευμάτων των Η.Π.Α. Το 1988 οδηγήθηκαν ενώπιον του Κογκρέσου και το Δεκέμβριο του 1989 τους επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα. Αναγκάστηκαν να πουλήσουν και να δημοπρατήσουν το ασήμι πίσω στην αγορά με σημαντικές απώλειες και τελικά κήρυξαν πτώχευση. Παρέμειναν όμως εύποροι εξαιτίας κυρίως εταιρειών καταπιστευτικής διαχείρισης που είχαν συσταθεί από την περιουσία του πατέρα τους.

Η Κεντρική Αγορά Χρυσού με την έμπειρη ομάδα των εκτιμητών της αξιολογεί με γνώση και σεβασμό τα ασημένια κοσμήματαασημένια σκεύη και αντικείμενα καθώς και ασημι σε επενδυτική μορφή (μπάρες, πλακίδια και νομίσματα) προσφέροντάς σας τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.